НачалоНовиниReuters: Първи доказателства, че Huawei е нарушила търговските санкции на САЩ срещу Иран

Reuters: Първи доказателства, че Huawei е нарушила търговските санкции на САЩ срещу Иран

829
Написана от  nixanbal 03 март 2020
Reuters: Първи доказателства, че Huawei е нарушила търговските санкции на САЩ срещу Иран

След като от няколко години наблюдаваме как САЩ се прицелва в китайската компания доставчик на телеком оборудване Huawei и я обвинява в най-различни прегрешения, днес Reuters за първи път съобщава за някакви доказателства в тази посока. Информационната агенция разкрива документи, които би трябвало да доказват неправомерни търговски взаимоотношения между Huawei и Иран с американски стоки.

Обвиненията в търговия с Иран на САЩ към Huawei не са от вчера, но най-сериозни измерения ситуацията придоби в края на 2018-а, когато в Канада беше задържан финансовият директор на китайската компания Менг Уанжоу, дъщеря на нейния основател. 

Досега обаче изглеждаше сякаш американците просто търсят различни възможности за атака на една от най-големите технологични компании, без да има ясни доказателства. 

Ексклузивният материал на Reuters обаче говори за документи от края на 2010 г., доказващи търговски отношения между Huawei и ирански телеком оператор. Според тях китайската компания е изпращала към Иран американски стоки, включително оборудване от Hewlett-Packard и софтуер от Microsoft, Symantec и Novell. Това е в нарушение търговските санкции на САЩ срещу Иран. 

Документите посочват и още една китайска компания, Panda International, която също е замесена в придобиване на американски хардуер и софтуер за иранския телекомуникационен проект. 

Целия материал на Reuters можете да прочетете тук - цък.

ВИДЕО: Умните кофи за боклук в София

Знаете ли, че една малка черна кутия може да промени начина, по който се организира целият процес на сметосъбирането във…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer