НачалоНовиниСлед 4000 GB обменени данни в 5G Теленор продължава тестовете до края на годината

След 4000 GB обменени данни в 5G Теленор продължава тестовете до края на годината

3469
Написана от  nixanbal 16 септември 2019
След 4000 GB обменени данни в 5G Теленор продължава тестовете до края на годината

Теленор започна тестовете на 5G през лятото и до момента има над 4000 GB обменени данни в тестова 5G среда. Телекомът сподели в петък някои резултати до момента и обяви, че тестовете продължават до края на годината, когато изтича и временният лиценз за предоставените за целта честоти. 

Припомням ви, че и трите мобилни оператора у нас получиха 6-месечен лиценз за ползване на честоти с цел тестове на 5G технологията. Теленор проведе няколко демонстрации пред широка аудитория, включително медицински преглед от разстояние, менторство и излъчване на концерт на живо.

На събитието присъстваха участниците в трите главни събития - директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. д-р Асен Балтов, майстор-готвачът Андре Токев и певецът и актьор Орлин Павлов, които най-общо споделиха позитивната си нагласа към новата мрежова технология и възможностите, които дава тя в сферата на всеки от тях. 

Главният технически директор на Теленор, Владимир Радойчич, съобщи, че в 5G тестовете им над 11 000 души са наблюдавали във Facebook медицински преглед от разстояние, над 16 000 души - видеото за менторската сесия в областта на готварството и повече от 2 200 са гледали на живо и с висока резолюция концерт на Орлин Павлов. Над 1 000 човека лично са минали през изложените 5G сценарии на събитията на оператора. 

"По време на тестовете многократно регистрирахме скорост за сваляне от над 1 гигабит в секунда", обяви Радойчич, който сподели още, че до момента са били обменени над 4000 GB данни.

5g-healthcare-3

И докато 5G тестовете продължават до края на годината, от Теленор споделиха за пореден път трите важни условия, които трябва да бъдат покрити, за да заговорим за комерсиална 5G мрежа в България, която да бъде достъпна за клиентите. Това са освобождаването на необходимия радиочестотен спектър, актуализиране на цената му и промените в строителните регулации. По всички тези въпроси операторите продължават диалога си с българските институции, но за момента няма ясни взети мерки и резултати. 

ВИДЕО: ТОП 5 НЕЩА за Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip. Това е първият смартфон със сгъваем дисплей, който получавам за по-продължително ползване и се радвам, че…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer