НачалоНовиниСАЩ обмисля изграждане на държавна 5G мрежа в борбата с китайския шпионаж

САЩ обмисля изграждане на държавна 5G мрежа в борбата с китайския шпионаж

726
Написана от  nixanbal 29 януари 2018
САЩ обмисля изграждане на държавна 5G мрежа в борбата с китайския шпионаж

Екипът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп планира изграждане на държавна 5G мрежа, върху която да има по-сериозен контрол и с която да се бори срещу шпионажа от Китай, пише Reuters, позовавайки се на информация от Axios.com. 

Изграждането на 5G мрежа от властите ще бъде опит за противодействие на заплахите от Китай за киберсигурността и икономическата сигурност на САЩ. 

Според цитирания анонимен източник от администрацията на Тръмп, въпросът е бил обсъждан на по-ниско ниво и до 6-8 месеца ще стигне и до самия президент. 

През 2012 г. Huawei и ZTE бяха разследвани от САЩ за това дали мрежовото им оборудване не предоставя възможност за шпионаж и заплаха на критична инфраструктура. 

Преди няколко дни пък излезе информация, че тъкмо властите в САЩ са повлияли на оператора AT&T да се откаже от потенциална сделка с Huawei за продажба на новия им смартфон Mate 10 Pro. 

Водещите мобилни оператори в САЩ вече са инвестирали милиарди долари в спектър за пускане на 5G мрежи и не е ясно дали правителството на САЩ ще има достатъчно ресурс, който да използва за своята мрежа, пише Reuters. 

Друга опция би било изграждането на 5G мрежа от консорциум от мобилни оператори, казва източникът, коментирайки, че ако все пак властите изградят мрежата, могат да предоставят достъп до нея под наем на заинтересованите компании.   

Официална премиера на Samsung Galaxy A8 и A8+ - двойна предна камера и голям безрамков дисплей

Samsung официално представи новите си модели от серията Galaxy A, които този път са приели схемата с имената на флагманите…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer