НачалоРевютаSamsungРевю на Samsung Galaxy K zoom

Ревю на Samsung Galaxy K zoom

10 пъти по-близо до целта

22085
Написана от  nixanbal
Ревю на Samsung Galaxy K zoom

Смартфоните отдавна рушат основите под категорията на компактните цифрови фотоапарати, които днес все по-трудно успяват да убедят потребителите в смисъла на съществуването си. Непрекъснатото усъвършенстване и надграждането с нови технологии в съвременните камерафони ги превръща в най-добрите фотоапарати, защото са навсякъде с нас и предлагат задоволително качество на снимките.

Сега Samsung пуска на пазара Galaxy K zoom – устройство с Android, което предлага всички основни предимства на компактните цифрови фотоапарати включително оптично приближение, оптична стабилизация и ксенонова светкавица.

Това обаче е и смартфон, даващ достъп до хиляди приложения и възможности за комуникация, с които споделянето на красивите снимки е проста задача.

Какви са предимствата и недостатъците на Samsung Galaxy K zoom и може ли подобен хибрид да замени конвенционалния мобилен телефон и камера, моля, четете в ревюто нататък...

Дизайн между две устройства

Samsung Galaxy K zoom е наследник на модела Galaxy S4 zoom от 2013 г., който с лекота можеше да сбъркате с цифров фотоапарат. Новото устройство е изгубило много от извивките по корпуса на първия zoom. И въпреки че все още има обемисто и тежко тяло, което е дори два пъти по-дебело от профила на съвременните смартфони, Galaxy K zoom прилича и се усеща много повече като смартфон, отколкото предшественикът му.

С Galaxy K zoom ще имате значително по-тромав от повечето смартфони модел, който няма да се събира във всеки джоб, но пък е удобен за снимки и лежи добре в ръка, въпреки големия обектив. Заради умерения диагонал на дисплея апаратът дава възможност за работа с една ръка.

Samsung-Galaxy-K-zoom-02

Точно така – акцентът от външния вид на Galaxy K zoom е огромният обектив на гърба на устройството, за който ще стане дума малко по-надолу, в частта за камерата. При него са още високоговорителят и ксеноновата светкавица, а целият заден панел се сваля, както при повечето смартфони на Samsung. Материалът на изработка на цялото устройство е пластмаса, а задната част има шарка, напомняща Galaxy S5 и имитация на кожено покритие, но е лъскава.

Заради “гърбицата” на телефона ползването му докато е поставен на бюрото е по-трудно и корпусът се клатушка наляво и надясно

Отдясно са събрани всички бутони – за контрол силата на звука, за включване и този за камерата. Интересно е, че последният е със стандартен размер и тънка форма, докато при предшественика на K zoom имахме бутон като при истински фотоапарат. Новото решение не е толкова удобно, но все пак е приятна алтернатива на софтуерния спусък.

Отдолу е microUSB портът и първият микрофон, отгоре е 3.5 мм жак и вторият микрофон, а отляво – microSD слотът и халката, за която може да се закачи връзка за ръка. Под капака е скрита батерията, а под нея е microSIM слотът.

Samsung-Galaxy-K-zoom-01

Отпред подредбата е стандартна и има всички познати елементи – камерата, слушалката и куп сензори над дисплея, а бутоните под него са физическият Начало по средата и двата капацитивни от двете му страни – Мултитаскинг и Назад.

Ярък дисплей с удобен размер

Samsung Galaxy K zoom има 4.8-инчов дисплей, който е осезаемо по-малък от този на Galaxy S5 и позволява да достигате всеки сантиметър с палеца на ръката, в която държите апарата.

Резолюцията на екрана е 1280x720 пиксела (HD), което е далеч от днешните постижения при хай-енд смартфоните, но K zoom не е модел от най-високия ценови сегмент, а и диагоналът му е по-скромен, така че предлага задоволителна гъстота на пикселите от над 300 ppi.

Samsung-Galaxy-K-zoom-03

Картината не е пикселизирана, а цветовете са ярки заради Super AMOLED панела, който корейците предпочитат и при по-скъпите си устройства.

Като цяло много добра оценка за дисплея и сериозен скок спрямо Galaxy S4 zoom, където имахме 4.3” диагонал и по-ниска резолюция от 960х540 точки.

Камера с нови хоризонти

Със стартирането на камерата от корпуса на апарата изскача големият му обектив – черната перла на Samsung Galaxy K zoom. Акцентът тук е 10-кратното оптично приближение, което е директен внос от компактните цифрови фотоапарати, както и оптичната стабилизация на изображението – нещо особено ценно при зуум, а и изобщо при снимки.

Интерфейсът на камерата е сходен с този при Galaxy S5 и е по-опростен от предишните камерафони на корейците. Всички режими могат да бъдат скрити и да се показват само най-важните за потребителя, тъй като Kids shot и Beauty face например може да не са полезни за някои хора. Това прави ориентацията в интерфейса на камерата по-бърза и ползването на различните екстри по-лесно. 

Въпреки това бих предпочел Samsung да бяха обърнали по-специално внимание на интерфейса в камерата на K zoom, така че да го отличат от останалите си модели и да стане ясно къде пада акцентът върху това устройство. 

Samsung-Galaxy-K-zoom-06

В лявата част на интерфейса могат да бъдат изнесени три бързи настройки, които също се персонализират от потребителя. Шорткътите могат да бъдат и премахнати за по-чист вид.

Резолюцията на снимките е максимум 20 МР, но тогава съотношението на страните е 4:3. Следващата стъпка надолу е 17.9 МР, при 3:2, а предпочитаната от мен 16:9 идва едва при 15.1 МР. Едва, но всъщност 15.1 МР са предостатъчни за свободно преоразмеряване на вече направените снимки и нямам оплаквания в тази връзка.

снимка със Samsung Galaxy K zoom

Снимката отдолу е 100% приближение в кадъра отгоре. 

снимка-със-Samsung-Galaxy-K-zoom

Кликнете върху снимките, за да ги видите в пълен размер. Резолюцията е 15 МР - най-високата при съотношение на страните 16:9.

снимка със Samsung Galaxy K zoom при ниска осветеност

снимка със Samsung Galaxy K zoom снимка със Samsung Galaxy K zoom 

снимка със Samsung Galaxy K zoom снимка със Samsung Galaxy K zoom

Няколко снимки от централната част на сръбския град Пирот:

снимка със Samsung Galaxy K zoom

Следващите снимки показват кадъра без приближение (вляво) и същия при 10-кратен оптичен зуум (вдясно).  

снимка със Samsung Galaxy K zoom снимка със Samsung Galaxy K zoom

Снимка без приближение: 

снимка със Samsung Galaxy K zoom

По-горният кадър с 10-кратно оптично приближение:

снимка със Samsung Galaxy K zoom

Прави впечатление липсата на 4k видеозапис, какъвто има при Galaxy S5 и повечето съвременни камерафони, но 1080р клиповете при 30 или 60 к/с също са на високо ниво, особено заради подкрепата на оптичната стабилизация.

От клипа тук ще видите качеството и при нощен видеозапис. Картината е доста добра, а звукът при концерт също е съвсем приличен, макар и на моменти с непостоянно качество.

Samsung-Galaxy-K-zoom-07

Качеството на снимките е на високо ниво и Galaxy K zoom определено е сред най-добрите камерафони на пазара в момента. Справя се добре и при нощна фотография, където в действие влиза мощната ксенонова светкавица. Кадрите с нея понякога прегарят, ако обектът е твърде близо, но в повечето случаи се получават струващи си да бъдат запазени снимки. Оптичното приближение също е нещо, което ще ви позволи по-често да вадите K zoom за фотографии, които допреди това не са били възможни със смартфона.

Под чертата - Galaxy K zoom получава 9 точки за камерата си. Въпреки всички онези екстри, откраднати от цифровите фотоапарати, фотовъзможностите на апарата все още го оставят като качество на кадрите едно стъпало под най-мощните камерафони Lumia, а системата микрофони и интерфейсът на последните също са реализирани по-добре. Липсата на 4k видеозапис обаче не бих прибавил към недостатъците - все още е рано за това. 

Батерия и звук

Батерията на Galaxy K zoom е достъпна за потребителя и ако се оборудвате с допълнителна, ще можете да я сменяте в движение, а това може да се окаже ценна инвестиция.

Новият камерафон на Samsung има батерия с капацитет 2430 mAh, което е по-скромно от флагмана S5 и неговата 2800 mAh батерия, но тук няма толкова мощен хардуер и толкова голям дисплей, които да я изцеждат. Е, има доста по-взискателна камера. 

Samsung-Galaxy-K-zoom-08

Ако планирате фотоизлети с Galaxy K zoom, задължително си вземете втора батерия

Galaxy K zoom издържа цяло денонощие при нормално ползване за разговори, социални мрежи, малко гейминг и няколко снимки. Ако обаче вземете смартфона, за да посветите деня си на експерименти с камерата му, втората батерия е задължителна. При мен K zoom се изтощи от видеозаписи и снимки в ранния следобед, което може да звучи разочароващо, но всъщност е оправдано от мощната камера с оптичен стабилизатор и куп други екстри. Ксеноновата светкавица пък е още по-безпощадна към батерията, когато влезе в действието при нощни снимки.

Предвид, че производителите все още не са постигнали чудо по отношение живота на батерията при смартфоните, добра идея е да се възползвате от опцията за лесна смяна при Galaxy K zoom и да си вземете втора батерия. В противен случай рискувате да останете без връзка със света, ако решите да се възползвате от основното предназначение на този камерафон. 

Наличен е въведеният с Galaxy S5 Ultra Power Saving Mode, който изключва повечето функции на телефона и дава достъп само до най-важното под формата на семпъл черно-бял интерфейс.

Samsung-Galaxy-K-zoom-09

Звукът при Galaxy K zoom излиза от един единствен говорител, разположен над камерата на задния панел на апарата. Качеството е на средно ниво спрямо повечето телефони, но на фона на Sony XPERIA Z2 и особено HTC One M8 е в съвсем друга категория. K zoom звучи по-слабо, по-плоско и под чертата – не се отличава от повечето смартфони днес.

Хардуер и още екстри

Samsung Galaxy K zoom пристига с шестядрения процесор от чипсета Exynos 5 Hexa, фирмено производство на корейците, който използва 4 по-слаби ядра Cortex A7 на 1.3 GHz и още 2 по-мощни Cortex A15 на 1.7 GHz. Оперативната памет е 2 GB.

Впечатленията ми от работата с апарата са за съвсем адекватни реакции и справяне с приложенията и игрите. Има осезаемо забавяне спрямо по-мощните чипсети в модели като Galaxy S5 или One M8, усеща се и лек лаг при стартиране на камерата, но като цяло няма място за сериозни оплаквания.

Samsung-Galaxy-K-zoom-10

Проблемът е вътрешната памет, която е само 8 GB, а след като инсталирате всички стандартни приложения, които обичайно ползвате, ще остане място за една-две игри. Затова е задължително да се възползвате от microSD слота и да поставите карта с капацитет до 64 GB.

Samsung Galaxy K zoom има твърде малко вградена памет, но разполага с microSD слот и получава 50 GB място в облака от Dropbox

Иначе смартфонът поддържа LTE, има NFC и Bluetooth 4.0, разбира се, но microUSB портът е версия 2.0 – обичайно за повечето модели на пазара, но в отличие спрямо Galaxy Note 3 и Galaxy S5, които идват с microUSB 3.0 конектори.

Познатият цветен интерфейс

Камерафонът пристига с версия 4.4.2 KitKat на Android и познатия от флагмана интерфейс TouchWiz. Последният е все така цветен, макар и една идея по-обран спрямо предходната версия от Galaxy S4 и Note 3 например.

Познатите от Galaxy S5 софтуерни екстри са достъпни и при K zoom, а това включва Smart stay, Smart pause, новата шорткът система Toolbox и споменатия по-горе Ultra Power Saving Mode за пестене на батерия.

Samsung-Galaxy-K-zoom-11

Освеженият TouchWiz включва и по-опростено меню с настройки, които изглеждат по-подредени, но всяко отбиване там все още е придружено от няколкосекундно лутане и ориентиране кое къде се намира. Плюс е, че групи настройки могат да бъдат свити и да не се виждат винаги.

Лентата с известията и настройките в новия TouchWiz е едно от любимите ми неща за него – изглежда много приятно, а е една от най-функционалните и удобни в съвременните дроиди.

Samsung Galaxy K zoom накратко

Въпросът е достатъчно важен ли е оптичният зуум, за да изберете тежкото и обемисто тяло на K zoom?

Samsung обичат да създават нови подкатегории в сегмента на смартфоните и въпреки незадоволителното представяне на Galaxy S4 zoom изглежда нямат никакво намерение да се отказват от идеята за хибридни модели с ДНК едновременно на мобилен телефон и цифров фотоапарат.

Новият камерафон Galaxy K zoom е дебел, тежък и вероятно грозноват за много потребители, но ще запълни ниша, към която биха се ориентирали немалко фенове.

Бих препоръчал K zoom на онези от вас, които смятат, че оптичното приближение е ключова екстра за подвизите им на любители фотографи, а като допълнение ще получат стабилни видеозаписи, мощен инструмент за нощни кадри и много добро цялостно представяне при снимки.

Galaxy K zoom е един от по-добрите камерафони на пазара днес, но фокусът е тъкмо този 10-кратен оптичен зуум. Ако това не е най-важното за вас, ориентирайте се към някой от актуалните флагмани – например Galaxy S5, ако останем на тема Samsung. Последният ще прибере в джоба ви друга от впечатляващите днес камери в мобилен телефон и още по-добра цялостна конфигурация, при това без риск да скъса дънките ви.

Samsung-Galaxy-K-zoom-04

Цената на Samsung Galaxy K zoom у нас е малко под 1000 лв. без договор. 

7.8
Samsung Galaxy K zoom е един от най-атрактивните камерафони на пазара днес, който предлага голяма част от екстрите на компактните цифрови фотоапарати в тялото на една идея по-обемист и тежък мобилен телефон. Ако оптичното приближение е важно за вас - това е точният апарат.
  • Дизайн и изработка 6
  • Дисплей 9
  • Батерия 7
  • Камера 9
  • Производителност 8

Официално: Това е Google Pixel 4

Днес в Twitter се случи нещо, което струва ми се никога не бяхме виждали досега. Голяма технологична компания коментира официално…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer