НачалоВидео ревюРевю на Sony Xperia XZ2

Ревю на Sony Xperia XZ2

6746
Написана от  nixanbal

На Световния мобилен конгрес в Барселона Sony траниционно представя новите си флагмани, като тази година там за първи път видяхме Xperia XZ2. Устройството е сериозна промяна като дизайн спрямо предишните смартфони на японците, а по отношение на екстрите има важни подобрения и някои новости, чиято полза потребителите тепърва ще оценяват. XZ2 е у мен вече няколко седмици и е време за детайлното му видео ревю...

Започвам с дизайна, защото това е нещо, което феновете отдавна критикуваха и настояваха за промяна. Sony се вслуша в коментарите и с Xperia XZ2 представи съвсем различна визия, която между другото отзад напомня модела от 2011 г. Xperia Neo. Тук производителят вече залага на актуалния 18:9 екран с по-тънки рамки, на комбинация от метал и стъкло и на солидно тяло с извит гръб. Запазена е високата защита от прах и вода IP68.

Различни причини са довели до това Xperia XZ2 да е доста тежък и откровено дебел телефон с профил, достигащ над 1 см. Това може да ви стресне, но при реалното ползване на апарата всъщност нямам никакви проблеми с тежестта и дебелината му. Дори напротив - корпусът заслужава 10 точки за приятно прилягащата в ръката форма, а и визуално за мен е едно от красивите предложения на пазара. Внимавайте обаче когато го оставяте на равна повърхност - тялото е толкова гладко, че лесно може да се изпързаля до земята.

Ревю на Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com

Новият дизайн все пак идва и с някои спорни решения. Основната камера например е изнесена твърде много към центъра на задния панел, което от една страна е добре, защото Sony се възползва от по-голямата дебелина в тази част и така обективът не стърчи изобщо. От друга страна постоянно ми се случва да закрия камерата при снимки в портретен режим. Да, при стандартно снимане в хоризонтална позиция няма такъв проблем, а и хардуерният бутон е ценна добавка, на която сякаш само японците продължават да държат.

Като минус ще отбележа бутоните за включване и контрол силата на звука - не дават ясна обратна връзка при натиск, а и като цяло са твърде потънали за вкуса ми. Разположеният вече отзад скенер за пръстови отпечатъци реагира пъргаво, но също ми се струва твърде ниско.

Ревю на Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com

Така плавно преминавам към детайлите около камерата. Xperia XZ2 идва с познатия 19 МР сензор, оборудван със собствена RAM памет. Тя позволява на телефона да улавя на фокус обекти в движение, за които иначе ви се налага да дебнете подходящия момент. Освен това популярната функция за супер слоумоушън видеозапис при 960 к/с се завръща, но вече с Full HD резолюция, което е предимство пред всички останали модели с нея на пазара, които са с максимум HD качество.

Тук е интересно да знаете, че ако изберете Full HD резолюция за слоумоушън видеото, тези забавени моменти ще са по-кратки - 0.1 секунда, разгъната в 3 секунди. Ако държите на по-продължителен слоумоушън момент, можете да направите компромис с резолюцията и преминавайки към HD да заснемете 0.18 секунди - почти два пъти повече време, които ще бъдат разгънати в 6-секундно забавено видео.

Под чертата най-важно за мен е качеството на слоумоушън записа, а при Full HD резолюцията на XZ2 то е значително по-добро от това при Galaxy S9 и Huawei P20 Pro. Друг е въпросът е, че Samsung са добавили удобен автоматичен режим за запис при 960 к/с, който се активира, когато засече обект в движение.

Ревю на Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com

Другите интересни детайли около камерата на XZ2 включват ISP чипа в чипсета Snapdragon 845, а също и обновения софтуерен процесор BIONZ for Mobile. Може би най-интересното ново нещо при флагмана на Sony тази година е въвеждането на видеозапис с 4k резолюция и HDR качество, което означава по-ярки и живи цветове. Японците могат да се похвалят, че са първи в света с тази екстра и заслужават поздравления за това.

Снимки с Xperia XZ2. Кликнете върху всяка за пълен размер.

снимка със Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com

снимка със Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com снимка със Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com

снимка със Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com

снимка със Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com снимка със Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com

снимка със Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com

снимка със Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com

Колкото до качеството на снимките - действително се забелязва подобрение спрямо това, което постигаше Xperia XZ1. Фокусът не е най-бързият в света, но винаги е точен, кадрите са с богати детайли, живи цветове и при скорошната си разходка из Рим използвах единствено XZ2 като фотоапарат.

Дори след залез при нощни снимки имам някои отлични попадения, въпреки че нощният режим на Huawei P20 Pro действително е ненадминат в тази дисциплина.

Като цяло - един от добрите и функционални камерафони, който можете спокойно да вземете при ваканцията си вместо компактен цифров фотоапарат. Очаквам обаче с голям интерес да проверя какво са постигнали Sony с първия си флагман с двойна камера Xperia XZ2 Premium.

Ревю на Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com

Продължавам с дисплея на Xperia XZ2, който е 5.7" с издължена форма и пропорции 18:9, Full HD+ резолюция и HDR поддръжка. Изображението е отлично, с наситени и ярки цветове, които остават ясно видими и при ползване на открито.

Ако HDR е гореща тема за вас, вероятно ще ви бъде интересно да знаете още, че благодарение на новия X-Reality for Mobile флагманът на японците предлага конвертиране на всякакво видео сдържание от SDR в HDR. Това означава, че всеки клип, който гледате на телефона си, може да бъде с близко до HDR качество.

Ревю на Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com

И след като покрихме визуалните възприятия, време е да поговорим за това как този смартфон докосва и останалите сетива. Xperia XZ2 идва с предни стереовисокоговорители, които са насочени към лицето ви и за които Sony казва, че са с 20% по-мощни от тези на предишния им флагман. Не съм сигурен с колко точно, но звукът действително е супер силен и качествен, което прави смислено слушането на музика и по този начин, стига обстановката да го позволява.

Колкото до жака за слушалки - такъв липсва. Sony последва тенденцията, която вече наблюдаваме при много водещи производители, като единственото успокоение за феновете на жичните слушалки е включеният в комплекта преходник.

По-интересна обаче е чисто новата фунция Dynamic vibration system. Това е хардуерен вибрационен мотор, който чрез анализираща звука технология кара телефона да вибрира в синхрон с музиката или звука от видеото, играта или каквото и съдържание да гледате на екрана. Идеята е да се потопите по-дълбоко в случващото се на екрана. Действително при повечето игри и видеоклипове функцията има смисъл. Полезна е и ако сте абонирани за някаква видео услуга като HBO Go или Netflix и често гледате филми и сериали в движение. В други ситуации обаче е абсолютно излишна и бързам да я изключа. Такива са например глупавите клипчета във Facebook.

А включването става през бутона за контрол силата на звука, където вече ще виждате и възможност да регулирате силата на вибрацията.

Ревю на Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com

Продължавам с хардуерната конфигурация. Усетих се, че това е първият смартфон с чипсета Snapdragon 845, който използвам. Между другото и първият с него, който излезе на българския пазар. Ще отбележа, че Xperia XZ2 е вероятно най-пъргавият актуален телефон, който съм използвал и бързодействието му е забележително още от момента, в който го разцъкате за първи път.

Освен на мощния чипсет и приличните 4 GB RAM това вероятно се дължи на семплия интерфейс, който Sony използва при устройствата си с Android. Моделът идва с Android Oreo и съвсем лека модификация както по отношение на визията, така и на функционалността му.

Една от малкото добавени екстри ще откриете при настройките - в раздела за батерията, където Sony продължават да прилагат своя STAMINA режим за пестене на енергия. XZ2 използва и технология за щадене на батерията, която обещава да я запази в бойна готовност за много по-дълъг период спрямо останалите телефони.

Ревю на Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com

А самата батерия е с капацитет 3180 mAh, което при мен е достатъчно за повече от денонощие живот далеч от зарядното. Да, бих казал, че съм доволен от издръжливостта на XZ2 поне колкото от тази на Huawei P20 Pro, при това без да използвам режима STAMINA. С него бихте могли да изкарате и по-дълго на едно зареждане, макар и за сметка на някои ограничения.

Тук ще отбележа още, че телефонът поддържа бързо зареждане и безжично бързо зареждане, като Sony пуснаха и собствен аксесоар за последното.

Ревю на Sony XPERIA XZ2 @ nixanbal.com

Това бяха моите впечатления от Xperia XZ2 на Sony. Смартфон, с който японците започнаха да следват някои пазарни тенденции, но все пак запазиха духа на бранда си - и чрез дизайна, който се отличава с форма на възглавничка, и чрез добавената стойност при спецификациите.

А тази добавена стойност идва под формата на 4k HDR видеозапис, вибрационна система за подсилване на изживяването от гледането на клипове и игра, а също и на суперслоумоушън записи вече при по-висока резолюция, която не предлага никой друг телефон.

Всички тези качества са уникални за Xperia XZ2, който обаче със сигурност има и своите минуси. Нескромно тежкото му тяло и дебелият профил със сигурност няма да са по вкуса на всеки, а двойните, че дори и тройните камери на конкурентни производители вече владеят някои интересни нови трикове.

Е, заслужава ли вниманието ви Xperia XZ2? Ако сте фенове на Sony, ако гледате много видео в движение и сте запалени по мобилния гейминг, а също и ако вкъщи вече сте с 4k HDR телевизор - този смартфон може би е тъкмо за вас.

Apple представи изцяло новия си Mac Pro - мощен настолен компютър с начална цена $5999

На започналата днес конференция за разработчици WWDC 2019 Apple представи дългоочаквания нов Mac Pro. Новата версия на настолния компютър няма…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer