Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниПазарът на смартфони бележи 6% спад през последното тримесечие, а Huawei се изкачва с 32.9% нагоре

Пазарът на смартфони бележи 6% спад през последното тримесечие, а Huawei се изкачва с 32.9% нагоре

2948
Написана от  nixanbal 02 ноември 2018
Пазарът на смартфони бележи 6% спад през последното тримесечие, а Huawei се изкачва с 32.9% нагоре

Пазарът на смартфони бележи спад за четвърто поредно тримесечие, сочат най-новите данни на IDC, които отчитат 6% по-малко доставени смартфона за периода юли-септември спрямо същия година по-рано. 

Все по-голям става делът на китайските компании, които все по-усилено притискат лидерите през последните години - Samsung и Apple. За пореден път всъщост Apple (13.2% дял) отстъпва на Huawei (14.6% дял) и ръководената от Тим Кук компания вече е на трето място по доставки. 

Screen Shot 2018-11-02 at 13.30.25

Samsung (20.3% дял) също губи позиции и доставените смартфони Galaxy за календарната Q3 са с 13.4% по-малко спрямо същата четвърт на 2017 г. Според IDC това се дължи най-вече на отстъпване в средния и нисък клас, но скорошните премиери в този сегмент може да сложат край на спада.

Второто място за второ поредно тримесечие се заема от Huawei, които са постигнали добри резултати със серията P20 и с по-достъпните модели Honor, отбелязват анализаторите. Компанията бележи скок от 32.9% в доставките спрямо Q3 на 2017 г.

Третото място е за Apple, които са с почти непроменен брой доставки на iPhone, но пък във финансовите им резултати не личи притеснение на фона на покачилата се печалба заради по-високите цени на последните им модели. 

Четвъртата позиция се заема от Xiaomi (9.7% дял), които са още една китайска марка във възход и са с 21.2% ръст за тримесечието. 

Петорката се затваря от Oppo (8.4% дял), които са с лек спад от 2.1%.

Въпреки спада от 6% през последното тримесечие, от IDC прогнозират, че в началото на 2019-а доставките на смартфони в света ще отбележат лек ръст.

Honor 8X обещава да предложи "най-доброто съотношение цена-качество" в смартфон през 2018 г.

Honor 8X вече официално е факт и стана ясно, че до няколко седмици можем да го очакваме на българския пазар.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer