НачалоНовиниРоумингът в ЕС отпада, но с колко МВ трафик ще разполагаме в чужбина?

Роумингът в ЕС отпада, но с колко МВ трафик ще разполагаме в чужбина?

13965
Написана от  nixanbal 15 юни 2017
Роумингът в ЕС отпада, но с колко МВ трафик ще разполагаме в чужбина?

Честит 15 юни! Денят, в който таксуването при роуминг в границите на Европейския съюз най-после получи дълго чакания рестарт. От днес, когато използваме мобилния си при пътуване в ЕС, ще разчитаме на включеното в тарифния си план потребление, но това не важи изцяло за мегабайтите. Колко трафик в крайна сметка можем да ползваме?

От 15 юни 2017 г. ще можем да използваме включените минути и SMS-и в тарифния си план и в роуминг в ЕС. Ако те са неограничени - ще говорим неограничено. 

При мобилния интернет обаче има някои условия. 

Ако сте сключили договор за някой от по-новите тарифни планове на операторите - те имат точно посочен трафик, който можете да ползвате в ЕС.

Ако обаче сте на някой от предишните планове, не всички мегабайти от пакета ви ще са достъпни и в ЕС. Количеството се изчислява с формула и тя няма нищо общо с това дали планът ви включва 2 или 20 GB, а с месечната ви такса.

Месечната си такса без ДДС разделяте на 7.7 евро, което е цената за 1 GB, която операторът ви плаща на чуждия оператор на едро през 2017 г., а полученото умножавате по две. Това е минималният трафик, който операторът ви трябва да ви предостави за ползване в ЕС от днес. Ако изразходвате този обем, ще бъдете таксувани по максимум 0.018 лв./МВ с ДДС.

При някои оператори влизат още отсега по-ниските цени на едро, които ще са валидни от догодина - 6 евро за 1 GB и 0.014 лв./МВ.

Имайте предвид, че с по-горната формула се получава общият обем мегабайти, които ще имате в ЕС, но колко от тях са на максимална скорост зависи от това дали имате такива останали в плана си в България. Т.е. ако по формулата имате 2000 МВ за роуминг, но в България вече сте на ниска скорост, защото сте изчерпили трафика на максимална, и в ЕС ще сте на ниска скорост. 

Ако в тарифния си план нямате МВ, ще бъдете таксувани според тарифния си план, според който плащате за интернет и в България. 

Всеки оператор трябва да уведоми клиентите си за точния обем МВ, които ще може да използва в роуминг в ЕС занапред, като винаги можете да му се обадите и да проверите сами. 

Така че, все още има вариант, в който да се наложи да плащате над месечната си такса при пътуване в роуминг, но със сигурност дойде краят на шоковите сметки. 

Казуо Хирай слиза от поста главен изпълнителен директор на Sony, поема го финансовият директор

Sony обяви, че Казуо Хирай слиза от поста на главен изпълнителен директор и вече ще бъде председател на компанията. Длъжността…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer