НачалоВидео ревюРевю на Huawei P20 Pro

Ревю на Huawei P20 Pro

11054
Написана от  nixanbal

Huawei P20 Pro е новият премиум флагман на китайския производител, който предизвика много противоречиви реакции с подобния си на iPhone X дизайн. Впечатляващата му тройна камера Leica обаче сякаш успява да измести фокуса на потребителското внимание върху своите способности и в следващото видео ревю ще ви разкажа пълни детайли за нея и всичко останало около P20 Pro, което е важно да знаете, преди да решите дали това е следващият ви телефон...

Тройна камера Leica

Без никакво колебание започвам с най-любопитната част от възможностите на Huawei P20 Pro - основната му камера, която е композиция от цели три сензора. Т.нар. Triple Leica Camera, разработена отново в сътрудничество с немските експерти във фотографията. Основният сензор е с 40 МР резолюция и бленда f/1.8 - полезно, ако ще разпечатвате плакати. В настройките обаче можете да изберете 10 МР резолюция, при която се комбинира информацията от всеки 4 пиксела в един. Технологията изглежда е подобна на тази при Nokia Lumia 1020, като идеята е тези 10 МР снимки да са с повече детайли и с по-бистри цветове.

До основната камера е и 20-мегапикселовият черно-бял сензор с бленда f/1.6, какъвто вече сме виждали при предходните модели на Huawei.

Третият сензор е нещо ново за марката - 8 МР с телефото обектив и се използва при приближение. Въпросният осигурява 3-кратен зуум без загуба в качеството или 5-кратен хибриден с минимална загуба. Действително тук можете да постигнете кадри, които са неотличими по качество от тези без приближение.

Ревю на Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

Но отвъд сухите спецификации, цифри и мегапиксели, най-важна е магията, която се случва на заден фон и която в крайна сметка е отговорна за крайния резултат и качеството на снимките. А снимките с Huawei P20 Pro, дръжте се, са най-впечатляващи нощем.

Дори когато снимате от ръка след залез слънце, можете да разчитате на детайлни кадри, без размазвания и с ефектни цветове. Такава снимка отнема няколко секудни, след които спонтанно ще възкликнете "уау!".

снимка с Huawei P20 Pro @ nixanbal.com 

снимка с Huawei P20 Pro @ nixanbal.com снимка с Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

снимка с Huawei P20 Pro @ nixanbal.com снимка с Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

Ако излезем от нощната фотография, P20 Pro се справя никак не лошо и през деня. Апаратът идва с някои базирани на изкуствен интелект възможности, които разпознават сцената и подсилват важните в случая цветове. Тези кадри са глезотия за окото и е лесно да бъдете впечатлени от тях. Истината обаче е, че реалните цветове са тъкмо в обратната посока на функцията Master AI, така че, ако търсите тях - можете да я изключите от настройките. В много случаи на мен тя ми идва в повече и я деактивирам.

Ревю на Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

Изкуствен интелект стои още зад стабилизацията на снимките и клиповете, зад предсказващия 4D фокус, който държи "на прицел" обекти в движение, докато не ги заснемете, а също и зад технологията 3D Portrait Lighting за моделиране на портрети, позната също от iPhone X.

Видеозаписът е с максимум 4к резолюция, при която обаче не действа стабилизацията с изкуствен интелект. Тя не е активна и при Full HD видео с 60 к/с, така че, за да я използвате, трябва да изберете Full HD при стандартен фреймрейт.

С P20 Pro Huawei става третият производител след Sony и наскоро Samsung, който въвежда супер слоумоушън видеозапис при 960 к/с. Тук тези клипове са с продължителност 10 секунди и всеки може да съдържа само един слоумоушън момент.

А ето и още малко от най-добрите ми снимки...

снимка с Huawei P20 Pro @ nixanbal.com 

снимка с Huawei P20 Pro @ nixanbal.com снимка с Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

снимка с Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

снимка с Huawei P20 Pro @ nixanbal.com снимка с Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

снимка с Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

Предната камера е 24 МР, но не бих казал, че броят на пикселите е правопорционален на качеството. Селфитата с нея са ОК, но понякога фокусът бяга или има леко замазани петна по лицата, въпреки че не е включен ефектът за разкрасяване. Ако се снимате с приятели и вие сте на по-преден план например - останалите ще са в мъгла. Все пак - получава се ценен селфи материал за фейсбук.

Конфигурацията

Продължавам с конфигурацията, която се базира на вече познатия чипсет Kirin 970, включващ специално ядро за обработка на задачи от сферата на изкуствения интелект. Компания му правят щедрите 6 GB RAM и цели 128 GB вградена памет. Имайте предвид, че тук няма слот за microSD карта, а освен това е отпаднал и жакът за слушалки.

Huawei преминава към познатата схема с включен в пакета преходник от USB Type-C порт към 3.5 мм жак. Стандартните слушалки в кутията също са с новия накрайник.

Ревю на Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

Меломаните ще се зарадват на добавените стерео високоговорители. Единият е в слушалката, а другият отдолу. Звукът действително е значително по-мощен и в пъти по-качествен от това, което предлагаха смартфоните Huawei досега. Ценна добавка, независимо че е малко вероятно да слушате музика така. Но при всяко гледане на видео, игра и дори при входящо повикване звученето вече е по-приятно.

Интересно е и наличието на инфрачервен порт, през който можете да управлявате телевизора например. Екстрата е все по-малко популярна, като лично аз не съм я използвал никога извън тестовете на телефоните.

Батерията

Колкото до батерията - капацитетът й е цели 4000 mAh, а това е доста добре, поне на хартия, за телефон с приятен външен вид и дебелина под 8 мм. Добрата новина е, че апаратът издържа поне денонощие далеч от зарядното и позволява да използвате без строги ограничения останалите му екстри, начело с камерата.

Освен това флагманът на китайците идва с фирмената им технология за бързо зареждане SuperCharge, която действително е доста пъргава със запълване капацитета на батерията. Разбира се, за целта трябва да използвате включеното в комплекта зарядно.

Ревю на Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

Лошата новина е, че P20 Pro не поддържа безжично зареждане, което е жалко, имайки предвид позволяващия това стъклен корпус.

Дизайнът

Така стигаме до външния вид на устройството, който е още една коренна промяна спрямо P10 от 2017 г. Тук Huawei залага на екран с по-тънки рамки, при който по-дебела е запазена само брадичката, а в нея е подслонен скенерът за пръстови отпечатъци. В горния край на екрана е изрязаната част, напомняща т.нар. ноч на iPhone X. Препратки към модела на Apple има и при задния панел, който вече е стъклен, а камерата е със същото вертикално разположение. Ако все пак пренебрегнем приликите с конкуренцията, бих отбелязал като приятен детайл вертикалните надписи върху гърба на P20 Pro. Когато държите апарата в хоризонтално положение логото и информацията за обективите на камерата карат телефона да изглежда като компактен цифров фотоапарат.

Това, което може да не ви хареса, е изпъкналата камера, която прави малко трудно ползването на телефона, докато е поставен да лежи на равна повърхност. Освен това около нея се събира неприятно голямо количество прах.

Ревю на Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

Като цяло приятен дизайн, който, макар и заимстван, има нотка собствен характер и вероятно бързо ще успее да прилепне към ръката ви. А колкото до ползването на апарата - удобно, но не и само с палец. Често ми се налага да напасвам захвата, за да достигна горния край на дисплея или просто да ползвам две ръце.

Стъкленото тяло на P20 Pro събира купища отпечатъци, независимо в кой от трите цвята го предпочетете. Моята бройка е черна, но у нас ще се предлагат още тъмносин и т.нар. Twilight вариант, който е преливка от лилаво към синьозелено и действително е най-атрактивният.

Дисплеят

Екранът на Huawei P20 Pro е 6.1-инчов с издължена форма, Full HD+ резолюция от 1080х2240 пиксела и OLED панел. При гъстота на точките от над 400 ppi изображението изглежда отлично, а OLED технологията осигурява наситени цветове, които са приятни за окото и остават видими дори при ползване на открито. В настройките има възможност да регулирате цветовата температура, има и режим за по-естествени тонове, който реагира и се напасва спрямо различните условия на осветеност. Предлага се и опция да намалите резолюцията до HD+, за да спестите евентуално няколко капки енергия от батерията, но лично никога не бих се лишил от максимума на разделителната способност.

Ревю на Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

Приятна екстра на OLED панела е и Always On дисплеят или функцията за постоянно показване на часа, известията и друга важна информация върху заключения и иначе изгасен екран на телефона. Въпросният не е на нивото на Always On дисплея при моделите Galaxy на Samsung, но все пак го има.

"Белегът"

Най-интересната част от дисплея на Huawei P20 Pro обаче безспорно е изрязаният елемент в горния му край, който в българския интерфейс е забавно преведен като "белег". Та, ако въпросният "белег" ви дразни, можете да го скриете, активирайки софтуерна черна лента от двете му страни. Известията и статус информацията все така ще са разположени на това място, но вече на черен фон и сякаш наистина няма никакво хардуерно изрязване. Може би добра идея за хората, които не искат да възприемат този елемент от дизайна.

За т.нар. ноч при премиерата на P20 Pro производителят не се посвени да направи паралел с iPhone X - напротив. Шефът на Huawei Ричард Ю дори каза, че техният е по-красив, тъй като е по-малък и оставя повече полезно пространство около себе си.

Ревю на Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

А ночът на P20 Pro всъщност е по-малък от този на iPhone X, защото в него са скрити по-малко сензори. Тук е предната камера, слушалката говорител, LED подсветката за известия и няколко стандартни сензора. Това подсказва, че и технологията за отключване с разпознаване на лицето не е на нивото на Apple като сигурност, но пък признавам, че е доста пъргава и отключва апарата за миг. Освен това P20 Pro ще ви предложи да активирате и автоматичното събуждане на дисплея при движение на телефона, също като при iPhone, което означава, че той директно ще се отключва, когато го погледнете, без да натискате нищо преди това.

Ревю на Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

Както и при Galaxy S9, тук също технологията за сканиране на лица е допълнена от скенер за пръстови отпечатъци. Той е разположен в брадичката под дисплея, така че е удобен за активиране и когато P20 Pro лежи на бюрото. Реакциите и тук са супербързи, като в моя случай ползвам и него, и системата за сканиране на лица и не съм имал проблеми с разпознаване на едното или другото.

Интерфейсът

Huawei P20 Pro идва с Android 8.1 Oreo, върху който е положен фирменият интерфейс EMUI 8.1. Китайците търпят критика от години за това, което причиняват на Android, като тук нещата са сякаш една идея по-свежи спрямо преди. Все пак продължавам да харесвам повече по-опростените визии за платформата на Google.

Ревю на Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

Забелязах, че не всяко приложение е съобразено с изрязаната част на екрана и тук-там ще видите някои недоизпипани неща. Въпреки че изобщо не ме дразни, реших да тествам скриването на ноча, но постоянно имах усещането, че зад него остава прикрита някаква информация. Оказа се, че не е само усещане, защото при някои приложения там наистина остава част от интерфейса им - например в Instagram. Нещата стават по-лоши, когато пуснете видео в YouTube на цял екран - черните ленти около изрязаната част не се простират до двата края и остават странни линии. Надявам се всичко това скоро да бъде оправено чрез софтуерен ъпдейт.

Под чертата

Под чертата ще кажа, че Huawei P20 Pro наистина е един от добрите варианти да похарчите голяма сума пари за смартфон, ако, разбира се, преди всичко сте се решили на подобно нещо. Апаратът заслужава внимание заради отличната си камера, която смятам, че в момента е непобедима при нощни снимки. Освен това към основните плюсове ще отбележа живота на батерията и като цяло богатия списък екстри, от който няма да ви липсва нищо, освен може би безжичното зареждане.

Да, дори дизайнът на P20 Pro е приятен и лежи удобно в ръката, но на фона на всичко останало се питам защо им е трябвало на китайците да преписват толкова много от Apple.

Ревю на Huawei P20 Pro @ nixanbal.com

Ако си затворим очите за ярко изразената склонност към присвояване на елементи от външния вид и интерфейса на iPhone и ако дребните неточности в софтуера бъдат оправени с бъдещ ъпдейт, Huawei P20 Pro е едно от най-атрактивните устройства на пазара в момента. Премиум флагманът на китайците е адекватна алтернатива на Samsung и Apple в най-високия ценови сегмент и те трябва да обмислят много добре с какво ще изненадат пазара в бъдеще, ако искат да запазят водещите си позиции.

ТОП 5 на 2018: Най-изгодните оферти за смартфони

Годишната обзорна поредица "ТОП 5 на 2018" на nixanbal продължава със селекция на някои от най-изгодните оферти за смартфони, които…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer