Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниSamsung показа в Париж новите си QLED телевизори и иновативния The Frame

Samsung показа в Париж новите си QLED телевизори и иновативния The Frame

6205
Написана от  nixanbal 15 март 2017
Samsung показа в Париж новите си QLED телевизори и иновативния The Frame

Здравейте от Париж, където вечерта на 14-ти март в Лувъра Samsung представи новите си телевизори QLED и The Frame пред европейска публика. Корейският производител заяви, че иска да промени дефиницията за телевизия - не само по отношение на самото устройство като такова, но и на взаимодействието на потребителите с него.

На специалното си събитие Samsung показа своите QLED телевизори, използващи технологията Quantum Dot, и т.нар. The Frame - телевизор, който в "свободното си време" се превръща в произведение на изкуството, като има дори рамка на истинска картина.

Samsung QLED TV and The Frame - Paris @ nixanbal

Акцентът на вечерта беше стремежът към по-естествено интегриране на новите модели в дома. Бяха показани нови варианти за позициониране на телевизора в стаята, които позволяват директно окачване на телевизора към стената, поставянето му в центъра на помещението и умно решение, което елиминира кълбата от кабели.

Без кабели и с едно дистанционно за всичко

Към Samsung QLED TV идва т.нар. One Connect Box. Тя се извежда с оптичен кабел от телевизора, като въпросната кутия може да се постави в шкаф в другия край на стаята, тъй като дължината на кабела може да бъде 5 или 15 метра. Идеята е всички допълнителни кабели, свързващи се иначе към тв екрана, да се включат към тази кутия и да са прибрани.

Samsung QLED TV and The Frame - Paris @ nixanbal

Новите QLED телевизори на Samsung идват и с новото дистанционно Samsung One Remote Control, което автоматично разпознава свързаните към One Connect Box устройства и може да ги управлява. Така само с това дистанционно потребителите могат да контролират телевизора, плейъра, аудиото, Apple TV, игровата конзола и други.

One Remote Control има възможност и за гласов контрол.

Управление и достъп до съдържание

По-късно в презентацията стана дума и за интерфейса на новите QLED телевизори на Samsung, които все така се базират на Tizen OS. Концепцията тук е изживяването да не е много по-различно от това, когато гледаме видео съдържание на телефона и при старт например персонализираният екран предлага интересни заглавия за гледане и друго полезно подбрано съдържание.

Samsung QLED TV and The Frame - Paris @ nixanbal

Вградени са различни приложения за видео съдържание, включително новата TV Plus услуга за видео по поръчка на Samsung (с 4k филми), а също и музикална услуга на компанията, подпомогната от Shazam. С нея потребителят може да разпознае слушаната в момента песен и веднага да я пусне в Spotify например.

Като цяло личеше стремежът на компанията да приобщи към телевизионния екран и онези потребители, които в момента всъщност не гледат толкова телевизия. Тези, които използват предимно смартфон и таблет за консумация на видео съдържание.

Samsung QLED TV and The Frame - Paris @ nixanbal

Така темата за качеството на картината всъщност дойде към края на пресконференцията. Това беше поредният сигнал, че Samsung не иска просто да говори за пиксели и технологии за подобряване на изображението, а да изведе на преден план дизайна, сливането на телевизора с интериора в дома и цялостното изживяване от работата с него.

Качеството на образа

Все пак беше важно да се отбележи, че корейците залагат на своята усъвършенствана Quantum Dot технология, която обещава подобрения по отношение зрителния ъгъл, обема на цветовете, яркостта и контраста. Да, заговори се дори за обем на цветовете, като производителят заяви, че новите му QLED TV са първите в индустрията, които възпроизвеждат 100% от него.

Samsung QLED TV and The Frame - Paris @ nixanbal

Очакваме новите QLED модели на Samsung Q7, Q8 и Q9 в Европа до края на месец март, но за цени все още нямаме информация. Въпросните ще са налични в следните варианти:

Q7 F от 49" до 75" 

Q7 C от 49" до 65"

Q8 C от 55" до 75"

Q9 F от 65" до 85"

[Рамката]

Интересна е и концепцията зад The Frame. "Рамката" на Samsung представлява стандартен телевизор, който обаче има дизайн на окачена на стената картина, чиято рамка може да бъде персонализирана.

Samsung QLED TV and The Frame - Paris @ nixanbal

По данни на Samsung съвременният потребител гледа телевизия средно по 4 часа на ден. Идеята на The Frame е да оползотвори времето, в което не я използвате като телевизор. Тогава екранът се превръща в дигитална картина, която всъщност е почти неотличима от обикновено произведение на изкуството, което имате на стената си.

Samsung QLED TV and The Frame - Paris @ nixanbal

Акцент тук са няколкото сензора. Сензорът за следене на движението разбира, когато някой влезе в стаята и активира екрана. Това помага да бъде пестено електричество през останалото време.

Другият сензор е за околната осветеност, което регулира яркостта на дисплея според това колко силна е светлината в стаята - дали е ден или нощ, спуснали ли сте щорите или слънцето грее в помещението.

Samsung QLED TV and The Frame - Paris @ nixanbal

Телевизорът е разработван с дизайнера Ives Behar в продължение на две години.

Samsung QLED TV and The Frame in Paris @ nixanbal

The Frame се очаква на европейския пазар до няколко месеца - най-вероятно ще се появи на места през юни. За момента не се споделя на каква цена ще стартира.

Лично очаквам въпросната "рамка" ще бъде нишов продукт, който веднъж купен, ще се използва дълги години. Негови купувачи според мен биха били хората, които се интересуват от дизайн, иновации и искат да притежават нещо по-различно и нетипично за тв пазара. The Frame ще бъде възприеман не толкова само като телевизор и технологично устройство, а като лайфстайл продукт, част от интериора.

В същото време в интервюто ми с Рори О'Нийл, Европейски вицепрезидент бранд и продуктов маркетинг в компанията, веднага след пресконференцията в Лувъра стана ясно, че Samsung иска да даде стимул на потребителите да сменят телевизора си по-често. В момента тези устройства се използват средно по 5-7 г., независимо от иновациите и бурното развитие на сектора. Дали компанията ще успее да убеди клиентите да освежават тв екрана си на 3-4 години - предстои да разберем. На този етап нямам търпение да проверя как Рамката ще се впише във всекидневната ми.

Мтел става А1: Какво означава това за клиентите

На пресконференция днес в София главният изпълнителен директор на Мтел, Александър Димитров, и този на A1 Group, Алехандро Платер, обявиха…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer