НачалоВидео ревюРевю на Sony Xperia XZ Premium

Ревю на Sony Xperia XZ Premium

7879
Написана от  nixanbal

Когато Sony представи Xperia XZ Premium в Барселона, това беше първият обявен в света смартфон с чипсета Snapdragon 835. Днес, когато устройството стига до потребителите, на пазара вече го очаква сериозна конкуренция с не по-слаб хардуер. На какво тогава ще разчита премиум флагманът на японците, за да ви привлече към бляскавия си корпус?

Ами на новата си 19 МР камера с възможност за супер слоумоушън видеозапис при 960 к/с, а също и на първия в света 5.5" 4k HDR дисплей.

Достатъчно вълнуващи ли са тези екстри на Xperia XZ Premium, както и кои са останалите предимства и недостатъци на устройството, за които трябва да знаете, преди да решите дали да го купите - гледайте в следващото видео ревю...

19 MP Motion Eye камера

Още снимки в пълен размер с камерата на Xperia XZ Premium вижте в този материал

Започвам с най-интересната част от спецификациите на Xperia XZ Premium - камерата. Става въпрос за нов 19 МР сензор на Sony, който е първият със собствена оперативна памет. Благодарение на нея камерафонът предлага някои отличителни екстри.

Първата е Predictive Capture или възможността да уловите в точния момент обект в движение. Когато такъв се появи пред обектива, апаратът започва автоматично на заден фон на буферира кадри, така че когато натиснете спусъка, ще ви предложи последните до 4 снимки, от които да изберете най-добрата.

Другата нова екстра е специалитетът на Xperia XZ Premium - супер слоумоушън видеозапис при 960 к/с, което е 4 пъти по-бавно спрямо Galaxy S8 и iPhone 7, поддържащи до 240 к/с. И това е единственият случай, в който "по-бавно" означава нещо хубаво.

За да ползвате тази екстра, трябва да влезете в режим видеозапис, да я стартирате със специалния бутон и след това да започнете да снимате клипа. Важно уточнение е, че супер слоумоушънът не е постоянен, а се случва за част от секундата в момента, в който натиснете бутона по време на видеозаписа. Няма ограничение обаче в броя на такива слоумоушън моменти.

С този нов режим на супер забавен каданс можете да постигнете много ефектни клипове и той ще ви накара да погледнете на заобикалящата ви среда по различен начин. Дори дъждът може да изглежда впечатляващо през погледа на Xperia XZ Premium.

Тези слоумшунън записи са с HD резолюция и се получават най-добре при хубаво осветление. На тъмно, при изкуствена светлина и въобще при по-ниска осветеност тази екстра е почти безполезна, тъй като видеото става изключително шумно.

Sony Xperia XZ Premium @ nixanbal.com

Иначе Xperia XZ Premium записва максимум 4k клипове и не предлага оптична стабилизация, но има най-добрата електронна такава. Sony я нарича SteadyShot, 5-осова е и действително прави видеозаписите гладки и без трептене при снимки от ръка. Критиката тук е, че този 4k режим все още е забутан в раздела с отделни приложения за камерата, което не е удобно, особено ако искате да стартирате бързо записа.

DSC 0589

DSC 0221 DSC 0230

DSC 0271

DSC 0358 DSC 0531

DSC 0300

Що се отнася до качеството на снимките - кадрите са с адекватно цветопредаване и живи нюанси, богата детайлност и в повечето случаи добър динамичен обхват. Имам обаче и кадри, в които някои участъци са прекалено тъмни и в тях липсва информация. Традиционно сензорът на Sony е силно светлочувствителен и "вижда" в тъмното повече, отколкото човешкото око, но пък за сметка на доста добавен шум.

Sony Xperia XZ Premium @ nixanbal.com

Под чертата - може би не най-добрата, но една от най-добрите камери в смартфон на пазара, която освен това предлага и уникална възможност за ефектен супер слоумоушън, недостъпен за нито един друг апарат.

Предната камера е с 13 МР сензор с бленда f/2.0 и интересното е, че използва същата отлична стабилизация от основната камера. Това означава, че можете да използвате апарата за селфи клипове и влогове, докато се разхождате, а резултатите няма да са с познатото досадно трептене.

Мощен хардуер и изчистен софтуер

Продължавам с хардуера. Конфигурацията е стандартна за най-високия клас тази година и Sony залагат на мощния чипсет Snapdragon 835, 4 GB RAM и 64 GB вградена памет. Има и microSD слот, който е достъпен без игла, но когато го извадите, апаратът се рестартира, защото там е и гнездото за nanoSIM картата.

Заради топ конфигурацията и заради сравнително лекия интерфейс Xperia XZ Premium работи пъргаво и без никакви засечки. Смартфонът се справя с всякакви приложения, няколкото любими игри, които му подхвърлих, а също и с гладък плейбек на 4k видео.

Първият 4k HDR дисплей в смартфон

И като стана дума за 4k видео, дойде ред да обърна внимание на дисплея. Първият 5.5-инчов екран в смартфон с 4k резолюция и поддръжка на HDR съдържание. Последното означава, че ако използвате услуги като Prime Video на Amazon, можете да получите впечатляваща яркост и по-богата цветова гама. HDR е и основната разлика между новия XZ Premium и първия модел с 4k екран на Sony - Z5 Premium.

4k резолюцията обаче не е активна постоянно, защото вероятно ще убие батерията за отрицателно време, а и защото реално не е необходима. Ultra HD режимът се включва, когато гледате съдържание с такава резолюция - т.е. снимки и видео. В YouTube приложението също има опция да избирате 4k.

Sony Xperia XZ Premium @ nixanbal.com

Истината е, че ако нямате и не планирате абонамент за Amazon Prime Video, Netflix или друга подобна услуга, 4k екранът с HDR поддръжка няма да е сериозен плюс за вас. Да, HDR изображението е видимо по-контрастно, но това личи най-вече, ако сравнявате със стандартна картина.

В настройките на апарата можете да промените изцяло нюансите и цветовата гама на дисплея, а добрата новина е, че енджинът за подобряване качеството на изображението вече работи не само при снимки и видео, а дори и на хоумскрийна и в менютата.

Батерия и зареждане

Как се справя батерията на смартфон с 4k екран? Батерията на Xperia XZ Premium е с капцитет 3230 mAh и при моето ползване издържаше един ден, преди да поиска близка среща със зарядното. А зарядното е с поддръжка на технологията за бързо зареждане Quick Charge 3.0, което е задължително за съвременните смартфони.

Като цяло нищо по-различно от времето за ползване, което ми предлага и Galaxy S8 например, но ако планирате продължителни фоторазходки и по-интензивно ползване на навигация - вземете със себе си външна батерия.

Sony Xperia XZ Premium @ nixanbal.com

Разочароващо е, че XZ Premium не предлага безжично зареждане, каквото все още не е масово за пазара, но щеше да запълни списъка екстри на апарата и да му даде предимство пред много конкуренти. Все пак говорим за премиум флагман и не би трябвало нищо да му липсва.

Също минус е, че в пакета не влиза зарядно, което да осигури бързото зареждане и трябва да си купите отделно такова, ако нямате останало от друг свой апарат.

Xperia XZ Premium е оборудван с технологията Qnovo, която щади батерията в дългосрочен план и удължава до два пъти жизнения й цикъл. Т.е. не би следвало след година с телефона да усетите влошаване издръжливостта на батерията му.

Дизайн с рамки, но блестящ

Оставих дизайна за накрая, въпреки че това е първото, което ще ви привлече или отблъсне от Xperia XZ Premium. Да, фините рамки около дисплея, на които залага Samsung с извитите форми на своя Galaxy S8, са вълнуващи и мнозина побързаха да отхвърлят модела на Sony заради не толкова тънките очертания на дисплея.

Само че XZ Premium има блестящ дизайн, въпреки дебелите рамки.

И това не е само субективното ми лично мнение, а заключение след няколко коментара и получени въпроса от приятели за телефона.

Sony Xperia XZ Premium @ nixanbal.com

Лично бих избрал тъкмо огледалната версия, а не черната, тъй като изглежда впечатляващо, различна е от масовите устройства на пазара и напук на очакванията да събира пръстови отпечатъци - се справя доста добре с тях. Всъщност следи остават, но е много лесно да бъдат изчистени.

Върху рамките под и над екрана ще видите и отворите за стереоговорителите на XZ Premium, които доставят наистина качествен, но за съжаление по-скоро тих звук. Меломаните обаче ще бъдат доволни от цял куп технологии, подобряващи качеството на музиката.

Отстрани е скенерът за пръстови отпечатъци, който работи изключително пъргаво и е достъпен, дори когато апаратът е на бюрото. Добрата новина е, че след експериментите с XZ миналата година Sony са си взели бележка и са преместили бутоните за звука там, където им е мястото, за да са все пак удобни за натискане.

Sony Xperia XZ Premium @ nixanbal.com

Що се отнася до защитата от прах и вода - покрито е отново най-високото ниво IP68, което позволява да потапяте изцяло XZ Premium в сладка вода, но Sony не препоръчва това и споменава само, че сте защитени от дъжд и поливане на телефона. Лично съм снимал с предходни модели дори в соленото море, но това е рисковано начинание, защото удавянето не се покрива от гаранцията.

Sony Xperia XZ Premium накратко

Xperia XZ Premium категорично е най-добрият смартфон на Sony, който можете да си купите днес. Устройството има вълнуваща камера с непоклатима стабилизация и някои уникални екстри, устойчива на времето конфигурация и впечатляващ 4K HDR дисплей, пък макар и с по-дебели рамки от приетите за 2017 г. норми.

При минусите ще посоча липсата на безжично зареждане, на зарядно за бързо зареждане в пакета и незадоволителната сила на стерео високоговорителите.

Sony Xperia XZ Premium @ nixanbal.com

Google прекъсва бизнес взаимоотношения с Huawei заради черния списък на Тръмп

След като тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп добави Huawei към черния списък компании, с които страната не може…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer