НачалоНовиниПокрай извънредното положение МВР получи свободен достъп до данните от телефоните ни

Покрай извънредното положение МВР получи свободен достъп до данните от телефоните ни

2247
Написана от  nixanbal 24 март 2020
Покрай извънредното положение МВР получи свободен достъп до данните от телефоните ни

МВР вече ще може да изисква от операторите данни за потребителите, без за това да иска съдебно разрешение, както досега. Безконтролният достъп до това с кого говорим, какви сайтове посещаваме и къде се намираме беше осигурен под претекст да бъдат наблюдавани поставените под карантина граждани, пише Mediapool.bg. 

Според промените в закона за електронните съобщения, оповестени днес в Държавен вестник, операторите ще трябва да съхраняват т.нар. трафични данни на клиентите си за 6 месеца. Уж във връзка с карантината, а покрай това и в друга връзка, а защо не и за други хора, след като съд няма да проверява исканията, а операторите не са наясно кой е болен и кой здрав. 

Посочва се, че мярката ще се прилага за хората, които отказват и не изпълняват заповед за задължителна изолация и лечение.

Преди настоящите промени, данните, за които става дума по-горе, се съхраняваха и предоставяха след съдебно разрешение на МВР при разкриване на тежки престъпления.

Още по темата: 

https://segabg.com/hot/category-bulgaria/covid-19-otvarya-vratata-za-policeyski-proizvol

https://www.mediapool.bg/politsiyata-poluchi-bezkontrolen-dostap-do-vsichki-telefoni-i-internet-vrazki-news305118.html?fbclid=IwAR3SOImHaeygUlQrEQrAnQQW0sBY867GQ9yRpjFDSOCId6Md6ljEdDSs4Bg

Франция разследва Apple за умишлено забавяне на стари модели iPhone

Френската прокуратура разследва Apple във връзка с планираната амортизация на стари модели iPhone, съобщи във вторник Агенция Франс Прес. Ако…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer