НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на MLS MAIC

ВИДЕО: Ревю на MLS MAIC

1998
Написана от  nixanbal

След като ви запознах с гръцката марка MLS чрез два нейни смартфона от ниския ценови сегмент, сега е време за нещо по-сериозно от съвсем друга продуктова категория. Това е домашният гласов асистент MLS MAIC, който може да се управлява на български език.

Като цяло MLS MAIC има нелош дизайн и размери, които позволяват да го поставите почти навсякъде у дома. Изберете мястото му добре, защото трябва и да е близо до контакт - устройството не работи на батерии. Други указания за стартирането няма, защото е изключително простичко - просто избирате български език за ползване, въвеждате паролата на домашната си Wi-Fi мрежа и след няколко минути можете да използвате MAIC.

Започвам от там, че MLS е гръцка компания, чийто най-важен продукт е разработваният 15 години гласови асистент MAIC. Kакто споменах, различното спрямо Google Assistant и другите популярни алтернативи е, че тук можете да си говорите с него на български.

Важно уточнение е, че домашният асистент не може да рови в смартфона ви, т.е. не е предвидено да използва приложенията и данните в личното ви устройство. Вместо това MAIC има собствен набор от приложения, на които ще разчитате при работата си с него.

MLS MAIC @ nixanbal.com

Добрата новина е, че локализацията не означава, че не се използват някои от най-популярните в света приложения.

С домашния гласов асистент MAIC можете да си пускате музика и клипове в YouTube, можете да питате за прогнозата за времето, за най-близките ресторанти и дори какво да облечете. Можете още да поискате информация по някаква тема или да попитате коя е най-голямата страна в Африка.

Зарадва ме най-вече наличието на Spotify, който звучи доста добре през говорителите на MAIC. Има възможност за слушане и на всякакви радиостанции от цял свят, като можете да ги изберете ръчно - през сензорния дисплей на асистента, или да му зададете гласова команда - например "MAIC, пусни ми Дарик радио".

Има Skype, който аз за добро или лошо не използвам от десетина година, а има и опция за видеоразговори, но само с други устройства MAIC.

MLS MAIC @ nixanbal.com

Едно от по-интересните приложения на MAIC е управлението на различни компоненти от сферата на умния дом. В устройството има опция да свържете хардуер на различни компании, включително Philips и тяхната серия Hue, TP-Link, Legrand и други. Това означава, че с гласова команда ще можете да пускате и гасите лампите, да вдигате щорите или да намалявате температурата на климатика.

MLS MAIC @ nixanbal.com

Като цяло бих казал, че MAIC би бил полезен за хората, които държат да използват български за комуникация с домашния си гласов асистент. Изключително важно е, че устройството разпознава езика ни с особена прецизност и нищо веднъж не се наложи да повторя своя команда. Харесва ми, че MAIC е ориентиран и към управление на умния дом, че има приложения като Spotify и YouTube, защото говорителите звучат приятно, а хората, които слушат радио ще оценят асистента още повече заради неизчерпаемия списък с радиостанции от цял свят.

Това, което бих казал, че ми липсва, е интеграцията с останалите приложения на Google, а и не само. Също и връзката с телефона, която би ми позволила да провеждам обаждания през говорителите на MAIC. Освен това Spotify например може да се стартира с глас, но не и музика в него, което се надявам да бъде доразвито със софтуерен ъпдейт.

Официална премиера на Pixel 3a и Pixel 3a XL - най-достъпните смартфони на Google досега

На стартиралата днес конференция за разработчици Google I/O бяха представени официално смартфоните Pixel 3a и Pixel 3a XL. Двата модела…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer