НачалоНовиниПоловината от българите все още използват мобилния си телефон само за разговори

Половината от българите все още използват мобилния си телефон само за разговори

2887
Написана от  nixanbal 08 февруари 2018
Половината от българите все още използват мобилния си телефон само за разговори

51% от запитаните българи в проучване на Галъп Интернешънъл от 2016/2017 г. посочват, че все още използват мобилния си телефон само за разговори. Тенденцията обаче е този процент да намалява, като в момента други 41 на сто вече използват телефона си и за обажданията, и за мобилен интернет. 

Хората, които не използват мобилен интернет на телефона си, всъщност са намалели от 60% на 51% само за последната година. 10 на сто са тези, които имат SIM карта само с включени мегабайти за мобилен интернет (2% ръст за година). 

Междувременно SMS услугата продължава да залязва сред българските потребители, като едва 3% все още изпращат кратки текстови съобщения по този начин. За сметка на това близо 1/3 от анкетираните (28%) използват приложения като Viber, Messenger и WhatsApp всеки ден. 

36 на сто ежедневно влизат в социалните мрежи през телефоните си, а 33% използват търсачки през тях.

Infografika tendencii

Само 2% гледат телевизия през телефона си, показва проучването, което обаче изглежда не включва други услуги с видео съдържание - YouTube, HBO Go, Netflix и т.н. 

Все повече мобилният телефон се използва за онлайн пазаруване - 25% сега спрямо 15% година по-рано. 

Infografika tendencii 1

Данните по-горе са от регулярни проучвания на Галъп Интернешънъл с национално представителна извадка за населението на възраст 15 и повече години по поръчка на VIVACOM с период на провеждане юли 2016 до юли 2017 година.

Не е малко вероятно обаче към началото на 2018 г. нещата вече да са по-различни и мобилният интернет да е превзел още по-голяма част от мобилните телефони на българите. 

Nokia представя 6 нови смартфона в среден и нисък клас, въвежда нови имена за моделите

На очакваното си онлайн събитие днес HMD Global представи цели 6 нови Android смартфона под бранда Nokia, които са позиционирани…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer