Ревю на LG G5

9780
Написана от  nixanbal

LG G5 е смартфонът, който през 2016 г. направи най-сериозен скок по отношение на дизайн и концепция спрямо предшественика си. Новият модел замени кожения гръб с метално тяло, а долната му част се отделя, за да позволи използването на допълнителни модули с разнообразна функционалност. И докато външният вид на G5 е крачка встрани от G4, дали разликите под капака са достатъчни, за да привлекат вниманието ви?

Започвам с външния вид на устройството, с който производителят се опита най-после да го извади от купа с пластмасови играчки и да го доближи до топмоделите на конкуренцията. Опита, защото въпреки металната си конструкция, LG G5 се усеща твърде лек в ръката и не предлага премиум усещането на Galaxy S7 и HTC 10 например. Оказа се, че върху металното тяло има слой пластмаса, който вероятно е с цел да прикрие антените и да позволи по-лесното преминаване на сигналите през корпуса.

LG G5 - РЕВЮ от nixanbal

Друга слабост в дизайна е преместването на бутоните за регулиране силата на звука от задния панел върху лявата страна на апарата. Не съм сигурен какво е наложило това, но LG не просто избяга от налагания през последните години, бих казал успешен стил, а предложи и много по-неудобно решение. Бутоните за звука при G5 почти не се усещат.

Положително е, че скенерът за пръстови отпечатъци, скрит в задния бутон за включване на G5, работи много добре. Отключването с него отнема около едно премигване, но е сравнително прецизно, особено ако успеете да поставите показалеца си на точното място от първия път. Скенерът всъщност е сензор и светва дисплея само с допир, без да го натискане. 

LG G5 - РЕВЮ от nixanbal

Стигаме до концепцията на т.нар. модулен телефон, както LG го нарича. Долната част на G5 се сваля с натискане на копче, като с нея излиза и батерията, така че апаратът се рестартира винаги при тази процедура. Чрез открилия се конектор потребителят може да използва други модули с разнообразна функционалност - за момента само два - за по-удобни снимки и за по-качествен звук.

Идеята като цяло е добра. Добавянето на функционалност чрез подобни аксесоари със сигурност има смисъл и ще се хареса на много потребители. Лично оценявам високо модула LG Cam Plus, който дава по-удобен захват за снимки и има хардуерни бутони за управление на камерата. Най-хубавото е, че тази джаджа влиза в пакета на LG G5. Лошата новина е, че на този етап LG предлага само още един такъв модул, чиято твърде висока цена вече е предопределила той да остане да събира прах по рафтовете. А ако LG си мисли, че има още време за бавене на други допълнителни модули - греши. Потребителите сменят смартфоните си все по-често и производителят няма за кога да отлага пускането на още от т.нар. LG Friends. Само след няколко месеца LG G5 вече няма да бъде актуален за пазара модел.

Забележка имам и към конструкцията - отделящата се част стои като залепена към основното тяло на G5 и сваля още от усещането за хай-енд продукт.

Накратко за модулния дизайн на LG G5 ще кажа, че е страхотна идея, която Google все още не успява да реализира с Project Ara. Но по-скоро отчитам за грешка корейците да представят в портфолиото си тази концепция с основния си модел. G5 очевидно е дързък експеримент и успехът му е под въпрос.

LG G5 - РЕВЮ от nixanbal

Какво представлява LG G5 извън цялата тази схема с модулите?

Смартфонът има красив 5.3” IPS Quantum дисплей с Quad HD резолюция и до 850 нита яркост, който е още по-впечатляващ заради леко извитото в горната си част покривно стъкло. Като яркост и контраст екранът на Galaxy S7 е ниво отгоре, но добрата новина е, че дори на пряка слънчева светлина картината на G5 е отлично видима.  

Новост за G5 е Always On дисплеят - функция, с която екранът показва часа, датата и известия, дори когато телефонът не се използва. Това е характерна за AMOLED дисплеите екстра, но при този модел е постигната, като за нея са активни 1/3 от пикселите. Това според производителя хаби по 0.8% от капацитета на батерията за 1 час. Лошото е, че при G5 Always On дисплеят е много тъмен и се вижда трудно в добре осветено помещение или навън.

При G5 за щастие продължава да се предлага и възможността за събуждане на екрана с двойно почукване върху него. Това е полезно, особено когато апаратът лежи на бюрото до вас, имайки предвид задния бутон за включване.

Камерата е важен акцент от LG G5. Всъщност камерите са две, но предназначението им е съвсем различно от това при Huawei P9. Тук единият сензор е 16-мегапикселов, познат е от LG G4, има оптична стабилизация, лазерен автофокус и 78-градусов обхват. Втората камера е 8-мегапикселова и интересното при нея е, че има поле на видимост от 135 градуса.

Така с LG G5 можете да правите впечатляващи снимки и да улавяте много повече в един кадър спрямо всеки друг смартфон. Качеството с широкоъгълната камера не е на най-високо ниво, но пейзажите са изключително ефектни. Ето и няколко примера…

20160502 172004 HDR

20160502 172011 HDR

20160502 154318 HDR

20160502 154323 HDR

20160513 194212 HDR 20160514 191635 HDR

20160514 192147 HDR 20160513 1913521

20160504 104041 HDR 20160513 213417 HDR

Така че тази година LG не представя някаква технологична иновация с камерата на G5, което е разочароващо. От друга страна добавя интересен нов начин за правене на снимки, който със сигурност ще се хареса на потребителите. От качеството на кадрите с 16 МР камера със сигурност ще останете доволни, както и от купищата настройки във фотоапарата. Любопитно е обаче, че ръчните настройки във видеорежим, познати от LG V10, тук отсъстват.

LG G5 - РЕВЮ от nixanbal

LG G5 пристига с актуалния Android 6.0.1 Marshmallow, който е покрит от новата версия на фирмения интерфейс LG UX 5.0. Бих оценил интерфейса на корейците по-скоро положително - иконките са приятни, цветовете свежи, но ненатрапчиви и хомогенни, а допълнителният софтуер не е много. Познавам хора, които не могат без приложенията QuickMemo+ и QuickRemote на LG, така че предполагам, че за всичко си има аудитория. Отначало изглеждаше, че G5 идва без меню и всички иконки са изсипани върху началния екран - оказа се, че в настройките можете да свалите допълнително приложение, с което да върнете стария познат изглед. И слава богу.  

Като производителност LG G5 е на топ ниво. За разлика от миналогодишния G4, с новия си флагман корейците са се постарали да не отстъпват на най-добрите. LG G5 идва с актуалния чипсет Snapdragon 820, 4 GB RAM, 32 GB вградена памет и microSD слот. Няма следа от засечки нито с приложенията и игрите, нито в интерфейса LG.

Полезна новост е USB Type-C конекторът, който позволява по-бърз пренос на данни и бързо зареждане на апарата с технологията Quick Charge 3.0 на Qualcomm. Батерията при мен издържа по денонощие с активна 4G връзка, а допълнителният капацитет от 1200 mAh в модула Cam Plus е добре дошъл при фоторазходки и дни на по-интензивно ползване. С него LG G5 предлага общо 4000 mAh.

LG G5 - РЕВЮ от nixanbal

Под чертата за LG G5 ще кажа, че е интересен модел и доста смел експеримент за LG. Идеята с модулите е добра и има бъдеще, но на този етап изглежда недовършена. Забележките ми за модела са по отношение на дизайна, който отстъпва на конкуренцията и няма усещане за качествен продукт. Като цяло, извън модулния дизайн, липсва иновация и сериозен ъпгрейд спрямо миналогодишния G4. Ако все пак изборът ви изисква смартфон с качествена камера, добър дисплей и богат списък от най-актуалните екстри - новият G5 е вашият телефон. Лично с интерес очаквам V20 тази есен, защото V10 продължава да бъде любимият ми апарат на компанията.

Официална премиера на LG V40 ThinQ - предлага тройна основна камера за всяка ситуация

LG представи днес новия си топмодел V40 ThinQ, който е първият телефон на компанията с тройна основна камера, а освен…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer