Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниSony Xperia XA и защо дамите не остават безразлични

Sony Xperia XA и защо дамите не остават безразлични

8119
Написана от  nixanbal 03 август 2016
Sony Xperia XA и защо дамите не остават безразлични

Когато със Sony говорихме да организираме по-специално представяне на новия им модел от по-достъпния ценови сегмент Xperia XA, си помислих какви са ключовите му екстри. Онези характеристики, на които смартфонът разчита, за да се хареса на аудиторията и да постигне добри резултати в продажбите.

От Sony рекламират устройството като изключително удобно и лесно за работа, готово да се впише в живота на своя собственик, без да се натрапва със сложен начин на ползване и претенциозни екстри.

На мен ми направиха впечатление три неща...

Дизайнът. Предната камера. Батерията.

И предвид тези три акцента и обещанието на Sony за лекота на работа, реших, че XPERIA XA ще пасне отлично в ежедневието както на активния градски човек, така и на по-младата аудитория, особено на дамите. Затова реших последните две седмици апаратът да бъде не у мен, а у човек, на чието мнение и оценка много държа и е типичен представител на целевата аудитория на смартфона.

Ето какви са изводите от този експеримент, който включваше и кратко пътуване извън София за уикенда...

Sony XPERIA XA @ nixanbal.com

Външният вид на Xperia XA, както съм споменавал и в ревютата на останалите модели от серията, е особено атрактивен заради почти липсващите странични рамки на дисплея. От една страна това е супер за дизайна, а от друга – както отбеляза Валя – така смартфонът е по-тесен и е по-удобен за ползване с една ръка, без екранът да е малък.

Също плюс за нашия гост-ревюиращ е копчето за включване, което е с познатата за нея форма и дизайн от личния й Xperia Z3 Compact. За мен това също е най-добрият стил за ON/OFF бутона, който Sony преди години зае от коронките на ръчните часовници.

Добрата новина е, че макар бройката за тест да не беше розова, всички бяхме доволни.

Sony XPERIA XA @ nixanbal.com

Батерията е ключова характеристика за моделите на Sony и всички смартфони от няколко години насам обещават живот до две денонощия с едно зареждане. При Xperia XA това също важи, като при сравнително интензивното ползване от Валя (камера, предна камера, още предна камера, Facebook и пускане на музика – както по време на тренировка, така и през Bluetooth към системата на автомобила) апаратът се събуди на следващата сутрин с около 30% оставащ заряд. Все пак решихме да не излизаме с незареден догоре смартфон и се възползвахме от бързото зареждане, което за 10 минути на зарядното носи 5.5 часа живот. Е, в случая имахме повече от половин час, така че тръгнахме с пълен заряд.

Разбира се, самото зарядно трябва също да поддържа технологията за бързо зареждане, а не само телефонът, така че проверете дали във вашия комплект влиза такова.

И ако приемем, че Xperia XA се хареса толкова много на Валя, че тя реши да остане с него като основен телефон, тук е моментът аз да обърна внимание на технологията Qnovo. Тя управлява зареждането на батерията по по-интелигентен начин, заради което общият жизнен цикъл се удължава с до 2 пъти повече спрямо другите телефони.

Sony XPERIA XA @ nixanbal.com

И стигаме до камерата. Основната камера тук е 13 МР и не е напомпана както тези у по-мощните модели Xperia X и Xperia X Performance, но Sony запазва някои ценни екстри. Хибридният автофокус, който XA използва, има време за реакция под 1 секунда, а физическият бутон помага за бързото и лесно стартиране на камерата, макар че ако сте потребители на Sony, това няма да е нещо ново.

DSC 0114

DSC 0168 DSC 0177

Sony XPERIA XA

Акцентът при Xperia XA обаче е предната камера, която е с 8 МР резолюция и е излишно да разказвам колко по-използвана беше от основната. В колата, в парка, на плажа... Да, има и HDR за селфита, а обхватът й е 88 градуса.

Sony XPERIA XA

Sony XPERIA XA Sony XPERIA CA

Sony XPERIA XA

И понеже Валя се занимава професионално с йога – имахме специално време за фотосесия с апарата в действие. А ако искате още от тези кадри – цък в нейния Instagram профил.

Sony XPERIA XA @ nixanbal.com

Така приключи нашият бърз уикенд извън града, в който главна роля в името на настоящия материал имаше Xperia XA. Смартфонът е най-достъпното предложение в новата серия X на Sony, но вероятно е първият, който ще привлече вниманието ви. Точно заради своята секси визия и вълнуващо фини рамки около дисплея. Камерата пък – най-вече предната – ще ви накара да се заиграете с апарата и да проучите по-обстойно възможностите му, а издръжливата (в кратък и дългосрочен план) батерия може да ви обрече на дълги години съвместен живот. Кой знае.

ВИДЕО: Новата Opel Insignia и какво представлява услугата OnStar

В края на лятото имах възможността да взема новата Insignia на Opel за уикенд, като през това време успях не…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer