НачалоВидео ревюРевю на Sony Xperia XA2

Ревю на Sony Xperia XA2

5473
Написана от  nixanbal

Xperia XA2 е новият смартфон от среден клас на Sony, който беше представен в началото на 2018 г. и вече е тук за детайлно ревю. Устройството предлага някои важни подобрения спрямо предшественика си, които всъщност го превръщат в коренно различен модел.

Какво у Xperia XA2 може да ви впечатли и какво не чак толкова, за кои потребители е подходящ моделът и кои са алтернативите му - гледайте в следващите минути...

Действително Sony са променили толкова много неща при новия си модел от серията XA, че препратките към предходния XA1 са почти безсмислени. Няма и следа от крехкия и фин корпус на миналогодишния апарат и тялото на Xperia XA2 се усеща значително по-тежко и солидно в ръката. Конструкцията е от метална рамка и пластмасов заден панел, но дебелината тук вече е цели 9.7 мм, а теглото над 170 грама.

Причината до голяма степен се дължи на сериозно порасналата батерия, чийто капацитет е увеличен от скромните 2300 mAh на цели 3300 mAh. Неслучайно става дума за батерията толкова рано в ревюто - Xperia XA2 е едно от най-издръжливите устройства, които съм използвал в последната година, като при моя тормозещ режим на ползване издържа близо два дни.

Освен това японците залагат на новия USB Type-C порт и са снаблиди модела си с бързо зареждане, но зарядното в пакета все така не го поддържа, така че трябва да си вземете допълнително или просто да използвате старо с технологията Quick Charge 3.0.

Ревю на Sony Xperia XA2 @ nixanbal.com

Продължавам с дисплея, който също е по-голям и за щастие с по-висока резолюция. Става въпрос за 5.2-инчов диагонал, IPS LCD технология на панела и Full HD резолюция. Малка, но много ценна промяна спрямо 5-инчовия HD екран на XA1. Тук Sony продължава да залага на сравнително дебели рамки отгоре и отдолу на дисплея, тъй като страничните са практически невидими. Подобен дизайн вече сякаш губи интереса на потребителите, особено заради все по-популярните безрамкови модели и в средния ценови сегмент. За да бъда честен обаче - дизайнът тук не е проблем заради дебелите рамки - те никак не са чак толкова фрапиращи. Проблемът е, че Sony просто има нужда вече да освежи визията на устройствата си и да предложи нещо съвсем ново.

За протокола - дисплеят на Xperia XA2 е чудесен - с детайлни изображения и висока яркост, която го прави четим и на открито в слънчев ден.

Ревю на Sony Xperia XA2 @ nixanbal.com

Така стигаме до камерата или по-скоро камерите - защото и предната, и задната са получили специално внимание от производителя.

Основната камера е само една и разчита на 23 МР сензор, който познаваме от предходни флагман модели на Sony. Разбира се, цялостното представяне тук не е на същото ниво, тъй като камерата не е просто сензор, но за ценовата си категория от около 650 лв. Xperia XA2 е чудесен камерафон и едно от най-добрите попадения в сегмента.

Кадрите са с богати детайли, приятни и много точни цветове, но динамичният обхват не е особено широк и често се случва небето да изгори или сенчестите участъци в кадъра да останат изцяло черни. Интересно е, че Sony и тук има своя автоматичен режим, който сам разпознава сцената и променя настройките спрямо нея - нещо, върху което Huawei сериозно акцентира при Mate 10 Pro и чипсета му с изкуствен интелект.

Ревю на Sony Xperia XA2 @ nixanbal.com

Сериозни качества носи и предната камера на модела, която е 8 МР и има широкоъгълен обектив за селфита с голяма компания или просто за автопортрети на фона на широки панорами. В интерфейса на селфи камерата можете да избирате дали да снимате в стандартен или по-широк 120-градусов обхват, като във втория случай имайте предвид, че ще се появи и лек фишай ефект - т.е. образът ще бъде огънат по краищата. Честно казано това е една от най-сполучливите предни камери не само в този клас, а и изобщо.

Но ако селфитата са наистина важни за вас - с XA2 Sony обяви и XA2 Ultra, който е първият им модел с двойна предна камера. Там и екранът е значително по-голям, но подробности ще ви разкажа в друго видео.

Ревю на Sony Xperia XA2 @ nixanbal.com

Колкото до видеозаписа - той е с максимум 4k резолюция, а при Full HD има избор за 30 или 60 к/с. Стабилизацията е електронна Steady Shot, а не оптична, каквато Sony и без друго не използва дори при скъпите си модели. Японците обаче са доказали, че технологията им е по-добра от физическото стабилизиране на някои камери.

Ревю на Sony Xperia XA2 @ nixanbal.com

Xperia XA2 не е изключение и е поредният смартфон на Sony с хардуерен бутон за правене на снимки. Това позволява да активирате камерата и да направите мигновено снимка или да стартирате видеозапис, дори екранът на телефона да е изключен.

Хардуерната конфигурация на Xperia XA2 го поставя ясно в средния клас, като добрата новина, поне за мен, е, че Sony са преминали от чипсет MediaTek на такъв от Qualcomm. Тук отново имаме 8-ядрен процесор, но вече с чипсета Snapdragon 630, включващ и графика Adreno 508. Компания му правят 3 GB RAM и 32 GB вградена памет + microSD слот.

Конфигурацията прави възможна доста пъргавата работа на апарата, който на моменти дори ме изненадваше с реакциите си. Например в настройките - скролът тук е изключително бърз.

Ревю на Sony Xperia XA2 @ nixanbal.com

Сред добавените екстри с Xperia XA2 е скенерът за пръстови отпечатъци, който е на задния панел на устройството, а не в страничния бутон, както при други модели на Sony. Причината е в споменатите по-горе изключително тънки странични рамки на дисплея. Е, имало е опция скенерът да е в брадичката под екрана, но дизайнерите на Sony изглежда не харесват този стил.

В софтуерно отношение Xperia XA2 не носи изненади. Смартфонът се базира на фирмения интерфейс на японците, който е близък до чистия Android, но лично бих го предпочел. Изчистена визия, леко докоснат дизайн на иконите и няколко ключови приложения от производителя, сред които удобната галерия, музикалният Walkman плейър и видео плейърът. Отдолу е Android 8.0 Oreo, за което производителят заслужава поздравления, тъй като още в края на лятото беше първата компания с модел под тази версия. Все пак ще призная, че бих искал да видя нещо ново в интерфейса при следващото поколение флагмани на Sony - и функционално, и визуално.

Ревю на Sony Xperia XA2 @ nixanbal.com

В заключение ще кажа, че Xperia XA2 може да не се хареса визуално на всеки, но ако преглътнете тумбестото му тяло и по-дебелите рамки отгоре и отдолу, ще получите отличен вариант в ценовия клас около 650 лв.

Сред основните качества за модела са дисплеят, сполучливите предна и задна камери и отличният живот на батерията. Хардуерната конфигурация и софтуерът също са сред предимствата на XA2.

Ако искате да разгледате и алтернативите - вариант е Mate 10 Lite на Huawei или още по-достъпната Nokia 6.

Sony Xperia XA2 излиза на пазара в България в последната седмица на февруари, като ще се продава от трите оператора, Технополис и Сони център. Конкретните оферти очакваме от търговците. 

Казуо Хирай слиза от поста главен изпълнителен директор на Sony, поема го финансовият директор

Sony обяви, че Казуо Хирай слиза от поста на главен изпълнителен директор и вече ще бъде председател на компанията. Длъжността…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer