Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниПриложение за спортни фенове с добавена реалност спечели adidas Hackathon: Sofia

Приложение за спортни фенове с добавена реалност спечели adidas Hackathon: Sofia

3432
Написана от  nixanbal 21 май 2018
Приложение за спортни фенове с добавена реалност спечели adidas Hackathon: Sofia

Приложение, което използва добавена реалност и цели да направи изживяването на спортните фенове още по-вълнуващо, спечели хакатона на adidas в София, който се проведе на 12 и 13 май. Отборът, който създаде и представи проекта пред журито, се нарича iLike Classic.

Идеята на отбора победител е приложение на смартфона да ти позволява да станеш част от фен общност на отбори от различни спортове и да изпълняваш куестове, търсейки дигитални елементи, които са отбелязани в реалния свят.

Нещо като Pockemon Go и други подобни AR приложения, само че вместо да водиш битки с чудовища целта е да откриваш спортна екипировка и други тематични предмети. 

IMG 4935

Припомням ви, че adidas Hackathon: Sofia беше една от едва четири спирки на поредицата такива събития, които спортният бранд организира тази година с цел да открие интересни идеи. Компанията в момента е по средата на своята дигитална трансформация, за нея работят над 2000 ИТ специалисти и се инвестира сериозно в нови технологии. 

IMG 4353

Както ви споделих по-рано в блога - на събитието присъствах и аз, въпреки че не се включих като участник за наградите. Имах обаче възможността да си поговоря с Кайл Калъмбъс (на снимката горе), който работи в R&D отдела на Mercedes-Benz в Силициевата долина. Той е още гост лектор в университета Станфорд и беше тук по покана на adidas, като стана част от оценяващото жури. 

Сподели ми, че в проектите ще оценява тези с ясна бизнес стойност, с потенциал да се превърнат в реален пазарен продукт и с удобен и изчистен потребителски интерфейс. 

Нещо като това, което прави и в Mercedes-Benz - ръководи екип, който създава идеи с потенциал да влязат като иновативни решения в компанията. 

IMG 4823

Освен това се срещнах и с Йонел Илиева, която е базирана в централата на adidas в Германия и която до голяма степен стои зад организацията на хакатона и преминаването му през София. Тя ми разказа, че с нея са пристигнали около 13 човека от компанията, включително двама души от Future отдела, занимаващи се с най-големите иновации в сферата на “футбола в бъдещето”. Всички те помагаха на участниците в хакатона и накрая бяха част от журито заедно с Кайл.

Йонел сподели, че целта на хакатона е от една страна да покаже и разкаже на хората за разработките на adidas в ИТ сферата, а от друга - компанията да се запознае със супер добрите разработчици и ИТ специалисти в България, за които изглежда се чува все по-надалеч.

Хакатонът на adidas вече премина през Барселона и София, като сега продължава към Мадрид и Амстердам. Големият финал е в Германия, където ще стискаме палци на българския отбор iLike Classic да победи. 

Казуо Хирай слиза от поста главен изпълнителен директор на Sony, поема го финансовият директор

Sony обяви, че Казуо Хирай слиза от поста на главен изпълнителен директор и вече ще бъде председател на компанията. Длъжността…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer