НачалоРевютаLGРевю на Prada Phone by LG 3.0

Ревю на Prada Phone by LG 3.0

Модната икона, която излезе по дънки

7831
Написана от  nixanbal
Ревю на Prada Phone by LG 3.0

Prada Phone by LG 3.0 е третият съвместен телефон между модната марка и южнокорейския производител и категорично най-добрият им проект спрямо времето си. Смартфонът има двуядрен процесор, отличен 4.3“ NOVA дисплей и елегантен дизайн, създаден в стила на италианците Prada, а какви са останалите му качества и кои недостатъци ще ви бръкнат в очите още при първата среща, моля, четете по-нататък в ревюто.

Блестящият дизайн е от Prada...

Какво очаквате от един телефон, когато е създаден съвместно с име като Prada? Разчитаме да видим в него стилен и отличителен дизайн, да бъде направен с внимание към детайлите и най-вече – изработен от качествени материали. При Prada Phone by LG 3.0 всички точки са покрити, но не и последната. Не напълно.

Смартфонът е тънък 8.5 мм, а благодарение на дизайнерски похват (Floating Mass Technology) производителят твърди, че профилът му изглежда още по-фин. Действително Prada Phone 3.0 е изключително тънък и въпреки това приятен за работа и удобен в ръката – точно както и Motorola RAZR.

Prada Phone by LG 3.0

Дисплеят е умерено голям – 4.3“ и заедно с рамката около себе си заема цялата предна повърхност на телефона. От всички страни пък минава хромирана метална линия, която върши идеална работа за подчертаване на стилния дизайн.

Отгоре са събрани 3.5 мм жак, бутонът за включване и microUSB портът, който се затваря приятно с плъзгащо се капаче. Също там с изненада ще откриете бутона за камерата. Не се сещам за друг смартфон с такова дизайнерско решение и въпреки че е странна, идеята ми харесва. С него се включва камерата, но не е необходимо да го използвате и за снимане (въпреки че може), защото при натискането му със сигурност ще разклатите достатъчно телефона, че да се размаже образът. Всъщност интересно е, че с този бутон се стартира предната 1.3-мегапикселова камера, а не основната. Причината вероятно е в услуга на суетните притежатели на смартфона, които да могат да се огледат преди среща или дамите да оправят грима си. Преминаването към основната камера става с едно докосване по дисплея, а може и директно да я стартирате от иконката на хоумскрийна.  

Prada Phone 3.0 by LG 2

... „дрехите“ не съвсем

И след толкова приятни елементи от дизайна на Prada Phone by LG 3.0 стигаме до един по-скоро интересен факт. Гърбът на смартфона е пластмасов. ОК, не е трагичен както при Samsung Galaxy S II, но усещането е близко. Идеята на Prada и LG изглежда е да спестят от изцяло метален корпус и да покрият панела с шарка, напомняща на телешката кожа Saffiano, която е позната на модните поклонници от чантите на италианската марка. Факт е, че логото Prada изглежда страхотно на този фон, но се усеща, че капакът е пластмасов и за такъв клас продукт това за мен не е правилно решение. Разбира се, ако бяха използвали оригиналното решение с истинска кожа, цената на Prada Phone 3.0 сигурно щеше да е космическа.

Тук излиза въпросът какво предпочитат потребителите – истински луксозен моден телефон на съответната цена или достъпно и компромисно решение, което все пак също носи етикета Prada?

Под чертата ще кажа, че дизайнът и корпусът на Prada Phone by LG 3.0 са съвсем сполучливи и приятни, но въпросът е принципен.

Prada Phone by LG 3.0

Ярък дисплей, макар и не HD

Дисплеят на Prada Phone 3.0 е едно от приятните неща в телефона. Не, резолюцията не е актуалната във високия клас HD (1280x720), а WVGA (800x480), с която обаче картината пак изглежда прилично. Това вероятно се дължи на яркостта от 800 нита, която 4.3-инчовият NOVA дисплей предлага. Не може да се сравнява с AMOLED и ClearBlack по наситеност на цветовете, но все пак образът е много добър.

На пряка слънчева светлина дисплеят на Prada Phone 3.0 се представя отлично, а при сравнение с HTC Sensation е малко по-ярък – цветовете са някак по-бистри.

Prada Phone by LG 3.0 4

Стилен дизайнерски интерфейс, докато не свалите приложения от маркета

Типично за телефоните между LG и Prada е, че модната компания участва в създаването не само на външния вид, но и на интерфейса. Така менютата, уиджетите и иконките на новия смартфон кореспондират със стилния му външен вид и го отличават от масата модели с Android. Има дори специален шрифт Prada, който допълва списъка до общо 7 възможни.

Бих казал, че предпочитам изчистения интерфейс на Prada Phone 3.0, всичко изглежда семпло и приятно, като дори уиджетът с прогнозата за времето е страхотен в черно и бяло. Доза разочарование обаче се усеща в момента, в който видите групата приложения на Google (Maps, YouTube, Gmail и т.н.), които са си в познатите цветове и изглеждат направо нелепо на фона на черно-белия интерфейс. Разбира се, всички останали, които изтеглите от Android Market, също са си цветни и правят картинката още по-неприятна.

Добрата новина е, че всички допълнителни приложения се намират в менюто едва след основните, т.е. хаосът не е пълен и цветните иконки са в отделни категории. Въпросните можете да затворите и да не се виждат при всяко влизане в менюто, но този вариант не е най-удобният. И тъй като LG и Prada не могат да „боядисат“ чуждите апликейшъни, можеха да разделят менюто на страници, през които да се преминава с хоризонтално скролиране. Така цветните иконки щяха да са напълно отделени от тези в стил Prada. 

Prada Phone by LG 3.0 5

LG SmartWorld и допълнителни екстри

Prada Phone by LG 3.0 пристига с няколко интересни приложения, а освен традиционния Android Market, дава достъп и до модифицирания от компанията LG SmartWorld. Там може периодично да намирате оферти за игри и приложения за смартфона, но първо ще трябва да се регистрирате.

Освен това предварително са инсталирани редактор на изображения, бележник и Polaris Office за създаване и редакция на офис документи. Последното приложение е много важно за мен и е добра новина, че тук го има безплатно в пълната му версия. С него можете да преглеждате файлове от Word, Excel и PowerPoint, а също и да създавате такива директно на телефона – доста е лесно и се получават добре оформени документи.

Prada Phone by LG 3.0 7

Richnote пък е нещо като джобен бележник, в който можете да вписвате бързи мисли и идеи – приложението е семпло и удобно, но предлага и някои екстри. Можете да пишете с клавиатурата, но разпознава и ръкопис, можете да вмъквате снимки, а след това да изпратите бележката по имейла например.

Смартфонът на LG и Prada също предлага приложението RemoteCall, достъпно при високия клас устройства на южнокорейците. С негова помощ се свързвате през мрежата с представител на LG, който ще диагностицира и евентуално ще оправи проблем, възникнал с телефона ви.

И последното интересно нещо тук е Desk Home – приложение, което превръща Prada Phone 3.0 в огромен часовник, а освен това дава удобен достъп до календара, снимките и МР3 плейъра. Вероятно се досещате, че Desk Home се активира при поставяне на смартфона в докинг станция, която влиза в комплекта, но за аксесоарите по-късно.

Prada Phone by LG 3.0 8

Един от по-пъргавите дроиди

Prada Phone by LG 3.0 може да не е върха на хардуерните постижения при смартфоните, но предлага спецификации, с които да ви предложи отлично изживяване при работа. Апаратът използва същия чипсет на Texas Instruments като Motorola RAZR (ОМАP 4430), като процесорът е двуядрен и двуканален на 1 GHz, системната памет е 1 GB, а вградената 8 GB + microSD слот, но няма карта в комплекта. Операционната система, под която върви моята тестова бройка, е Android 2.3.7 Gingerbread, но по всяка вероятност LG трябва да пусне ъпдейт до Android 4.0 след няколко месеца.

Извън всички тези сухи спецификации мога да кажа, че Prada Phone by LG 3.0 е един от най-първгавите дроиди, с които съм работил. Реагира мигновено при повечето команди, писането също е без никакво забавяне, а там винаги се усеща, ако има и минимално такова. Разбира се, не съм претъпкал телефона с 200 приложения, свалил съм едва десетина и има около 50 снимки, но все пак.

Батерията държи повече от денонощие

Samsung обявиха, че ще се постараят да подобрят живота на батериите при новите си смартфони през 2012 г. и да направят така, че да издържат поне 12 часа с едно зареждане при умерен тормоз. Е, този симпатяга тук вече няколко пъти издържа денонощие и три часа, т.е. около 27 часа. Разбира се, през нощта е в почивка, но и стендбай режимът хаби доволно батерията. Пояснявам, че ползването е умерено до по-сериозно, тъй като в него е основната ми SIM карта.

Prada Phone by LG 3.0 9

Камера, звук и видео

Камерата на Prada Phone 3.0 е 8-мегапикселова и записва Full HD видео. Има светкавица, има доста екстри, има и фронтална 1.3 МР уебкамера, за която стана дума по-нагоре. Снимките средно качество, но ако имате подходящи условия (добра светлина) и не се движите при щракването, могат да се получат добри кадри. Всъщност по-долу вижте няколко примерни снимки.

Camera Sample by Prada Phone by LG 3.0 Camera Sample by Prada Phone by LG 3.0  01 Camera Sample by Prada Phone by LG 3.0  2 Camera Sample by Prada Phone by LG 3.0  3

Съществено за камерата е, че фокусира и щраква много бързо – няма т.нар. лаг при снимане.

Освен да записва Full HD видео смартфонът се справя отлично и с пускане на филми с висока резолюция. 1080p клипове тръгнаха без проблем, нямаше насичане и картината беше идеална. Звукът през говорителя за съжаление не е нито силен, нито кристален. За сметка на това звукът в слушалката при разговор е силен и ясен, осезаемо по-силен от HTC Sensation и Nokia N9 например. 

Кратко видео на някои от акцентите в Prada Phone by LG 3.0

 

Ще облечете ли новата Prada на LG?

Ако името Prada извиква приятни емоции у вас и имате симпатии към модната марка, този смартфон е за вас. Ако търсите стилен модел, различен от масовите предложения и конкурентен като възможности на повечето съвременни смартфони, Prada Phone by LG 3.0 също е подходящ избор.

Prada Phone by LG 3.0 10

LG и Prada са се постарали да обърнат внимание на детайлите в новия си съвместен проект, въпреки че задният панел от пластмаса е несериозно решение в подобен продукт.

Все пак това е позволило цената на Prada Phone 3.0 да не излети съвсем в космоса и на етикета ще пише нещо между 500 и 600 евро. Добрата новина за феновете на Prada е, че в комплекта влиза докинг станция и Bluetooth хендсфри, също с дизайна и логото на модния лейбъл.

В България също очакваме премиерата на смартфона, но LG засега не издават конкретна дата за старта на продажбите и на каква цена ще го предлагат операторите.

Още снимки на Prada Phone by LG 3.0 вижте във Facebook групата на блога >>

7.2
Смартфон с актуални възможности, който обаче претендира за нещо повече от поредната хай-тек играчка. Стига ли му пластмасовият корпус, за да бъде модна икона обаче? Отговорът е не, но ако се абстрахираме от етикета Prada, устройството заслужава внимание.
  • Дизайн и изработка 6
  • Дисплей 7
  • Батерия 8
  • Камера 7
  • Производителност 8

OnePlus 7T предлага тройна камера, 90Hz дисплей и Android 10

OnePlus представи току-що новия си топмодел OnePlus 7T, който вече предлага тройна основна камера, има 90 Hz опреснителна честота на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer