НачалоНовиниСмартфоните Pixel нямат оптична стабилизация - ето аргументите на Google

Смартфоните Pixel нямат оптична стабилизация - ето аргументите на Google

4503
Написана от  nixanbal 11 октомври 2016
Смартфоните Pixel нямат оптична стабилизация - ето аргументите на Google

Обявените по-рано този месец смартфони Pixel и Pixel XL на Google са интересни устройства, които предлагат последните услуги на Google и пълен пакет екстри, от който обаче липсва оптична стабилизация в камерата. Вместо OIS, двете нови устройства разчитат само на EIS (електронна стабилизация). Ето и как Google аргументира решението си...

Според Исаак Рейнолдс, служител на компанията, който отговаря за изживяването от камерите в смартфоните на Google, OIS е по-ценна при правене на снимки при ниска осветеност. EIS от своя страна играе по-важна роля при видеозапис, твърди Рейнолдс.

Смартфоните Pixel все пак правят много добри снимки при ниска осветеност, смята Ренолдс, според когото техните устройства дори бият някои конкуренти с оптична стабилизация. 

Същият изтъква като недостатък на OIS нуждата от повече пространство в корпуса за този тип стабилизация, което не би позволило моделите Pixel да са толкова тънки. Честно казано 8.5 мм не е никак фин профил, но такъв е коментарът на Google. За сравнение HTC 10 е с 9 мм дебелина и има оптична стабилизация и на предната, и на основната си камера.

Google между другото се похвалиха още при премиерата на Pixel, че камерата не стърчи от корпуса на смартфоните. Без OIS и при толкова дебел профил - има си хас това да беше така. 

Все пак ценно е, че въпросната EIS е активна и при 4k видеозапис, докато при много смартфони оптичният стабилизатор е достъпен само до Full HD клипове. 

В крайна сметка ще отбележа, че електронната стабилизация действително не е никак лошо решение, без да оправдавам липсата на OIS в телефон за 1300 лв. При модела Xperia XZ например, който за първи път въвежда 5-осова електронна стабилизация, клиповете изглеждат видимо по-стабилни спрямо тези, заснети с iPhone 7 Plus и неговата OIS. 

Е, Google не са се похвалили, че техните устройства използват точно 5-осова електронна стабилизация, така че при тях това решение по-скоро компенсира трептенето по по-малко оси.

Премиера на Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro и всичко, което трябва да знаете за тях

Днес в Мюнхен Huawei представи най-добрите смартфони, които е правила някога, но и които за съжаление няма да се продават…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer