НачалоВидео ревюSamsung QLED 8K Q900R - среща с първия 8k телевизор в България

Samsung QLED 8K Q900R - среща с първия 8k телевизор в България

4653
Написана от  nixanbal

От българския офис на Samsung преди дни ми споделиха, че у нас вече има бройка от новия им премиум телевизор и тя може да бъде разгледана, а в моя случай - и снимана. Този път не става дума просто за поредния скъп екран с купища екстри и още по-секси дизайн. Става въпрос за първия 8k телевизор, който вече може да се купи в България.

Събрах фотоапарата, статива и се запътих към магазина, където беше изложен огромният 85-инчов QLED телевизор Q900R. За него някои смятат, че е изпреварил времето си, но аз смятам, че просто е изпреварил конкуренцията и успява първи да предложи на крайни клиенти това, което в бъдеще всички ще приемат за стандарт.

Скептицизмът все пак никога не е излишен, но има няколко причини, поради които Samsung залага на 8k резолюцията още днес. Първата е тенденцията да се търсят и купуват все по-големи телевизори - с 55" или по-големи диагонали. На толкова голяма площ по-високата резолюция става все по-важна. Втората причина е, че екранът с повече пиксели на инч може да се гледа от по-малко разстояние, без в очите ти да се набиват големите пиксели. При срещата ми с въпросния огромен 8k екран всъщност трябваше да си поиграя с фотоапарата, за да успея да фокусирам пикселите, което не беше толкова трудна задача при 4k телевизор.

Samsung QLED 8K TV @ nixnabal

Така стигам до третата причина, която всъщност е и най-ключова. AI, или изкуственият интелект, е технологията, на която първият 8k телевизор на Samsung разчита, за да подобри качеството дори на образ с по-ниска резолюция и да го направи близко до оригинално 8k съдържание. Това е възможно с помощта на новия Quantum Processor 8K в телевизора, който освен т.нар. AI ъпскейлинг може да оптимизира звука според сцената или да регулира яркостта спрямо околната oсветеност.

В магазина 8k телевизорът на Samsung беше изложен на удобно място, декорирано с пуфове, на които се възползвах и седнах да погледам за няколко минути клипове от YouTube. Образът действително изглежда със супер високо качество, дори да е само с Full HD резолюция - да, за сравнение използвах съседен телевизор с 4k панел, който позволи разликата да бъде забелязана по-ясно. Големият плюс на AI ъпскейлинга е, че работи при съдържание от всякакви източници, което означава, че ще подобри образа при гледане на видео от YouTube или услуги като Netflix и HBO Go, при подаване на файлове през HDMI или USB, а дори и при гледане на телевизия.

Ето затова смятам, че тази технология е толкова ключова - защото, дори в момента реално да няма кой знае какъв избор от 8k съдържание, телевизорът сам може да създаде такова с близко качество.

Samsung QLED 8K TV @ nixnabal

В подкрепа качеството на образа е и QLED панелът, който Samsung използва при премиум телевизорите си. Яркостта му може да достигне 4000 нита, което прави картината по-жива, а гледането на телевизия дори в по-осветени помещения - съвсем приятно. Точно такава, супер светла, беше обстановката и в магазина, където успях да разцъкам телевизора.

Колкото до дизайна на първия 8k телевизор - тялото му не претендира да е най-тънкото на пазара, но изглежда адекватно, с изчистени линии и стои на два солидни крака. Въпросните могат да бъдат прибрани в гнезда на задния панел, ако решите да окачите телевизора върху стената.

8k телевизорът на Samusng също така идва с One Remote дистанционно, което позволява удобен контрол на ключовите функции не само на самия екран, а и на прилежащото оборудване. Въпросната периферия пък се включва към изнесения с оптичен кабел One Connect Box, което означава, че можете да организирате добре и приберете всичко излишно около телевизора в шкаф. От екрана ще остане да излиза само един тънък кабел и нищо повече.

Samsung QLED 8K TV @ nixnabal

И този модел, разбира се, е част от екосистемата за умен дом на южнокорейците Smart Things, така че върху огромния 8k екран ще можете да получавате известия за всичко, което се случва с останалите уреди в дома ви.

Подготвям това видео само ден след снимките на 8k телевизора, чиято цена за конкретната 85-инчова версия е 29 999 лв. Уау, нали! Със сигурност целевата аудитория на подобен продукт е изключително тясна и с него производителят надали ще гони обемни продажби, а по-скоро демонстрира върховите си технологии и постижения в тази категория. Към момента на писане на текста същата тази бройка, която виждате, вече е продадена и не е на мястото си в магазина.

Очаквам много скоро супер високата резолюция да превземе пазара, но още повече се надявам AI конвертирането на образа да стане по-достъпно и популярно и в други модели на компанията, защото е сред най-полезните приложения на изкуствения интелект до момента.

5 НЕЩА за Huawei Watch GT 2 Pro

Huawei Watch GT 2 Pro е сериозна стъпка напред за компанията, която след няколко поколения на своите смартчасовници с този…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer