НачалоРевютаHTCРевю на HTC One Max

Ревю на HTC One Max

Тежката артилерия

25307
Написана от  nixanbal
Ревю на HTC One Max

Тази година HTC най-после реши да последва тенденцията и представи първия си огромен смартфон, 5.9-инчовия One Max. Устройството в действителност е уголемената версия на флагмана One, като освен подобен външен вид, предлага и сходни характеристики. Дали стратегията на HTC е сполучлива и може ли иновативната, но все още непозната функция на скенера за пръстови отпечатъци да привлече вниманието на потребителите, моля, четете в ревюто нататък...

Солидно парче алуминий

Преди да взема HTC One Max в ръка прекарах няколко дни със Samsung Galaxy Note III. Преходът беше сякаш към съвсем различно устройство, независимо че са два модела от една и съща продуктова категория – тази на т.нар. фаблети.

HTC One Max е по-голям, по-солиден, по-тежък. Профилът на Max е само с 2 мм по-дебел от Note III, но разликата в теглото е осезаема – цели 50 грама повече. С това моделът на HTC може да изненада неприятно мнозина, които предпочитат по-компактни и удобни за прибиране в джоба телефони, но истината е, че едва ли ще се заглеждате по категорията на фаблетите, ако бяхте от тях.

Така че, ако преглътнете тези 217 грама, ще получите един от най-солидните апарати на пазара, устройство с категоричен акцент върху качествените материали и добрата изработка.

HTC one max review nixanbal 1

Да, тялото на One Max отново е алуминиево, напомня One mini, при който корпусът е заключен в рамка от поликарбонат. Тук обаче има нещо различно от повечето съвременни модели на HTC – задният капак се сваля и дава достъп до microSIM и microSD слотовете. Да, самото наличие на слот за карта с допълнителна памет също е новина за смартфон HTC от висок клас. 

Иначе бутонът за включване на One Max вече е разположен отстрани – отдясно, за да може да бъде стиган лесно с палец. Имайки предвид огромния 5.9” дисплей – едва ли нечий показалец иначе би могъл да стигне най-горната част на корпуса, където се намираше въпросният бутон досега. Контролите за силата на звука са над него и също са метални.

HTC One Max review nixanbal 2

Предната част, разбира се, е заета от огромния екран, а под и над него са стерео говорителите BoomSound, за които ще стане дума по-нататък. Над дисплея е предната камера и изходите за няколко сензора, а под него двата капацитивни бутона Назад и Начало.

Отгоре е 3.5 мм жак за слушалки и инфрачервеният порт, отдолу е microUSB портът и първият микрофон, а отляво се намира единствено копчето, с което се отваря задният капак. Задната част от корпуса на One Max всъщност е най-интересна – тук е камерата с нейната LED светкавица, вторият микрофон, трите точки за връзка с аксесоари и най-интересното в модела – скенерът за пръстови отпечатъци.

Как се работи с подобно устройство?

Очевидно е – HTC One Max е огромен и няма да е удобен на всеки. Почти невъзможно е да се ползва с една ръка, а за носенето му е необходим голям джоб или място в чантата.

Избягвам да го прибирам с ключове и други остри предмети в джоб заради алуминиевия корпус, който би могъл да се надраска грозно.

Така че да използвате One Max като свой основен мобилен телефон изисква внимание към съхранението му и работата с него. Може би тук ще са полезни някои от съветите за по-лесно ползване на смартфони с големи екрани.

HTC One Max review nixanbal 4

Добрата новина е, че евентуалният дискомфорт от размерите и теглото на One Max се оправдава с първото включване на дисплея му.

Дисплеят е отличен

HTC имат история с изключително качествени дисплеи и One Max не е изключение. Фаблетът разполага с огромен 5.9-инчов Super LCD3 дисплей с резолюция 1920х1080 пиксела (Full HD) и гъстота на пикселите от над 370 ppi. Покритието е Gorilla Glass 3.

HTC One Max review nixanbal 3

При 4.7-инчовия HTC One резолюцията е същата, което означава още по-детайлна картина, но истината е, че видима за човешкото око разлика няма. Това, което ще ви впечатли, е качествен дисплей с отлични цветове, които не се изменят и под ъгъл.

Така че с HTC One Max получавате не само по-голяма площ за гледане на видео, браузване в интернет, игри и приложения, но и страхотна като качество картина.

HTC One Max review nixanbal 6

Сравнен пряко със Super AMOLED панела на Galaxy Note III, моделът на HTC очаквано има по-слабо контрастни цветове, но пък бялото е една идея по-“бистро”. Кой ще предпочетете е въпрос на избор – Super AMOLED дисплеите предлагат нереалистично ярки изображения, но пък за вашите очи може тъкмо това да е по-добрият вариант. 

Скенер за пръстови отпечатъци

След огромния дисплей, нещото, което ще прикове погледа ви у HTC One Max, е скенерът за пръстови отпечатъци, разположен на задния панел, точно под камерата. Скенерът представлява малко черно квадратче, не по-голямо от отвора за камерата, или точно толкова, колкото да побере по-голямата част от върха на пръста ви.

За да започнете да ползвате скенера, първо трябва доброволно да му предоставите отпечатъците си. Това става в настройките, където ще видите новото меню – Fingerprint scan. Там можете да запознаете One Max с до три отпечатъка на пръсти от едната или двете си ръце, като към всеки от тях можете да зададете приложение, което да стартира с отключването.

HTC One Max review nixanbal 5

Най-логичното би било да сканирате показалеца и средния пръст на едната си ръка и показалеца на другата – тези три пръста най-лесно бихте могли след това да сканирате, държейки смартфона по стандартен начин.

HTC One MAX review nixanbaL Screenshots

След прокарване на пръстите си по няколко пъти през скенера, той ще запамети уникалните им отпечатъци и ще заключи телефона само за вас. Ще можете към всеки да изберете функция или приложение, което да се отваря с отключването. При мен трите пръста са съответно – само отключване, камерата и приложението за разпознаване на музика SoundHound.

За да отключите телефона си със скенера за отпечатъци, първо трябва да светнете дисплея му

Ако все пак има проблем с разпознаването на отпечатъка ви, One Max ще предложи да въведете зададена по-рано парола, която служи за резервно отключване.

Би било страхотно скенерът да служи и като сензорна област за навигация

Има ли полза от скенера? Има критична маса хора, които използват пароли за заключване на смартфона си. Затова Apple въведе подобен скенер за пръстови отпечатъци в последния iPhone 5S, затова и HTC предлага такъв в One Max.

Въпросната екстра все още е малко популярна и тепърва ще разберем как ще се възприеме от потребителите. Истината е, че е по-удобен начин за заключване и отключване на смартфона, заместващ успешно въвеждането на парола, но понякога се налага да прекарвате пръста си по няколко пъти, докато бъде разпознат отпечатъкът.

HTC One max review nixanbal 7

Възможността за стартиране на приложение успоредно с отключването пък е добра насока за развитие функционалността на скенера, която липсва при iPhone. За мен обаче не е достатъчно. Бих искал да видя същата тази област като сензорно поле, с движение на пръста през което да можем да скролираме из менютата, из сайтовете и т.н.

Софтуерно неутрален

В софтуерно отношение HTC One Max не е сериозна промяна спрямо HTC One. Фаблетът предлага актуалния Sense 5.5 и Android 4.3 Jelly Bean.

Интерфейсът на HTC е стилен и с приятен вид, менюто с иконките е опростено и дори предлага възможност за още по-прегледен вид с 3 по 4  вместо 4 по 5 иконки. Също характерно за интерфейса от версия 5.0 нагоре е, че часът с датата и прогнозата за врмето остават видими на всеки екран – както на стандартните начални екрани, така още на BlinkFeed и дори над решетката в менюто с иконките. 

HTC One Max review nixanbal 8

В агрегатора на съдържание BlinkFeed всъщност има някои подобрения и възможност да бъде премахван. Точно така – ако решите да не използвате подобното на Flipboard приложение, вече можете да го изключите. Истината е, че дори без възможност за добавяне на български медии в агрегатора, няма смисъл да се отказвате от нещо толкова приятно за окото, особено ако четете чуждестранни сайтове. Може просто да изберете някой от останалите начални екрани за водещ. 

Нещо повече - в Galaxy Note III корейците вградиха алтернативното Flipboard, което се извежда с движение на пръста отдолу-нагоре по екрана. А примерът очевидно е BlinkFeed.

От една страна е изчистеният и красив вид на интерфейса, но от друга е липсата на бонус приложения, които да се възползват от огромния дисплей. Единственият интересен апликейшън е Scribble. С него можете да създавате всякакви колажи, има готови темплейти, а най-симпатичната му екстра е възможността за ръкопис, при която приложението приема изписаните думи и ги нарежда с еднакъв размер в подредено изречение, запазвайки оригиналния почерк. 

Камера

Вече ви показах какво може камерата на HTC One Max в отделен пост. Фаблетът на тайванците използва същата 4 МР UltraPixel камера, каквато видяхме в HTC One, но подобно на One mini и тук няма оптична стабилизация на изображението. Това беше един от големите козове на флагмана, който остава и единственият модел на компанията с тази екстра.

Иначе One Max постига прилично качество на кадрите. Както знаете, сензорът му е едва 4-мегапикселов, но с по-големи пиксели, улавящи до 300% повече светлина, според HTC. Ниската резолюция за съжаление не дава възможност за изрязване на кадър от вече направената снимка, нито за качествено приближение, от каквото се възползват камерафоните с по-големи сензори.

снимки с камерата на HTC One Max  снимки с камерата на HTC One Max

снимки с HTC One Max

снимки с камерата на HTC One Max  снимки с камерата на HTC One Max

снимки с HTC One Max

снимки с камерата на HTC One Max  снимки с камерата на HTC One Max

снимки с камерата на HTC One Max

Иначе камерата няма свой хардуерен бутон, така че стартът й и снимките стават чрез софтуера. Интерфейсът на камерата в One Max е простичък, но не е лишен от екстри.

В левия край се сменят режимите на светкавицата, активира се Zoe и се влиза в по-детайлните настройки. Тук се превключва към предна камера, избира се сцената (нормална, портрет, пейзаж, текст, макро и т.н.), режимът (Zoe, нощен, HDR, панорама и т.н.). Има опция за едновременна снимка с двете камери – Dual capture. Баланс на бялото, ISO, както и по-фини настройки като контраст, наситеност и т.н. също са достъпни.

Няма опция за избор на резолюция, тъй като под 4 МР не остава много, но пък въпросната е заменена с възможности за кроп – Wide, Regular и Square. Видеозаписът е с максимална резолюция 1920х1080 пиксела при 30 к/с и от клиповете е видимо, че качеството му е съвсем прилично.

В десния край на интерфейса на камерата има възможност за избор на филтри с подобни на Instagram ефекти.

Процесорът на HTC One живее втори живот

HTC One Max има един проблем и той е, че с него производителят съвсем съзнателно си позволи да отстъпи пред конкуренцията по отношение на процесор и RAM. И не толкова проблем, който ще се отрази по някакъв начин на бързодействието и производителността на модела, колкото на потребителската нагласа, че хардуерът на Xperia Z Ultra и Galaxy Note III е по-актуален.

One Max идва с чипсета Snapdragon 600, познат още от HTC One – модел от февруари 2013 г. В контраст на това всички актуални днес устройства в този ценови сегмент използват Snapdragon 800, който предлага значително по-сериозна мощ.

HTC One Max review nixanbal 9

Оперативната памет е 2 GB, докато Note III например използва 3 GB, макар че там има причина за това – интерфейсът е много по-тежък, има купища софтуерни добавки и по-сложен, разделящ екрана мултитаскинг режим.

Въпреки отстъпващия на конкуренцията хардуер, HTC One Max работи отлично, пъргав е и не забелязах никакви проблеми през двуседмичната си работа с него. Дали обаче решението на HTC да мине и при този модел с чипсет от началото на годината няма да им изиграе лоша шега – ще разберем след няколко месеца. 

HTC One Max review nixanbal 10

В частта с хардуера ще отбележа и някои от акцентите, предимства на One Max. Апаратът предлага NFC, Wi-Fi 802.11ac, 16 GB вградена памет и microSD слот. Фаблетът има и инфрачервен порт, с който можете да управлявате телевизора като с дистанционно, което единствено би могло да има смисъл, ако решите да се пошегувате с екрана в бара.

Супер мощен звук, добра батерия

Въпреки свалящия се капак, батерията не е достъпна за смяна

Макс размерите на One Max дават повече място и за по-солидна батерия. Устройството разполага с такава с капацитет 3300 mAh, което е дори една идея повече от тази на Galaxy Note III (3200 mAh). В резултат няма да се притеснявате дали ден с по-интензивно ползване няма да изтощи заряда преди да сте се прибрали вкъщи.

Не бих казал, че е постигнат впечатляващо дълъг живот на батерията, още повече, че тук не тиктака мощния четириядрен процесор на Snapdragon 800. Въпреки това HTC осигуряват време за нормално ползване и живот от денонощие или малко повече. 

HTC One MAx review nixanbal boomsound 12

Звукът е един от най-силните плюсове на фаблета. HTC One Max е изгубил логото на beats audio – първият смартфон на тайванците, който излиза без него след приключването на отношенията с Beats Electronics. Това обаче е без никакво значение на фона на супермощните фронтални високоговорители BoomSound. Озвучителната система в смартфоните от серията One е впечатляваща и ще зарадва не само меломаните, които вече ще могат да слушат любимата музика и на висок тон. BoomSound осигурява изключително качествен звук при гледане на видео, игра и дори при разговори на високоговорител.

Истината е, че геймплеят на Asphalt 8 придобива съвсем нови измерения при това устройство, защото, ако сте разцъквали заглавието, знаете колко много се залага на музикалния фон и ефектите от пилене на гуми. Е, при One Max всичко това звучи още по-добре, още по-реалистично и най-ценното е, че звукът излиза директно към вас.

HTC One Max накратко

Скенерът за пръствои отпечатъци е отличаващ, но не ключов фактор при избора на One Max

HTC направи мини, а сега и макс версия на флагмана си от 2013 г., като при всеки модел запази няколко ключови характеристики. Фаблетът One Max предлага познатия солиден корпус от алуминий, мощен звук и още по-голям дисплей с Full HD резолюция. Това е и първият смартфон с Android, който следва стъпките на Apple и разполага със скенер за пръстови отпечатъци, при това по-функционален от този на iPhone 5S

Устройството има по-тясна целева аудитория от One, защото 5.9 инча и тегло от над 200 грама не описват представата за перфектния телефон на масовия потребител.

One Max обаче е на границата между смартфона и таблета – огромният му дисплей е предимство във всяко занимание, а грубоватите габарити са цената, която феновете трябва да са склонни да платят за него.

Към слабите страни на модела мога да отбележа отстъпващата на някои конкуренти във високия клас камера, както и чипсета – макар и със съвсем адекватно представяне, мнозина може да се поколебаят заради по-актуалните алтернативи.

HTC One Max review nixanbal 11

HTC One Max вече се продава в България на цена 1350 лв. без или от 850 лв. с договор. 

8.4
Изключително добър дизайн и солидна изработка, впечатляващ дисплей и мощен звук са най-сериозните качества на HTC One Max. Трудният за прибиране във всеки джоб корпус и отстъпващата 4 МР камера обаче може да разколебаят феновете.
  • Дизайн и изработка 9
  • Дисплей 10
  • Батерия 8
  • Камера 7
  • Производителност 8

Флагманите Galaxy S21 на Samsung предлагат нов дизайн, 120 Hz дисплеи и двойно повече памет

Ето че месец по-рано от обикновено Samsung днес представи новите си премиум смартфони от серията Galaxy S21. Също като през…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer