НачалоВидео ревюРевю на iPhone 7 и iPhone 7 Plus

Ревю на iPhone 7 и iPhone 7 Plus

13531
Написана от  nixanbal

Очаквахме iPhone 7 да е лек ъпгрейд спрямо iPhone 6S и дори да премине почти незабелязано през пазара, докато Apple не пусне догодина своя преливащ от иновации (или поне така се говори) юбилеен смартфон. Новият хоум бутон, по-яркият и богат на цветове дисплей, защитата от вода и сериозните подобрения в камерата обаче сякаш няма да позволят на iPhone 7 и iPhone 7 Plus да останат в сянка. За всички качества и недостатъци на новите топмодели от Apple и личните ми впечатления от работата ми с тях през последните три седмици - гледайте следващото видео ревю...

Разликите между iPhone 7 и iPhone 7 Plus

Както обикновено, стандартната и версията Plus са много сходни като дизайн и характеристики и разликите между тях могат да бъдат обобщени в три ключови направления: РАЗМЕРИ. КАМЕРА. БАТЕРИЯ.

Screen Shot 2016-10-31 at 8.06.39 AM

Размери

Компактният iPhone 7 е изключително удобен за ползване с една ръка и докато сте в движение. С него писането на съобщения, правенето на спонтанни снимки, селфита и воденето на продължителни разговори са в пъти по-удобни, отколкото с големия iPhone 7 Plus.

4.7-инчовият дисплей на малкия модел обаче не носи същото приятно изживяване от гледането на видео, четенето на новини и браузването в сайтове, каквото предлага 5.5-инчовата версия.

Да, iPhone 7 Plus е по-голям, по-солиден, тежък и неудобен за прибиране в джоба, а и за носене изобщо. Със сигурност ще ви трябва известно време, за да свикнете с размерите, да добиете навика да го прибирате точно в онзи джоб, в който се побира.

В моя случай iPhone 7 Plus обаче се вписа лесно в ежедневието ми и ми даде ценно удобство при гледане на видео в YouTube и четене на сайтове. А това, заедно със спорадичните гейминг сесии, са някои от най-важните предназначения на смартфона лично за мен. Правенето на снимки с по-прецизно кадриране също е по-удобно тук.

Камера

И като стана дума за снимки - тук идва втората ключова разлика между двата апарата.

iPhone 7 използва 12 MP камера, която обаче е различна от 12 МР камера при предходния модел iPhone 6S. Новата камера с 6-елементен обектив има бленда f/1.8, което означава до 50% повече светлина и по-добри снимки при ниска осветеност. Освен това Apple твърди, че камерата е 60% по-бърза и с 30% по-енергоефективна.

Screen Shot 2016-10-31 at 8.06.26 AM

Най-важната новост тук обаче е въвеждането на оптична стабилизация и при малкия модел, така че който и от двата апарата iPhone 7 да изберете - ще знаете, че оптичната стабилизация е сред екстрите му, а тя е особено ценна при при нощни снимки и при видеозапис. С iPhone 7 ще разчитате и на по-силната светкавица - тя все така е двутонна, но вече с цели четири диода за 50% по-силно осветяване.

Предната камера също получава подобрения и вече е 7 МР.

Така стигаме до камерата на iPhone 7 Plus. Той е поредният топмодел на пазара със система от две камери, като едната е идентична с тази у компактния iPhone 7, а втората е с т.нар. телефото обектив.

Снимки с iPhone 7 Plus.

2016-10-06 14-45-44 cd65c44f

 

2016-10-02 13-38-21 b5cb5701 2016-10-03 08-59-48 d039af8e

2016-10-15 21-32-52 1d4118aa

Със и без приближение. 

2016-09-29 18-33-51 f5142702 2016-09-29 18-33-58 24404cac

2016-10-10 16-46-45 27fb602b

2016-10-10 16-46-55 2a592fd4

Допълнителният сензор няма широката бленда на основния и не предлага оптична стабилизация, но дава някои много ценни предимства за потребителя. Двукратното приближение без загуба в качеството е една от ключовите екстри в камерата на iPhone 7 Plus. Тази възможност най-после дава смисъл на зуума, който досега беше една от най-безсмислените функции в телефоните, тъй като разваляше кадъра с много шум и пикселизиране. С големия iPhone 7 обаче ще имате нов стимул да експериментирате и да използвате зуум много по-често.

Screen Shot 2016-10-31 at 8.07.30 AM

Другата добавена стойност от втората камера е за постигане на по-добър ефект боке - т.е. фокусиране върху обекта на преден план и размазване на фона. Apple вече пусна и специален портретен режим за камерата, при който лицата на приятелите ви са на фокус, а всичко зад тях - размазано.

Качеството на снимките с новата камера на iPhone 7 и iPhone 7 Plus е на много високо ниво и със сигурност бих ги поставил в топ 3 на най-добрите камерафони. Кадрите са с естествени цветове, с много детайлност и добро представяне при ниска осветеност, както ще видите от примерите тук.

Ето и примерно видео, заснето с iPhone 7 Plus при ниска осветеност и концертни условия. Ще видите и как се представя приближението - липсата на оптична стабилизация при зуум е по-ясна при видео на тъмно. 

Видеозаписът е с максимум 4к резолюция, поддържа се таймлапс режим, а също и слоумоушън при HD резолюция и 240 кадъра в секунда.

Батерия

Третата основна разлика между двата модела iPhone тази година е батерията, която е с капацитет 2900 mAh при iPhone 7 Plus и доста по-скромните 1960 mAh при компактния iPhone 7.

И докато при iPhone 7 ще трябва да се съобразявате с някои по-жадни за енергия занимания, като гейминг и слушане на музика от Spotify, за да изкарате до края на работния ден, при iPhone 7 Plus ще ви се стори, че батерията е с безкраен резерв.

Аз, като пауър юзър, изкарвах по денонощие и половина с едно зареждане. Т.е. от сутринта на първия ден до вечерта на втория. Понякога дори забравях кога последно съм използвал зарядното.

Screen Shot 2016-10-31 at 8.05.32 AM

Да, батерията на iPhone 7 може да е посредствена, но с iPhone 7 Plus ще имате пълна свобода да ползвате всички екстри и приложения, без изобщо да се замисляте кога пак ще сте до контакта.

И ако по-интересната камера на iPhone 7 Plus е въпрос на глезотия, то издръжливостта на батерията му е реална причина да се замислите дали да не го предпочетете пред по-компактния модел.

Новият хоум бутон

Хоум бутонът е една от големите технологични промени у iPhone 7. Под дисплея на смартфона вече има капацитивен бутон, който разпознава натиск и реагира като стандартно копче, като за целта под него е скрит вибрационен мотор. Да, усещането от натиска на фалшивото копче е точно като при нормален физически бутон, а силата на вибрацията може да бъде регулирана в настройките.

Имайте предвид обаче, че въпросният нов хоум бутон не реагира при мокри или дори леко влажни пръсти, нито ако сте с ръкавици или има някаква друга преграда между кожата ви и повърхността. Тогава всъщност разбирате колко добра работа са свършили инженерите на Apple, заблуждавайки ви с усещанията, че действително наистикате копче - с мокри пръсти усещате как безпомощно се опитвате да натиснете стъкло.

ОК, признавам, вълнуващо е да се сблъскаш с подобна технология, но ще подобри ли това по някакъв начин живота ви? Абсолютно не. Напротив. Да, от една страна некликаемият бутон не е податлив на износвания и счупване след години ползване. От друга страна обаче по-горните случаи, в които копчето е неактивно, по-скоро ще ви донесат главоболия.

Screen Shot 2016-10-31 at 8.12.37 AM

Много важни подобрения и за двата модела iPhone 7 са стерео високоговорителите. Не са фронтални - вместо това единият е в слушалката, а другият зад едната решетка отдолу, но звукът от тях е изключително силен и със съвсем сносно качество, като за смартфон.

Защитата от прах и вода също е новост за тазгодишните смартфони на Apple, като и двата апарата покриват стандарта IP67, което означава, че на теория би трябвало да оцелеят и пълно потапяне под вода. Е, вероятно няма да рискувате с това, но пък ще сте спокойни, че сте защитени от инциденти.

Без жак за слушалки

Така стигаме до липсващия жак за слушалки, който обаче не е премахнат заради водоустойчивия характер на смартфоните. Apple просто иска да контролира пазара на слушалки и аксесоари по-изкъсо, налагайки на всички да се съобразяват с техните изисквания и собствения им Lightning порт.

Kак това драстично решение, за което Apple каза, че бил необходим много кураж, се отразява на потребителя? В комплекта на iPhone 7 и iPhone 7 Plus влизат стандартни EarPods слушалки, които вече са с Lightning накрайник. Ако искате да използвате своите любими с 3.5 мм накрайник - включен е и преходник от Lightning към 3.5 мм жак. Това е досадна подробност и не изглежда съвсем приятно, но опасенията, че аксесоарът може лесно да бъде изгубен не са оправдани - можете просто да оставите преходника свързан към кабела на слушалките си и да забравите за него.

Screen Shot 2016-10-31 at 8.04.24 AM

Алтернативни варианти за слушане на музика са чрез безжични Bluetooth слушалки или с по-нов модел, който идва директно с Lightning накрайник, каквито вече се появяват на пазара.

Конфигурация и производителност

Що се отнася до софтуера и хардуерната конфигурация - както винаги при продуктите на Apple те работят в пълен синхрон и осигуряват отлично изживяване за потребителя. Това е и един от козовете на Apple и тяхната затворена екосистема - всичко се прави от тях - от хардуера, през софтуера, до услугите - така че нямат оправдание нещо да не работи както се очаква.

iPhone 7 и iPhone 7 Plus идват с най-новата версия на платформата iOS 10, която добавя допълнителни екстри към 3D Touch и още куп дребни подобрения, а също така и променен екран с уиджети. Голям екран с уиджети. Който не използвам и не приемам. Не съм сигурен каква е идеята на промените по този екран и дали не е някаква самоцел за присвояване на повече екстри от Android, но за мен не се вписва в духа на iOS.

Също утежняване на навигацията е изместването на контрола за музиката в отделен таб в издърпващото се отдолу меню, като особено неприятно е усещането, че всичко е отзивчиво и мърда при всеки допир. Това създава неудобства, дори при опита за ръчно регулиране яркостта на дисплея.

Screen Shot 2016-10-31 at 8.04.37 AM

И като стана дума за дисплея - ще отбележа, че въпреки скромната на фона на конкуренцията резолюция, Apple все така успява да предложи едни от най-приятните за окото екрани. Ако сте привърценици на по-ярките цветове, вероятно няма да бъдете впечатлени, колкото от моделите Galaxy на Samsung. Все пак при новите iPhone 7 и 7 Plus има подобрения - поддържа се по-богата цветова гама, а освен това дисплеите са 25% по-ярки от тези на предходните модели. Тази по-висока яркост обаче може да се прояви само при автоматични настройки - когато сензорът прецени, че имате нужда от нея.

Иначе iPhone 7 и iPhone 7 Plus работят като зверове. Смартфоните са напомпани с много мощ благодарение на новия A10 Fusion процесор на Apple, който прави iOS да лети. Няма да усетите никакъв лаг, бавене из галерията или менютата. Работата с iPhone 7 и 7 Plus ще върви гладко винаги и навсякъде.

Другата добра новина е, че тази година Apple е увеличила двойно вградената памет, така че по-трудно ще стигате до онзи момент, в който вече нямате място и всичко започва да лагва и мисли.

Screen Shot 2016-10-31 at 8.06.12 AM

Под чертата ще кажа, че iPhone 7 и iPhone 7 Plus успяха да предложат повече от очакваното надграждане на миналогодишните iPhone 6S и 6S Plus. Дали това означава, че ъпгрейдът е задължителен? Не, разбира се.

При по-големия iPhone 7 Plus ще усетите повече подобрения и лично бих избрал него, независимо че е необходимо време за свикване с размерите. Двойната камера, просторният дисплей и страхотната батерия са ключови екстри, които лесно накланят везните към версията Plus, оставяйки малкия модел подходящ избор по-скоро за хората с по-стари устройства - на 2 и повече години.

ТОП 5 на 2019: Смартфоните на годината

Здравейте с първия материал от традиционната вече 7 години обзорна поредица на nixanbal.com! На следващите редове ще си говорим за…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer