НачалоНовиниПриложение за спортни фенове с добавена реалност спечели adidas Hackathon: Sofia

Приложение за спортни фенове с добавена реалност спечели adidas Hackathon: Sofia

4546
Написана от  nixanbal 21 май 2018
Приложение за спортни фенове с добавена реалност спечели adidas Hackathon: Sofia

Приложение, което използва добавена реалност и цели да направи изживяването на спортните фенове още по-вълнуващо, спечели хакатона на adidas в София, който се проведе на 12 и 13 май. Отборът, който създаде и представи проекта пред журито, се нарича iLike Classic.

Идеята на отбора победител е приложение на смартфона да ти позволява да станеш част от фен общност на отбори от различни спортове и да изпълняваш куестове, търсейки дигитални елементи, които са отбелязани в реалния свят.

Нещо като Pockemon Go и други подобни AR приложения, само че вместо да водиш битки с чудовища целта е да откриваш спортна екипировка и други тематични предмети. 

IMG 4935

Припомням ви, че adidas Hackathon: Sofia беше една от едва четири спирки на поредицата такива събития, които спортният бранд организира тази година с цел да открие интересни идеи. Компанията в момента е по средата на своята дигитална трансформация, за нея работят над 2000 ИТ специалисти и се инвестира сериозно в нови технологии. 

IMG 4353

Както ви споделих по-рано в блога - на събитието присъствах и аз, въпреки че не се включих като участник за наградите. Имах обаче възможността да си поговоря с Кайл Калъмбъс (на снимката горе), който работи в R&D отдела на Mercedes-Benz в Силициевата долина. Той е още гост лектор в университета Станфорд и беше тук по покана на adidas, като стана част от оценяващото жури. 

Сподели ми, че в проектите ще оценява тези с ясна бизнес стойност, с потенциал да се превърнат в реален пазарен продукт и с удобен и изчистен потребителски интерфейс. 

Нещо като това, което прави и в Mercedes-Benz - ръководи екип, който създава идеи с потенциал да влязат като иновативни решения в компанията. 

IMG 4823

Освен това се срещнах и с Йонел Илиева, която е базирана в централата на adidas в Германия и която до голяма степен стои зад организацията на хакатона и преминаването му през София. Тя ми разказа, че с нея са пристигнали около 13 човека от компанията, включително двама души от Future отдела, занимаващи се с най-големите иновации в сферата на “футбола в бъдещето”. Всички те помагаха на участниците в хакатона и накрая бяха част от журито заедно с Кайл.

Йонел сподели, че целта на хакатона е от една страна да покаже и разкаже на хората за разработките на adidas в ИТ сферата, а от друга - компанията да се запознае със супер добрите разработчици и ИТ специалисти в България, за които изглежда се чува все по-надалеч.

Хакатонът на adidas вече премина през Барселона и София, като сега продължава към Мадрид и Амстердам. Големият финал е в Германия, където ще стискаме палци на българския отбор iLike Classic да победи. 

Telekom Austria Group ще прекръсти всички свои оператори на A1, Мтел включително

Telekom Austria Group, от която е част Мтел, обяви в сайта си, че планира да ребрандира всички оператори от групата…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer