НачалоРевюLGРевю на LG G Flex2

Ревю на LG G Flex2

Необичайната форма на удобния фаблет

14567
Написана от  nixanbal
Ревю на LG G Flex2

Смартфоните с извити дисплеи все още са нишови устройства, които търсят място на пазара, а LG е производителят, наел се със задачата да ги направи секси. Точно както Samsung преди години накара индустрията да обърне внимание на фаблетите и наложи серията Galaxy Note като лидер на новата продуктова категория.

След сравнително вялото представяне на първия модел, новият G Flex2 се готви за запомнящ се дебют и се е въоръжил с актуален хардуер и софтуер, а цялата концепция за него е на база успешния LG G3 от 2014 г. Далеч по-ценни са подобренията по корпуса, който е с почти идентичен дизайн, но в значително по-компактни размери.

В кои случаи този апарат може да се окаже правилен избор за вас и защо изобщо екранът му изглежда като изваден от задния джоб iPhone 6 Plus? Тези и всички останали въпроси около G Flex2 ще намерят отговор в детайлното му ревю на следващите редове...

Необичайно удобен дизайн

Заради специфичния си огъващ се дизайн LG G Flex2 не може да е с корпус от метал или стъкло

LG G Flex2 изглежда странно, но усещането при работа с него е съвсем естествено. Дисплеят, батерията и самият корпус на апарата са извити и тази дъговидна форма приляга приятно в ръката и обгръща лицето при разговор, поднасяйки микрофона близо до устата за по-качествена връзка.

Смартфонът има огромен 5.5-инчов дисплей, какъвто имаше и флагманът LG G3, но тук извивката всъщност го прави по-удобен за ползване. Горната част на екрана, чието достигане обикновено е предизвикателство, при G Flex2 е лесна задача, дори за хора с по-къси пръсти. Това за мен е и основното предимство на въпросния нетрадиционен дизайн.

LG G Flex2 е поредният телефон, при който производителят следва концепцията си да не оставя никакви елементи по страните на корпуса. Това налага някои рокади за бутоните за включване и звука, чиято позиция е върху задния панел, точно под камерата.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-07

Още от LG G2 е ставало дума, че това решение е нетрадиционно, но доста удобно, тъй като там попада показалецът ви, докато държите апарата в ръка. Свиква се лесно и след това тези бутони ще ви липсват, ако смените модела.

Другата належаща дизайнерска намеса е било скриването на слотовете, за които няма място по страните на корпуса. Затова LG са решили да направят капака на смартфона си сваляем, а под него получавате достъп до microSIM и microSD слотовете, разположени един върху друг. Батерията не може да бъде извадена.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-04

Капакът пасва отлично върху корпуса на G Flex2 и се сваля сравнително лесно чрез предвидения процеп, така че лично нямам нищо против решението двата слота да са скрити под него. Минус е по-скоро използването на microSIM, а не на nanoSIM слот, който не просто заема по-малко пространство, а и вече навлезе масово сред конкурентите. За LG би било по-лесно да привлече досегашни потребители на iPhone и HTC например, ако използва същия слот за SIM карти. 

Под чертата за дизайна на LG G Flex2 - изглежда добре, повърхността му е лъскава, но не събира много видими отпечатъци. Извитият дизайн и огъващият се под натиск корпус за съжаление не са позволили LG да използва по-качествени материали като метал и стъкло, затова за пореден път пластмасата доминира при корейците. 

Самолекуващото се покритие е бутафория

Самолекуващото се покритие на задния панел на LG G Flex2 е история, която всички сме чували, но никой никога не е виждал в действие, освен ако не броим рекламното клипче на самия производител.

И при оригиналния G Flex, и при новия модел самолекуващото се покритие остава недоказан мит.

На щанда на производителя на изложението CES във Вегас, където беше представен G Flex2, говорих с представители на LG и ги попитах какво всъщност са направили като подобрения и работи ли вече технологията. Обясниха ми, че въпросното магическо покритие не бива да се разкъсва напълно и драскотини могат да заздравеят, само ако са съвсем леки и повърхностни.

Уви, тези драскотини или са толкова леки, че дори не се забелязват, когато ги има, и в общи линии ви е все едно, или “селфхийлингът” все още е екстра само на Wolverine.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-05

Под чертата – не бих се вързал, че смартфонът ми може да се самолекува и LG за втора година не може да ме убеди в противното. Въпреки това имайте предвид, че слоят върху задния панел на смартфона е доста устойчив и с него ще имате апарат със запазен външен вид за по-дълго време.

Иронично е, че единствените следи по двете тестови бройки на LG G Flex2, които бяха у мен, са тези от неуспешните тестове на самолекуващата се технология.  

Дисплей на ниво, но не най-добрият

403 ppi е значителен скок над първия G Flex, но под актуалните Quad HD екрани

Дисплеят на G Flex2 е второто сериозно подобрение спрямо оригиналния модел. От 6-инчов HD екран LG са преминали към 5.5-инчов диагонал с Full HD резолюция. Резултатът – осезаемо подобрение в ергономиката и качеството на изображението.

Размерът вече е съвсем приемлив и удобен за ползване, докато при първия G Flex работата изискваше задължително две ръце и като цяло апаратът не беше за широката аудитория.  

По отношение на резолюцията ъпгрейдът също е осезаем и Full HD отива повече на толкова голям диагонал. Имайки предвид позиционирането на апарата и конкурентите към настоящия момент обаче, 1080р дисплеят отстъпва като гъстота на точките и детайл на образа. Това, разбира се, ще забележат най-взискателните потребители и липсата на Quad HD резолюция не е толкова голям проблем, стига да не се замисляте, че за по-малко пари можете да се сдобиете с неизвития LG G3, който има 2k дисплей.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-03

Технологията зад дисплея на LG G Flex2 се нарича P-OLED (P като plastic), а защитата е Gorilla Glass 3, но не съвсем. LG са взели познатото защитно стъкло Gorilla Glass 3 от Corning, обработили са го с химични процеси и сега го наричат Dura Guard Glass. За него производителят твърди, че е с 20% по-здраво от необработено стъкло Gorilla Glass 3, особено в краищата на дисплея.

Е, не тествах колко изпускания върху асфалт са необходими, за да разбият дисплея на LG G Flex2, но имайки предвид огъващите се свойства на екрана, бих заложил, че предлага сериозна устойчивост и няма да се счупи лесно. Нещо повече – извитата форма не позволява смартфонът да се пльосне по дисплей върху пода, така че имате още една гаранция.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-02

Що се отнася до OLED качествата на картината – цветовете са наситени, а черното е дълбоко и гледането на видео е приятно занимание. Сравнено с Galaxy Note 4 например моделът на LG има по-чисто бяло и една идея по-естествени цветове, но яркостта е по-ниска. Освен това на открито изображението губи четимостта си до по-голяма степен спрямо LCD дисплея на LG G3 или HTC One M8 например.

И отново за резолюцията – можете да разпознаете, че LG G Flex2 има по-малко пиксели на инч, ако разглеждате внимателно едно и също изображение върху него и върху Galaxy Note 4 в другата си ръка. И въпреки че няма да получи 10 точки по всички параграфи, извитият смартфон има чудесен екран и съвсем приемливо качество на картината – като детайл и като цветопредаване.

Камера за отличен

LG G Flex2 идва с камерата на LG G3, която е една от най-добрите за 2014 г. 

По-горе стана дума, че G Flex2 се базира на миналогодишния флагман, а камерата е едно от най-ценните наследства от G3. Става въпрос за 13 МР сензор, който предлага куп ценни екстри и постига впечатляващи резултати, дори година по-късно.

LG G Flex2 има 13 МР камера с оптична стабилизация, която движи сензора, обирайки трептенето на ръката ви и осигурявайки по-добри резултати, особено вечер.

Друга позната от LG G3 екстра е лазерният автофокус, който спомага обектът срещу камерата да е винаги на фокус и снимките да се случват по-бързо.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-08

Иначе G Flex2 предлага още двойна LED светкавица за по-естествено осветяване на обекта при нощни снимки, има Ultra HD видеозапис, HDR режим и възможност за снимки с гласова команда или новото нещо – с помахване срещу обектива. Последното е въведение при този модел и идеята е да улесни селфитата, като за да стартирате таймера трябва просто да помахате с ръка и да я свиете в юмрук. Работи отлично, но би била ценна, ако сте от типа “китайски турист със селфи пръчка”.

И като стана дума за селфита – предната камера е 2.1 МР и може да записва Full HD клипове с прилично качество. А ето и два примера с Ultra HD резолюция от основната камера:

Интерфейсът на камерата е чист и спретнат, можете дори да скриете всички настройки и да остане празен екран, а правенето на снимки да става с докосване по него или с гласова команда. Автофокусът е с мигновено действие, но ако използвате HDR функцията, ще трябва да почакате няколко секунди след всеки кадър, за да направите следващия – времето изглежда е нужно за обработка на изображението.

снимка с LG G Flex2

снимка с LG G Flex2 снимка с LG G Flex2

снимка с LG G Flex2

снимка с LG G Flex2 снимка с LG G Flex2

Качеството на кадрите и видеозаписа са на високо ниво. Това е камерата, която се представя по-добре от повечето миналогодишни конкуренти, но пристигането на Galaxy S6 и задаващата се премиера на новия LG G4 са силна заплаха за извития смартфон.

Актуален софтуер

LG пуснаха G Flex2 на пазара директно с актуалния Android 5.0.1 Lollipop, върху който са положили своя интерфейс. А интерфейсът на LG G Flex2 вече ни е познат от LG G3 и въпреки че е солидна модификация на чистия Android, използва предимно пастелни цветове и е сериозно подобрен спрямо LG G2 от 2013 г.

Извитият смартфон идва с не твърде много предварително инсталирани приложения – Quick Remote за контрол на телевизора и друга техника чрез инфрачервения порт, QuickMemo+ за бързи бележки, облачната услуга Box и няколко други.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-09

Бутоните за Android са част от дисплея и софтуерно можете да ги размествате и дори да добавите още няколко, щедро предоставени от LG. Така освен стандартните Назад, Начало и Мултитаскинг, можете да добавите бутон за сваляне на лентата с известия, такъв за старт на бележника QuickMemo+, за стартиране на QSlide Apps или на функцията Dual Window.

QSlide Apps са малки приложения, с които отваряте например браузъра или калкулатора в малко прозорче. Можете да го местите напред-назад, да намалите наситеността на образа му или да го приберете в малка иконка в ъгъла. Абсолютна безмислица, но предполага, че все някой някъде там някога е използвал тази функция и LG много държи да я поддържа и в новите си модели.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-10

Dual Window вече носи повече смисъл, позволявайки ви да отворите две приложения в двете половини на екрана. С него можете да четете новинарски сайт, докато в другия край гледате YouTube видео. Също не твърде полезна функция, но след като Samsung я предлага, трябва да я видим и у LG – закон.

LG G Flex2 може да се събужда с двойно почукване върху дисплея му, с каквото може и да гасите дисплея. Това ви спестява вдигане на апарата от бюрото, когато просто искате да проверите колко е часът например. Но с този модел корейците въвеждат и нова екстра, с която може просто да надникнете към статус лентата и пропуснатите известия. Това става като просто провлачите леко пръст от горе надолу през изключения екран, с което в горния му край ще грейне бяла светлина, озарявайки нужната информация.

Полезно е, че LG са задали команди и за физическите бутони за контрол силата на звука – ако при изключен екран задържите бутона за увеличаване, ще стартирате QuickMemo+, а със задържане на копчето за намаляване включвате камерата.

Топ хардуер

LG G Flex2 е особено атрактивно за т.нар. power users устройство от гледна точка на хардуера. Това е първият смартфон с чисто новия чипсет Snapdragon 810, който има 64-битов процесор с 4 ядра Cortex A57на 1.9 GHz и 4 ядра Cortex A53 на 1.5 GHz, придружавани от графичен чип Adreno 430.

Освен че опроверга слуховете за прегряване, чипсетът на Qualcomm осигурява изключително пъргава работа на смартфона, летящи автомобили в Asphalt и безпроблемен 4k видеозапис.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-11

LG G Flex2 е обезпечен да предложи на потребителите отличен геймплей, за което спомага не само мощният процесор, а и удобната извита форма на апарата. Точно така – големият дисплей и огънатият корпус носят особено комфортно усещане при игра в хоризонтално положение, а единственото разочарование е звукът.

Смартфонът има само един говорител, който осигурява прилично силен звук, но липсата на два канала и разположението му на задния панел правят G Flex2 подгласник на модели като HTC One M8 и One M9. Апаратът на LG не носи онова живо усещане на музиката и звуковите ефекти, които слухът ви ще разпознае у смартфоните със стерео говорители.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-12

По отношение на паметта LG предлага G Flex2 в две версии, точно както беше и с G3. Едната има 2 GB RAM и 16 GB вградена памет, а другата е по-мощна с 3 GB RAM и 32 GB вградена памет. За съжаление у нас към момента е достъпен само първият вариант.

Хардуерното оборудване продължава с пълен пакет екстри, включващ Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, инфрачервен порт, NFC и microSD слот с поддръжка на до 2 TB карта памет.

Батерия с бързо зареждане

Батерията на извития фаблет е сравнително голяма (3000 mAh) и също във формата на корпуса му. Въпреки приличния й капацитет и актуалния чипсет по 20nm технология, LG G Flex2 не поставя рекорди по издръжливост далеч от зарядното.

Устройството може да изкара повече от денонощие без презареждане, понякога дори до втората нощ. Това е разумно постижение на фона на общата конкуренция, но модели като Sony Xperia Z3 и особено Xperia Z3 Compact се справят по-добре.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-13

Лошата новина за феновете на новите технологии е, че тук липсва поддръжка на безжично зареждане. Добрата е присъствието на Fast Charge, с която за около 40 минути можете да заредите смартфона от 0 до 50%. Доста добре, особено ако сте останали без заряд през деня и се прибирате за бърз душ и глътка ток, преди отново да излезете.

LG G Flex2 накратко

LG G Flex2 дебютира в Мтел, но от април тръгва още при Теленор и VIVACOM

Има мощен хардуер, актуален софтуер, прави отлични снимки и клипове и пасва идеално в задния джоб. Не е проблем дори да седнете върху него.

LG G Flex2 има много предимства и е едно от по-добрите устройства с Android на пазара, но нестандартната му форма може би и тази година ще е повече в негов ущърб, отколкото ключово предимство.

Новият смартфон с извит дисплей на корейците е важна крачка напред спрямо оригиналния модел и е заявка, че в LG са взели насериозно задачата да налагат този тип устройства на пазара.

За да пречупят съзнанието на потребителите и да привлекат фенове на огънатия дизайн, от компанията ще трябва да потърсят още аргументи в негова полза, а освен това да предложат дори още по-атрактивна конфигурация и допълнителни екстри над LG G4.

LG-G-Flex2-review-nixanbal-14

LG G Flex2 дебютира в България в края на март в магазините на Мтел с цени от 980 лв. със или 1370 лв. без договор. От април смартфонът ще се продава още от Теленор и VIVACOM, както и в някои вериги за техника. 

8.4
LG G Flex2 предлага нестандартен дизайн, който има предимството да е по-ергономичен, но за масовия потребител е просто странен. Камерата, актуалният хардуер и софтуер на апарата са сред силните му страни, а към слабите спадат пластмасовата изработка и отстъпващият на флагманите дисплей...
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 8
  • Батерия 8
  • Камера 10
  • Производителност 9

Мтел направи тотална промяна на тарифните си планове Мтел безкрай

Мтел направи пълна промяна на тарифните си планове Мтел безкрай, които вече не предлагат неограничени разговори към всички. Свободните разговори…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer