НачалоРевютаДругиРевю на Pebble Steel

Ревю на Pebble Steel

Най-добрата "умна" алтернатива на ръчния часовник

10234
Написана от  nixanbal
Ревю на Pebble Steel

Умните часовници сякаш са навсякъде около нас и непрекъснато излизат нови и нови модели, но едно и също се случва с всеки следващ – на потребителите сякаш не им пука.

Технологичните играчки за носене на китката набраха популярност преди няколко години, но едва с Pebble хората започнаха изобщо да обръщат внимание на този сегмент. Дори този бестселър сред себеподобните си обаче не успя да привлече вниманието на потребителите извън групата на гийковете. Причината отчасти е ограничената му функционалност, но също и твърде детският му дизайн и евтин пластмасов корпус.

Сега на фокус е Pebble Steel. Второто издание на най-популярния умен часовник в света вече се продава и е време да го разгледаме отблизо, за да видим има ли каквото е необходимо, за да разчупи масовите нагласи на пренебрежение към тези технологии.

На първо четене Pebble Steel е изключителен. Детайлите, моля четете в ревюто нататък...

Часовник от стомана

Асоциацията със Супермен не е случайна. Като дизайн и изработка Pebble Steel е супергероят в лагера на умните часовници. Това е най-стилният, най-качествено сглобеният и най-близкият хай-тек заместител на конвенционален ръчен часовник.

Pebble-Steel-review-by-nixanbal-16

Да, може би красивият бял циферблат и плавно обикалящите го стрелки са висока топка дори за Pebble Steel, но тук говорим за по-друга категория аксесоари и щом четете този материал, значи сте склонни да приемете дисплея на мястото на кръга с цифрите.

Дизайнът и изработката са ключовите промени в новия Pebble

Тялото на Pebble Steel е метално, метални са и всичките му бутони, а дисплеят е защитен от Gorilla Glass.

Отляво е бутонът за връщане назад, а под него са пластините за връзка с магнитното зарядно, което се захваща само, щом бъде доближено до часовника – подобно на зарядното за MacBook на Apple. Отдясно са останалите три бутона – нагоре, надолу и този за потвърждаване.

Под малкото екранче се намира малка LED светлинка, която свети в червено, когато часовникът се зарежда например. Това е нещо, което липсваше при първия Pebble.

Каишките – метал и кожа

Тялото на Pebble Steel е претърпяло коренна промяна спрямо оригиналната пластмасова версия, но освен него и каишките са нови. Докато първият модел идваше само с една силиконова каишка, новият включва в комплекта си една от истинска кожа с черен цвят + втора метална верижка.

Pebble-Steel-review-by-nixanbal-29

Последната избирате при поръчката на Pebble Steel дали да бъде в традиционния сребрист цвят или тъмносива/графитена. Този избор всъщност ще предопредели и какъв цвят е основното тяло на часовника, което винаги кореспондира с избраната верижка.

Pebble Steel е напълно защитен от вода и можете да го носите при плуване, под душа или докато миете съдовете

Смяната между кожената каишка и металната верижка, разбира се, е възможна, но се изисква специален инструмент – нещо като мини отверка, каквато не влиза в комплекта. Съответно ще се наложи да си купите приспособлението допълнително, да намерите негов заместител или просто да занесете Pebble Steel на часовникар. 

Семпъл, но практичен дисплей

В зависимост от подхода ви към Pebble Steel дисплеят му или ще ви очарова, или ще му се изсмеете. Промяна спрямо оригинала тук няма, а въпросът е била ли е необходима?

Новият умен часовник има малък 1.26” EPD екран с ниска резолюция от 144х168 пиксела. Използваната технология е като при някои устройства за четене на е-книги например и се нарича електронна хартия (EPD или e-paper display). Точно така – екранчето на Pebble Steel е малко, с ниска резолюция и черно бяло.

Pebble-Steel-review-by-nixanbal-12

Представяното съдържание е пикселизирано, но всеки текст се чете добре, а истинската сила на часовника е при ползване на открито. За разлика от LCD и останалите технологии, които се прилагат при смартфоните, EPD екранът на Pebble Steel не само че не губи четимост при пряка слънчева светлина, а текстът дори става още по-ясен.

Вечер пък се разчита на лека подсветка, която се активира с движение на китката. Ако решите, през деня можете да изключвате подсветката или пък само функцията за включването й с разтърсване.

Ревю на Pebble Steel

Дисплеят не е сензорен и управлението на часовника става чрез бутоните от двете му страни, които са така разположени, че се ползват удобно с едновременно разположени върху тях палец и показалец.

Истината е, че за мен дисплеят на Pebble Steel е един от най-силните му козове. Простотата му е по-скоро качество и отговаря на семплия дизайн и стила на ретро каишките.

Умният часовник Pebble Steel

След всичко, изписано до момента по адрес на дизайна, време е да обърнем поглед към допълнителните възможности, които определят Pebble Steel като “умен” часовник.

Pebble Steel се свързва чрез Bluetooth със смартфони под Android 4.0 Ice Cream Sandwich или по-нова версия и с iPhone – от модела 4S нагоре, на който трябва да е инсталирана новата iOS 7. За да се осъществи връзката, необходимо е да свалите и приложението Pebble.

Известията са придружени от вибрация, но тя може и да се изключи

Устройството има основната задача да ви известява за случващото се със смартфона ви. Pebble Steel изпраща сигнали при всяко съобщение във Facebook, WhatsApp и Hangouts, всеки имейл, SMS, събития от календара и дори при входящо обаждане.

За съжаление изписаните на кирилица съобщения не се визуализират коректно на часовника.

През Pebble Steel не можете да провеждате разговори. Не можете дори да приемете обаждане, което би имало смисъл, ако сте с Bluetooth хендсфри на ухото и например шофирате. От екранчето на часовника обаче можете да видите кой ви търси и да прецените дали да затворите директно от там, или пък, ако разговорът е важен, да извадите телефона от джоба/чантата си, за да го приемете. Това е един от недостатъците на Pebble Steel спрямо конкурентните Galaxy Gear и новия Gear 2 на Samsung, които имат вграден микрофон и говорител и позволяват водене на разговори директно от китката. Освен да се почувствате като Джеймс Бонд, тази екстра е изключително ценна при шофиране.

Pebble-Steel-review-by-nixanbal-22

Полезна вградена възможност е контролирането на плейъра. Независимо дали ползвате Google Play Music, Walkman, Spotify, TuneIn Radio или друг музикален плейър или услуга, Pebble Steel може да управлява песните в тях. Това става чрез избиране на предпочитаното музикално приложение в настройките на Pebble през смартфона. Лошата новина е, че единствено при Play Music, стандартния плейър на Google, часовникът показва на екрана и имената на песните, докато при останалите заглавията не се разпознават и остава само опцията за смяна и спиране на музиката.

Pebble-Steel-review-by-nixanbal-23

Алармата също идва като предварително вградена екстра в часовника. През интерфейса на Pebble Steel можете да настроите до 4 аларми и когато удари часът, часовникът започва да вибрира, което няма как да не ви събуди. Вибрацията е достатъчно силна, за да ви извади от дълбок сън, но пък и достатъчно деликатна, че да е по-приятният начин за събуждане от иззвъняването на телефона. Така че Pebble Steel определено заслужава да се превърне в новия ви будилник.

Приложения и допълнителни екстри

Заедно с металната версия на часовника си Pebble обяви, че стартира магазин за приложения. Нещо като мини версия на Google Play/App Store, но с добавки само за устройството на китката ви. Предвид, че Pebble Steel пристига почти само по часовник и за други екстри трябва да инсталирате допълнителни приложения, създаването на Pebble App Store е добре дошло. 

Там са всички визии за лицето на часовника Pebble Steel. В Watch Faces ще намерите разнообразни варианти за представяне на часа, сред които някои идейни и нестандартни дизайни, както и такива с допълнителна информация – за датата, прогноза за времето и други.

Pebble-Steel-review-by-nixanbal-08

В Pebble App Store са и допълнителните приложения, които се инсталират с цел разширяване възможностите на устройството. Делят се най-общо на daily, tools & utilities, notifications, remotes, fitness и games. Тук личи сериозната подкрепа на разработчиците за този умен часовник. Има купища добавки, които полезни, кои не толкова, но списъкът непрекъснато се разширява.

Pebble-Steel-App-Store

Можете да инсталирате приложения като календар, крачкомер, нова система за известия с повече възможности, таймер и дори апликейшън за следене качеството на съня ви. Има и няколко интересни игри, сред които моят абсолютен фаворит – Tetris (т.нар. Pebtris). Tetris е познатата игра, която тук се управлява чрез трите бутона отдясно и предлага не по-лош геймплей от оригинала, въпреки мини дисплея.

Pebble-Steel-review-by-nixanbal-24

За съжаление приложението/магазинът на Pebble все още е изключително нестабилен, поне версията му за Android. Случва се постоянно интерфейсът да забие, да не реагира, да натискате върху едно приложение, а да се отваря нещо друго. Като цяло има някакво разнообразие от игри и приложения, има ценни добавки за часовника, но не разчитайте на кой знае какви изненади.

Батерия с приличен живот

Pebble Steel има познатата от първия часовник с марката батерия, която обещава до 5-7 дни време на работа с едно зареждане. При мен часовникът издържа по около 3-4 дни с повече ръчкане, което е разбираемо предвид тестовете за това ревю.

Връзката със смартфона се осъществява чрез Bluetooth 4.0, което означава по-ниска консумация на енергия, но реално се усеща съкращаване живота на батерията в смартфона. Xperia Z1 започна да изисква зареждане всяка вечер, а допреди връзката му с Pebble Steel издържаше до две денонощия.

Pebble-Steel-review-by-nixanbal-30

Зареждането на часовника, както споменах в началото, става с магнитно зарядно и връзка с USB кабел към компютъра. Когато остава 20%  заряд в батерията, на екрана на Pebble Steel ще се появи предупреждение, а когато батерията е напълно заредена – малкият диод под дисплея светва в зелено.

Неприятно е, че няма индикатор за нивото на батерията, но ако се разровите в магазина, ще откриете някои варианти

Като цяло приличен живот на батерията и като че ли най-добрия за умен часовник от наличните до момента предложения на пазара. Припомням ви, че първият Galaxy Gear издръжаше едва ден, а за новите модели Gear 2 Samsung обещава до 2-3 дни. Sony пък гарантира 3-4 дни при нормално ползване за своя SmartWatch 2 или до седмица, при ползване на устройството само за проверка на часа.

Pebble Steel накратко

Pebble Steel е логичното продължение на оригинала, което още в деня на анонса си направи ясна заявка, че е най-стилният и добре направен умен часовник на пазара.

Ако отдавна наблюдавате сегмента на носимите технологии и по-конкретно часовниците, но винаги ви е спирал евтиният или твърде детски дизайн, Pebble Steel е нещо, което ще погледнете с други очи. Метално тяло, метална верижка и втора каишка от кожа в комплекта – най-близкото, което ще получите до стандартен ръчен часовник.

Pebble Steel е най-стилният умен часовник, но с почти никакви други подобрения от оригинала

Какво обаче получавате отгоре? Не много, но достатъчно, за да бъде погъделичкан гийкът във вас.

Pebble Steel ще се превърне в ценен прозорец към смартфона ви, осигурявайки преглед на известията от всички важни приложения; ще получите удобен дистанционен контрол за плейъра, страхотна аларма с вибрация и куп добавки, сред които може да откриете нещо ценно лично за себе си.

В Pebble Steel ми липсва възможността за провеждане на разговори, както и някаква открояваща се ценна функция, която би привлякла по-широк кръг потребители и настоящи скептици.

Pebble-Steel-review-by-nixanbal-15

Бих казал, че и този часовник ще остане нишов продукт, най-вече изкушение за хай-тек феновете и т.нар. early adopters, които нямат нищо против да разцъкват най-новите технологии, без да мислят това ли е най-добрата инвестиция.

Що се отнася до цената - $249 за часовника, но си пригответе и още отгоре за освобождаване от митниците. 

Новият Golf 8 е първият модел на Volkswagen с пет хибридни версии

На 24 октомври в германския град Волфсбург Volkswagen представи новия Golf. Осмото поколение на модела, продаден в тираж над 35…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer