НачалоВидео ревюРевю на Sony WH-1000XM2

Ревю на Sony WH-1000XM2

3606
Написана от  nixanbal

Зад сложното име WH-1000XM2 се крият най-новите слушалки от висок клас на Sony, които бързо привлякоха вниманието ми още при премиерата им на IFA 2017 - най-вече заради гръмката заявка, че са най-добрите по отношение на шумоизолиращи способности. Взех слушалките още преди няколко месеца и сега, след часове изслушани плейлисти от Spotify и 2-3 пътувания със самолет в компанията им - време е да ви запозная с впечатленията си за продукта в детайлно ревю...

Sony WH-1000XM2 не са от онези дискретни слушалки, които никой дори не забелязва, че носите, но това в никакъв случай не означава, че не са подходящи за ползване навън. Напротив - дизайнът е изключително комфортен за ползване в движение, като осигурява стабилна позиция на слушалките, без притискане.

Можете да свържете WH-1000XM2 към смартфон или плейър с кабел, но, ако сте привърженици на безжичните технологии - слушалките поддържат и Bluetooth. Лично основно разчитах тъкмо на безкабелна връзка, тъй като в този период бях със смартфони, при които липсва стандартният 3.5 мм жак за слушалки.

Може би най-важното тук е да отбележа поддръжката на технологиите, чрез които по безжичен път можете да се наслаждавате на висококачествена музика в Hi-Res Audio формат, стига, разбира се, изобщо да разполагате с такава.

Освен това този модел на Sony, както и почти всички други техни устройства, има и NFC, така че свързването с телефона беше въпрос на едно докосване.

Ревю на слушалките Sony WH-1000XM2

И като стана дума за докосване - дясната слушалка е сензорна област и с различни жестове върху нея можете да спирате музиката, да контролирате силата на звука или да сменяте песента.

Още по-ценна обаче е функцията Quick Attention, която позволява със закриване на слушалката с ръка да намалите музиката на мига. Изключително удобно, когато например искате просто да обмените няколко думи с човека до себе си или когато плащате на касата в магазина, без да се налага да отмествате слушалката.

Така стигаме до акцента при Sony WH-1000XM2 - шумопотискането. Функцията се активира с бутон на слушалките или през приложението Sony Headphones Connect. С нея моментално ще попаднете в друг свят, особено ако сте в кафене или просто вървите по улицата.

Добавената стойност и може би най-ценното в тези слушалки обаче е функцията Adaptive Sound Control. Тя работи по интелигентен начин и разбира сама какво правите, регулирайки автоматично потискането на околните звуци според това.

Ако просто си седите на гейта в очакване на самолета - ще имате плътна шумоизолация, но ще чувате и глас - за да не пропуснете съобщенията за полета си; ако сте в автобуса - ще чувате само музика; ако се движите - слушалките все пак ще пропускат някои звуци, така че да имате представа какво се случва около вас и да не бъдете отнесени от преминаващ автомобил или велосипед например.

Ревю на слушалките Sony WH-1000XM2

Също специално за често пътуващите със самолет изключително ценна ще бъде функцията за автоматична оптимизация на звука спрямо атмосферното налягане. Освен това звученето се променя спрямо особеностите на слушащия музика. Идеята на японците е да ви доставят най-добрия персонализиран звук, вземайки под внимание как са прилепнали слушалките по контурите на лицето ви, имате ли кичури коса край ушите и носите ли очила.

По отношение качеството на аудиото Sony WH-1000XM2 предлага пълен пакет технологии за оптимално добър звук. Хай-енд моделът, разбира се, поддържа Hi Res Audio, но лично не разполагам с музикална колекция в този формат. Ако сте като мен - от значение ще бъде специалният енджин, който подобрява качеството на компресирания звук и го прави близко до това на Hi Res Audio.

Честно казано за мен качеството беше на топ ниво, но понеже не се имам за експерт със златно ухо, занесох WH-1000XM2 в Дарик, където колегите тонрежисьори (а и не само те) също оцениха звученето по достойнство. Препоръчвам ви да проверите дали в Sony Center няма вариант да тествате слушалките - мисля, че бихте чули любимите си песни по нов начин.

Ревю на слушалките Sony WH-1000XM2

Зареждането става през microUSB порт, а батерията обещава цели 30 часа живот безжично или 40 часа слушане на музика с кабел, което е достатъчно за няколко дълги полета до произволна дестинация или, което ми се случваше по-често - няколко излизания из града с метро или трамвай. А в метро и в трамвай шумопотискащите възможности са суперсила.

Освен значително по-добър живот на батерията спрямо предходния модел MDR-1000X, новите слушалки на Sony идват и с режим за бързо зареждане, при който за 10 минути черпят енергия за 70 минути слушане.

Единственото разочарование по отношение зареждането е остарелият microUSB 2.0 порт. Искаше ми се Sony вече да е преминала към новия стандарт Type-C и за слушалките си, така че да не се налага да имате подръка два кабела. Но пък с 30 часа време за ползване май няма да има спешна нужда от презареждане по време на път.

Ревю на слушалките Sony WH-1000XM2

Когато не използвате WH-1000XM2, можете да ги оставите да почиват на раменете си или да ги сгънете и приберете в твърдия им калъф, особено подходящ за съхранение при пътуване.

Новият им дизайн обаче ги е направил значително по-устойчиви сравнено с предишния модел и ще ви даде увереност дори да ги носите в раницата с багажа без кутия.

Ревю на слушалките Sony WH-1000XM2

Под чертата ще кажа, че тези слушалки на Sony са изключително добър вариант за хората, които често пътуват, за т.нар. frequent flyers - хората, които постоянно са в самолета, но също и за най-обикновения аудиофил, който цени качествената музика и няма нищо против да получи към нея и най-добрата шумоизолация. При това интелигентна.

Да, цената на Sony WH-1000XM2 също е като за ценители - 799 лв. и ако си ги вземете, надали ще ги използвате просто като хендсфри, въпреки че има вграден микрофон с поддръжка на HD звук. Предлагат се само в черно и бежово, а ако търсите по-цветни и по-достъпни модели - вижте серията h.ear on 2.

ТЕСТ ДРАЙВ: 5 неща за новата CUPRA Ateca

Преминаваш в спортен режим, с левия крак натискаш спирачката до долу, с десния - пълна газ и при достигане на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer