НачалоНовиниРайфайзенбанк тества плащане единствено чрез лицево разпознаване

Райфайзенбанк тества плащане единствено чрез лицево разпознаване

543
Написана от  nixanbal 08 март 2021
Райфайзенбанк тества плащане единствено чрез лицево разпознаване

Райфайзенбанк обяви, че започва тестове на решение за разплащания само с лицево разпознаване. Пилотният проект се реализира с приложение на PayByFace и за изненада стартира във време на световна пандемия от коронавирус, която налага носенето на маски. А маските закриват лицата, с които се предполага, че трябва да се верифицира самоличността при плащането.

Пилотният проект се реализира с приложение на стартъпа PayByFace в рамките на Visa Innovation Program Карти и засега услугата е в тестови период. Тя е достъпна за клиентите на Райфайзенбанк, които могат да я тестват единствено в бистро „Луна“ в офис център ЕКСПО 2000, където се намира и централата на банката.

Тестовият период на услугата ще продължи до края на април 2021 г., като идеята е чрез него да се проверят нагласите на потребителите в България към този тип разплащане.

От банката обясняват, че за да могат да плащат само с разпознаване на лицеви черти, потребителите трябва да се регистрират в приложението на PayByFace, където да си направят селфи и да въведат данните на платежната си карта. На касата е монтирано устройство – таблет, който разпознава лицевите черти на клиента, за да разреши плащането. Така клиентът получава продукта без да се докосва до нито едно устройство, а лицето му замества платежната карта.

Плащане с лицево разпознаване, използвайки личния си смартфон, се предлага и чрез услугата Apple Pay, която работи в България от вече близо 2 години. 

5 НЕЩА за Motorola Moto G9 Plus

През септември Motorola представи един от най-интересните си смартфони за 2020 г. - Moto G9 Plus. Той не е толкова…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer