НачалоВидео ревюРевю на Sony Xperia X Compact

Ревю на Sony Xperia X Compact

5210
Написана от  nixanbal

Xperia X Compact е продължение на популярната серия малки флагмани на Sony, които досега се характеризираха с компактни размери и адекватни на топмоделите възможности. Новият Compact обаче се оказва по-скоро mini, защото е заел от големите единствено 23 МР камера, докато останалите екстри са осезаемо окастрени.

Дали все пак Sony не предлага разумен компромис с някои спецификации за сметка на по-достъпната цена? И може ли Xperia X Compact да се окаже тъкмо смартфонът за вас - гледайте в следващото ревю...

Xperia X Compact идва в супер компактна опаковка благодарение на по-малкия си екран. Диагоналът тук е 4.6" спрямо 5.2" при флагмана Xperia XZ, като това позволява да управлявате свободно апарата само с палеца на ръката, в която го държите.

Смартфонът има сравнително дебел профил от 9.5 мм, но заради пластмасовото си тяло тежи скромните 135 грама. Извивките и заоблената повърхност, наричана loop surface, пък са хитър начин да накарат корпуса да приляга още по-приятно в ръката ви.

Тъкмо малките размери и пластмасата всъщност са основните разлики в дизайна спрямо топмодела на японците. При Xperia X Compact и рамката, и задният панел са пластмасови, което не приляга на модел от висок клас, но пък с гонения ефект на полирана керамична повърхност Sony са постигнали визия, която може да се хареса особено много на дамите. Докато апаратът беше у мен две приятелки проявиха сериозен интерес към него, а основната причина беше тъкмо дизайнт и нестандартният мъгливосин цвят.

Sony XPERIA X Compact

Във външния вид на Xperia X Compact все пак са заложени някои от чертите на Xperia XZ - страничният скенер за пръстови отпечатъци, USB Type-C портът, физическият бутон за камерата и като цяло дизайнът носяр познато усещане.

И понеже винаги обичам да ви стимулирам да използвате защитените си от вода смартфони в по-екстремни условия, тук е много важно е да отбележа, че Xperia X Compact всъщност няма водоустойчив корпус. Не го мокрете и пазете откритите му портове от дъжда.

Sony XPERIA X Compact

И така преминаваме към хардуерната конфигурация, която е крачка под това, което предлага флагманът. Xperia X Compact идва с чипсета от среден клас Snapdragon 650 с 6-ядрен процесор, 3 GB RAM, 32 GB вградена памет и microSD слот. Само за референция - Xperia XZ има премиум чипсета Snapdragon 820.

Усеща ли се по-малкото мощ? Отчасти, да. Компактният модел на Sony осигурява пъргава работа с всички приложения, но тук-там може да се случи моментно забавяне, например при зареждане на препълнената галерия. Като цяло обаче ще сте съвсем ОК с изживяването, стига да не преминавате към Compact-a от някой актуален топмодел.

Sony XPERIA X Compact

По-малкият дисплей идва и с по-ниска резолюция - 4.6 инча и HD резолюция означават около 320 ppi, което e гъстота на точките приблизително колкото iPhone 7. Така че изображението, което осигурява екранът на Xperia X Compact, е съвсем адекватно, а цветовете са подкрепени от технологиите Triluminos и X Reality engine. В настройките все така можете да контролирате колко ярък да е дисплеят или дали да залитне в по-топла или по-студена цветова гама.

Камерата тук е 23 МР, с т.нар. тройно сензорна технология и много добре работещата 5-осова електронна стабилизация. Т.е. камера с всички познати от флагмана характеристики, за които вече ви разказах в неговото ревю - линк. Разлики в снимките с Xperia X Compact и топмодела Xperia XZ няма, но трябва да имате предвид, че по-малкият модел не поддържа 4k видеозапис. Също така тук предната камера е само 5 МР, а не 13 МР.

Sony XPERIA X Compact

Що се отнася до батерията - тя е с капацитет 2700 mAh - по-малка е от тази на флагмана, но предвид по-скромната конфигурация тук се представя не по-слабо. Xperia X Compact може да ви осигури цяло денонощие с едно зареждане, като се поддържа бързо зареждане, но няма включено зарядно за него в пакета и трябва да си купите отделно. Не се поддържа безжично зареждане, което е жалко, имайки предвид, че технологията вече е много по-бърза. Все пак ще отбележа, че Sony е включила тук технологиите си за интелигентно зареждане и щадене на батерията, които обещават да я запазят в кондиция за по-дълъг период от време, преди да започне да губи от капацитета си.

Sony XPERIA X Compact

Като цяло усещането от работата с малкия Xperia X Compact не е много по-различно от това, когато държите Xperia XZ в ръка. Да, материалите на изработка тук са по-евтини и ако не харесвате пластмасови телефони, това не е вашият модел.

С Xperia X Compact ще се наложи да направите още компромис с процесора, защитата от вода и 4k видеозаписа, но пък това ще дойде с предимството на по-удобните размери. Със сигурност бих казал, че това е един от най-добрите варианти за смартфон под 5 инча, с който получавате и камера на флагман. Нещо повече - липсващите екстри и пластмасовото тяло очевидно са били и с цел постигане на по-ниска цена, която без обвързване и с VIVAClub карта е под 900 лв., а с договор започва от 640 лв.

Държавна субсидия от 5000 евро и без ДДС за електромобил, искат от ААП

Държавата да въведе субсидия от 5000 евро при покупка на електромобил и 2500 евро за плъгин хибрид. За това настоява Асоциацията…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer