НачалоРевютаДругиРевю на ZTE Grand S Flex

Ревю на ZTE Grand S Flex

Китайската надежда в категория под 600 лв.

8337
Написана от  nixanbal
Ревю на ZTE Grand S Flex

ZTE е поредният китайски производител, който се е заел със задачата да разшири влиянието си извън пределите на родния пазар и важна стъпка към това е преминаването от нисък към по-висок клас устройства и изграждане на разпознаваем имидж. Моделът Grand S Flex беше представен в края на 2013 г. и вече се продава на българския пазар, като зад приемливата цена се крие и приятен списък екстри. 

Устройството предлага възможности на дроид от среден клас и има открояващи се качества, но и някои по-трудни за преглъщане недостатъци. За всичко това и за впечатленията от работата ми със ZTE Grand S Flex, моля, четете в ревюто нататък...

Дизайнът не крещи “Made in China

Когато разопаковах Grand S Flex, очаквах да ме посрещне устройство, което още с външния си вид и изработката да ми подскаже, че е дело на китайска компания. Е, не беше съвсем така.

Смартфонът има тяло от едно цяло парче поликарбонат, стегнати бутони и приятен елемент около камерата, който дава идентичност на модела. Дисплеят изпъква над корпуса и в долната част се оформя нещо като брадичка, което не разбирам като решение, но явно е част от стила на ZTE.

ZTE-Grand-S-Flex-review-02

Бутоните за Android са познатите Назад, Начало и Опции, капацитивни са и не заемат ценно място от дисплея. По страните на Grand S Flex ще откриете още microUSB порт, 3.5 мм жак, microSIM слот и два микрофона за шумопотискане. Отзад е споменатата 8 МР камера с нейната LED светкавица и говорителят в основата на корпуса. Предната камера е 1 МР.

Капакът не се сваля и потребителят няма достъп до батерията, няма и microSD слот за допълнителна памет.

ZTE-Grand-S-Flex-review-01

Въпреки големия си 5-инчов дисплей ZTE Grand S Flex се усеща дори твърде лек в ръката, а по-тясното му тяло позволява да го хванете удобно и донякъде да го ползвате с една ръка. Апаратът тежи около 130 грама и е тънък малко под 9 мм, с което се прибира в почти всеки джоб.

Дисплеят е на ниво

Дисплеят на ZTE Grand S Flex е едно от най-сериозните му предимства. Не, не е Full HD, но е с прилично голям диагонал от 5 инча и приятно за окото изображение.

Използвана е технологията IPS, която дава ясен образ, оставащ такъв, дори погледнат под ъгъл, а резолюцията е 1280x720 пиксела. Не е максималната за смартфоните днес, не може да се конкурира с хай-енд предложенията и картината действително отстъпва да речем от Note 3, но и HD е предостатъчна за този диагонал, осигурявайки гъстота на пикселите от над 290 ppi.

ZTE-Grand-S-Flex-05

Всъщност най-важното е, че тук става дума за модел от среден клас, така че цялостната оценка за екрана е положителна.

Android с модификации

Grand S Flex идва с версия Android 4.1.2 Jelly Bean, което вече е доста старо издание и за съжаление няма обещание за скорошен ъпдейт. Лично не бих заложил, че китайците ще успеят да наваксат с три пропуснати версии към актуалната днес KitKat.

Върху Android ZTE са положили свой интерфейс, който за щастие не е твърде силно модифициран, защото сме виждали доста дръзки и несръчни изпълнения на други китайски, а и като цяло азиатски производители.

ZTE-Grand-S-Flex-06

Тук промените се виждат още от заключения екран, който изисква около секунда задържане на пръста върху зелен кръг – досадно и твърде претенциозно решение за нещо, което би трябвало да се случва с лекота. Ако приплъзнете пръст от същия този кръг към коя да е посока на екрана, от него ще изскочат други шест сфери – всяка с шорткът към различна функция или приложение. Оригинално решение, макар че по-скоро носи забавяне, отколкото опростяване на достъпа.

Друга интересна добавка по софтуера на Grand S Flex е т.нар. Mi-POP. Функцията се активира чрез приложение, което ще откриете предварително инсталирано в списъка с останалите, а идеята й според ZTE е да направи работата с големия екран по-лесна с една ръка. За целта Mi-POP активира софтуерен бутон, копие на капацитивния бутон Назад. Същият се появява като кръгче върху дисплея и може да бъде разположен  където и да е по левия или десния край на екрана. Когато докоснете бутона, той изпълнява съответната функция и ви връща назад в предишното меню, а ако приплъзнете пръст от него настрани – изскачат нови три кръга с функциите на останалите Android бутони – Начало, Опции и Мултитаскинг.

ZTE-Grand-S-Flex-review-interface

Целта е да имате удобен достъп до контролите на Android, без да се налага да пренапасване захвата на апарата и това действително може да е полезно, ако имате по-малки ръце. Балончето Mi-POP е лесно за достигане с палеца на ръката, в която лежи телефонът, а за да достигнем същия бутон под екрана понякога изисква известно усилие.

Като цяло умерената намеса във функционалността и визията на Android от страна на ZTE оценявам като добър ход. Дребните добавки от производителя може да допаднат на някои потребители, а  дали ще ползвате модифицираните уиджети е ваш избор.

Камерата

ZTE са оборудвали Grand S Flex с 8 МР камера с Full HD видеозапис, към която има стандартна LED светкавица и някои допълнителни екстри чрез фирмения интерфейс.

ZTE-Grand-S-Flex-review-07

А интерфейсът на камерата е удобен за ползване, макар и да яде доста от площта на дисплея.

ZTE Grand S Flex - интерфейс на камерата

Отляво има бърз достъп до предната камера, настройки на светкавицата, различните режими и сцени, както и шорткът до всички настройки. Отдясно се преминава от снимки към видеозапис.

снимка със ZTE Grand S Flex

снимка със ZTE Grand S Flex снимка със ZTE Grand S Flex

Резултатите с Grand S Flex не са никак впечатляващи, но на открито се получават добри снимки - съвсем прилични за Facebook. Като цяло обаче - изпълнение на или под средното ниво. 

Бавен в изчисленията

При хардуерната мощ Grand S Flex издиша и си проличава по-ниското му позициониране. Апаратът използва двуядрен процесор на 1.2 GHz от Qualcomm и 1 GB RAM, които карат Android Jelly Bean видимо да се бави на много места, дори при разходки из менютата.

Отварянето на приложения също е свързано с няколкосекундно бавене, особено видимо например при галерията и пускане на камерата.

ZTE-Grand-S-Flex-09

Иначе вградената памет на Grand S Flex е 16 GB, от които около 12 GB достъпни. Този капацитет звучи добре, но имайте предвид, че липсва microSD слот, така че за повече пространство ще трябва да прибягвате към облачни услуги.

За съжаление апаратът няма NFC, но пък поддържа Bluetooth 4.0, което е важно, ако планирате да го свързвате с аксесоари от типа на технологичните гривни и часовници.  

Батерията се справя прилично

Grand S Flex идва с на първо четене скромна батерия с капацитет 2300 mAh, която обаче се доказа като доста пестелива и осигуряваща съвсем приличен живот.

ZTE-Grand-S-Flex-review-10

С едно зареждане успявах да изкарам денонощие и половина до две пълни при разумно ръчкане, което е съвсем ОК, макар и с нищо специално. Батерията не е достъпна за потребителите, така че ако планирате да сте далеч от зарядното например за уикенда, а телефонът ще ви трябва, вземете си преносимо зарядно тип външна батерия.

ZTE Grand S Flex накратко

Добър модел от среден клас с очакваните липси и недостатъци

ZTE са един от водещите производители на смартфони в света, макар и все още да са трудно разпознаваеми в Европа и да нямат култов модел, който да си съперничи във високия клас по продажби с останалите големи имена.

Grand S Flex обаче е предложение от средния ценови клас, което заслужава специално внимание, ако търсите нещо под 600 лв. и не сте подозрителни към китайската марка.

Сред силните страни на модела са дисплеят, приличният живот на батерията и изненадващо качественият корпус. Към слабите точки на Grand S Flex обаче имайте предвид, че понякога процесорът ще се замисля твърде дълго, а това може да съсипе всичко, особено ако след няколко месеца ползване инсталираните приложения и големите обеми файлове засилят това усещане.

ZTE-Grand-S-Flex-review-11

Цената на ZTE Grand S Flex в България е малко под 600 лв., а като добри алтернативи бих ви препоръчал Nexus 4 и Galaxy S III. На още по-добра цена пък можете да си вземете Moto G (около 180 евро), но с поръчка от чужбина. 

6.4
Ако леките засечки и бавенето в менютата не ви откажат още при четенето на това ревю, ZTE Grand S Flex ще ви предложи приятен дисплей, задоволителен живот на батерията и чудесен корпус, отговарящи на категорията му до 600 лв.
  • Дизайн и изработка 8
  • Дисплей 7
  • Батерия 7
  • Камера 5
  • Производителност 5

Xiaomi Mi MIX Alpha е обвит в дисплей концептуален смартфон

Xiaomi представи днес концептуалния си смартфон Mi MIX Alpha, който е с впечатляващ, макар и не толкова практичен дизайн. Устройството…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer