НачалоНовиниПосетих сервиза на Теленор - ето какво се случва вътре

Посетих сервиза на Теленор - ето какво се случва вътре

12172
Написана от  nixanbal 04 май 2019
Посетих сервиза на Теленор - ето какво се случва вътре

Ето че и на мен ми се случи да вляза в сервиз за мобилни телефони. Въпреки че никога не ми се е налагало да давам свой смартфон за ремонт, в началото на април имах възможността да посетя сервиза на Теленор в ролята си на технологична медиа и да разгледам как се случват нещата там. Лошата новина е, че не ми разрешиха да правя близки снимки на машините и оборудването вътре, но добрата е, че мога да ви разкажа за преживяното в детайли и от първа ръка.

Сервизът на Теленор стартира през 2003 г., т.е. работи още от времето на Глобул. Напоследък обаче се заговори по-сериознозо него, а причината е новата услуга за застраховки, която операторът предлага. В крайна сметка е важно на кого и как ще разчиташ да смени счупения дисплей на смартфона ти.

Сградата се намира в близост до Летище София. С Валери от ПР екипа отидохме сутринта в понеделник, а още на бариерата ни посрещна Крум Милев - ръководител на сервиза на Теленор. Оказа се, че сградата е със силно ограничен достъп, а още повече етажът с помещенията на сервиза. Nixanbal всъщност е единствената технологична медиа, която е влизала там.

Първата врата ни въведе в голяма стая, в която няколко служители на бюра приемаха от куриери изпратените за ремонт мобилни устройства. Интересен факт е, че тук не се отстраняват проблеми само от мобилни телефони, а от всякакви устройства, които Теленор предлага или някога е предлагал.

Повредените устройства се приемат в магазините на оператора, след което клиентът получава SMS за всяка стъпка от процеса

Поинтересувах се как всъщност започва процесът - имам повреден, гаранционно или не, смартфон - какво следва? Най-лесният вариант е устройството да се предаде в магазин на оператора, където се описва проблемът, а клиентът получава оборотен телефон за временно ползване. Ако не същият модел и марка, той е поне от същия ценови клас. Ако е iPhone - получаваш iPhone, защото за някои клиенти не е вариант да преминат към друга екосистема, дори временно, обясниха от Теленор. Следва да следиш за SMS известия от оператора, който те уведомява за всеки етап на процеса. Уведомяват те също какво са открили техниците, дали гаранцията го покрива и колко ще струва. Тогава решаваш дали искаш ремонтът да бъде предприет.

Отиваме да се облечем и влизаме в залата. Сложихме работни престилки, каквито всички техници носят не за да имат служебна униформа, а защото тъканта на престилката е против статично електричество и заедно със специални ластици на подметките предпазва устройствата от нежелан токов удар при допир. На самия вход на помещението за същинските ремонти дори имаше машина, с която проверяваш дали си безопасен за техниката и можеш ли да преминеш навътре.

nixanbal в сервиза на Теленор

Ето тук е последната снимка, която ми беше позволено да направя. Причината са самите машини и специфични приспособления за ремонт на различните марки устройства - никой от производителите нямаше да се зарадва детайли за оборудването му да бъдат видени от конкурентите. Съжалих на момента. Уредите за отлепване на стъклените екрани и задни панели от корпусите на смартфоните са изключително интересни и дори смятам, че видео на този процес би било супер интересно за повечето от вас, които четете този текст.

В общия случай става дума за специално гнездо, в което се поставя например смартфон със счупен дисплей. Машината го нагрява до определена температура и след това бавно отделя засмуканото с вендузи стъкло. Имаше спрейове, с които в някои случаи процесът се подпомага ръчно от техниците.

По работните плотове имаше и куп други прибори. Кутия, която симулира мобилна мрежа и проверява антените на телефоните, десетки кабели за тестове на батериите и зареждането, както и отвеждащи вредните изпарения тръби. Казах си, че всяко нещо тук заслужава свое собствено ревю, точно колкото и самите устройства.

Екипи от по двама души работят на различни плотове и отговарят за различните марки устройства

Смартфоните от различните производители се ремонтират от различни екипи и с различни машини. Имаше плотове с експерти по устройствата на Huawei, на Nokia, Samsung, LG и дори Alcatel и BlackBerry. Двама души се занимаваха и с продуктите на Apple.

Интересното при iPhone е, че при проблем най-често се подменя целият апарат. Новата бройка обаче не е с търговски комплект, а идва в невзрачна бяла кутия, подобно на някои тестови устройства. Това е т.нар. swap device.

Понеже това е оторизиран сервиз за изброените и други марки, след намесата на техниците гаранцията на устройството продължава да тече и не се нарушава. Интересно ми беше още да науча, че при всички тези ремонти, дребни или по-сериозни, се използва софтуер за директна връзка с производителя. Така той на момента научава какво по кое устройство е дефектирало или е било подменено и с какъв друг компонент. Всичко се записва в база данни, която после дава ценна статистика.

nixanbal в сервиза на Теленор

Обиколката завърши с разговор за начина, по който се планират и организират доставките на компоненти; за това, че необходимите за ремонта на всеки нов модел инструменти са налични още с излизането му на пазара; както и за разминаванията при изчисляване на т.нар. fault rate - какъв процент от продадените в една страна устройства на даден производител са дали дефект. Последното невинаги е постижимо, защото понякога недобросъвестни търговци изнасят предназначените за конкретен пазар смартфони към друг - например съседна страна, като за тяхното официално сервизиране повече никой не чува. За производителя обаче това са устройства в отлична форма, защото няма официален доклад да са дефектирали. Интересна информация, която ще ви даде едно наум, когато следващия път чуете за "най-надеждния смартфон", идващ от иначе посредствен бранд.

Държах да попитам и за казуса със защитата от вода, с която производителите се хвалят при устройствата си, но вече не съветват клиентите да ги потапят изцяло. Според Крум Милев удавеният телефон ще бъде ремонтиран гаранционно, но това удавяне не бива да е по вина на потребителя - отворено капаче, потапяне след удар, потапяне в солена вода или друго. Т.е. би следвало, ако изпуснете смартфона си с IP68 (да речем) защита от прах и вода в басейна и го извадите веднага, а той угасне - това да се покрива от гаранцията. Все пак - дано не ви се налага да проверявате лично. 

Това бяха моите впечатления и нещата, които видях и научих, при посещението ми в сервиза на Теленор. Надявам се да ви е било интересно и ако имате допълнителни въпроси - ще се опитам да намеря отговора за тях.

Теленор започва тестове на 5G с две базови станции

На събитие за медии днес пред централния си офис в Бизнес парк София Теленор обяви, че започва тестове на 5G…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer