НачалоНовиниПриложенията на Google може да станат платени за производителите на Android смартфони

Приложенията на Google може да станат платени за производителите на Android смартфони

2853
Написана от  nixanbal 18 октомври 2018
Приложенията на Google може да станат платени за производителите на Android смартфони

Google обяви, че променя начина, по който ще предлага своите приложения за Android на производителите на такива устройства. Gmail, YouTube и дори самият магазин Google Play вече ще бъдат платени, а причината е скорошната европейска регулация и глобата от $5 милиарда, която Google получи заради налагането на своите услуги в операционната система Android. 

До момента Google не искаше нищо в замяна срещу своите услуги и приложения за Android и производителите ги получаваха в устройствата си като част от операционната система. Компанията печели от рекламите, които се показват в тези приложения.

След решението на ЕК обаче Google обяви, че ще се съобрази с него, като премахне всички приложения и ги предложи отделно като пакет срещу лицензионна такса. Google Search и браузърът Chrome пък ще се предлагат като безплатен допълнителен пакет по избор, ако производителят вече е заплатил за останалите екстри. 

Това означава, че производителите на смартфони и таблети с Android като Samsung, Huawei и Sony ще трябва да заплащат, за да получат услугите на Google, а така вероятно и цената на крайните устройства ще се повиши за потребителите. 

Самата Android OS обаче си остава безплатна и е възможно компаниите да предложат смартфон с нея, но без изброените екстри. Това обаче би изключило и магазина за приложения Google Play, който е основно предимство на Android.

Промените биха важали само за Европа, но все още не е ясно дали ще влязат в сила, тъй като Google обжалва решението.

Премиера на Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro и всичко, което трябва да знаете за тях

Днес в Мюнхен Huawei представи най-добрите смартфони, които е правила някога, но и които за съжаление няма да се продават…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer