Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниРоуминг таксите в Европейския съюз падат от юни 2017 г.

Роуминг таксите в Европейския съюз падат от юни 2017 г.

8247
Написана от  nixanbal 30 юни 2015
Роуминг таксите в Европейския съюз падат от юни 2017 г.

След две години таксите за роуминг при пътуване в границите на Европейския съюз ще бъдат премахнати за всички граждани на страните членки. За това се споразумя по-рано днес Европейската комисия с Европейския парламент и Европейския съвет, които финализираха преговори, започнати през 2013-а.

Таксите за роуминг в ЕС поевтиняват от 2007-а насам, но днес все още съществуват

От 15 юни 2017 г. ще започнем да плащаме същите цени за разговори, SMS-и и мобилен интернет при пътуване из целия ЕС, каквито дължим и на собствения си оператор в България. Така няма да има значение дали звъним на приятел в София или във Виена - цената ще бъде една и съща. 

За да се постигне идеята за единен телеком пазар в Европа, предстоят много промени и трябва да бъдат изпълнени редица технически изисквания. Догодина се очаква да бъдат предприети необходимите промени в законите, което ще включва и по-ефективно разпределение на честотния спектър, пише в съобщението на Европейската комисия. 

Роуминг таксите в ЕС започнаха да се топят още през 2007 г. и спрямо тогава днес цените на мобилния интернет са с 91% по-ниски. 

През 2016 г. предстои ново, изглежда междинно поевтиняване, с което максималните роуминг такси ще са с около 75% по-ниски от днешните. 

Мтел демонстрира някои от възможностите на 5G мрежите в лабораторни условия

На събитие днес в София Тех Парк Мтел събра медиите, за да демонстрира за първи път в такъв формат защо…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer