НачалоВидео ревюРевю на Sony Xperia X Compact

Nixanbal branding Orange 2

Ревю на Sony Xperia X Compact

3705
Написана от  nixanbal

Xperia X Compact е продължение на популярната серия малки флагмани на Sony, които досега се характеризираха с компактни размери и адекватни на топмоделите възможности. Новият Compact обаче се оказва по-скоро mini, защото е заел от големите единствено 23 МР камера, докато останалите екстри са осезаемо окастрени.

Дали все пак Sony не предлага разумен компромис с някои спецификации за сметка на по-достъпната цена? И може ли Xperia X Compact да се окаже тъкмо смартфонът за вас - гледайте в следващото ревю...

Xperia X Compact идва в супер компактна опаковка благодарение на по-малкия си екран. Диагоналът тук е 4.6" спрямо 5.2" при флагмана Xperia XZ, като това позволява да управлявате свободно апарата само с палеца на ръката, в която го държите.

Смартфонът има сравнително дебел профил от 9.5 мм, но заради пластмасовото си тяло тежи скромните 135 грама. Извивките и заоблената повърхност, наричана loop surface, пък са хитър начин да накарат корпуса да приляга още по-приятно в ръката ви.

Тъкмо малките размери и пластмасата всъщност са основните разлики в дизайна спрямо топмодела на японците. При Xperia X Compact и рамката, и задният панел са пластмасови, което не приляга на модел от висок клас, но пък с гонения ефект на полирана керамична повърхност Sony са постигнали визия, която може да се хареса особено много на дамите. Докато апаратът беше у мен две приятелки проявиха сериозен интерес към него, а основната причина беше тъкмо дизайнт и нестандартният мъгливосин цвят.

Sony XPERIA X Compact

Във външния вид на Xperia X Compact все пак са заложени някои от чертите на Xperia XZ - страничният скенер за пръстови отпечатъци, USB Type-C портът, физическият бутон за камерата и като цяло дизайнът носяр познато усещане.

И понеже винаги обичам да ви стимулирам да използвате защитените си от вода смартфони в по-екстремни условия, тук е много важно е да отбележа, че Xperia X Compact всъщност няма водоустойчив корпус. Не го мокрете и пазете откритите му портове от дъжда.

Sony XPERIA X Compact

И така преминаваме към хардуерната конфигурация, която е крачка под това, което предлага флагманът. Xperia X Compact идва с чипсета от среден клас Snapdragon 650 с 6-ядрен процесор, 3 GB RAM, 32 GB вградена памет и microSD слот. Само за референция - Xperia XZ има премиум чипсета Snapdragon 820.

Усеща ли се по-малкото мощ? Отчасти, да. Компактният модел на Sony осигурява пъргава работа с всички приложения, но тук-там може да се случи моментно забавяне, например при зареждане на препълнената галерия. Като цяло обаче ще сте съвсем ОК с изживяването, стига да не преминавате към Compact-a от някой актуален топмодел.

Sony XPERIA X Compact

По-малкият дисплей идва и с по-ниска резолюция - 4.6 инча и HD резолюция означават около 320 ppi, което e гъстота на точките приблизително колкото iPhone 7. Така че изображението, което осигурява екранът на Xperia X Compact, е съвсем адекватно, а цветовете са подкрепени от технологиите Triluminos и X Reality engine. В настройките все така можете да контролирате колко ярък да е дисплеят или дали да залитне в по-топла или по-студена цветова гама.

Камерата тук е 23 МР, с т.нар. тройно сензорна технология и много добре работещата 5-осова електронна стабилизация. Т.е. камера с всички познати от флагмана характеристики, за които вече ви разказах в неговото ревю - линк. Разлики в снимките с Xperia X Compact и топмодела Xperia XZ няма, но трябва да имате предвид, че по-малкият модел не поддържа 4k видеозапис. Също така тук предната камера е само 5 МР, а не 13 МР.

Sony XPERIA X Compact

Що се отнася до батерията - тя е с капацитет 2700 mAh - по-малка е от тази на флагмана, но предвид по-скромната конфигурация тук се представя не по-слабо. Xperia X Compact може да ви осигури цяло денонощие с едно зареждане, като се поддържа бързо зареждане, но няма включено зарядно за него в пакета и трябва да си купите отделно. Не се поддържа безжично зареждане, което е жалко, имайки предвид, че технологията вече е много по-бърза. Все пак ще отбележа, че Sony е включила тук технологиите си за интелигентно зареждане и щадене на батерията, които обещават да я запазят в кондиция за по-дълъг период от време, преди да започне да губи от капацитета си.

Sony XPERIA X Compact

Като цяло усещането от работата с малкия Xperia X Compact не е много по-различно от това, когато държите Xperia XZ в ръка. Да, материалите на изработка тук са по-евтини и ако не харесвате пластмасови телефони, това не е вашият модел.

С Xperia X Compact ще се наложи да направите още компромис с процесора, защитата от вода и 4k видеозаписа, но пък това ще дойде с предимството на по-удобните размери. Със сигурност бих казал, че това е един от най-добрите варианти за смартфон под 5 инча, с който получавате и камера на флагман. Нещо повече - липсващите екстри и пластмасовото тяло очевидно са били и с цел постигане на по-ниска цена, която без обвързване и с VIVAClub карта е под 900 лв., а с договор започва от 640 лв.

Впечатляващият Apple Park отваря врати за първите служители през април

Новият кампус на Apple, който многократно сме виждали от погледа на прехвърчащи над него дронове, вече си има официално име…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer