НачалоНовиниSpace Selfie, или как да се “снимате” със земното кълбо

Space Selfie, или как да се “снимате” със земното кълбо

2346
Написана от  nixanbal 16 октомври 2019
Space Selfie, или как да се “снимате” със земното кълбо

Ако сте в очакване на първите космически таксита на Илон Мъск, които да ви отведат в космоса, за да си направите селфи на фона на нашата планета, днес започва нещо, което донякъде ще ви позволи да сторите същото още сега, при това безплатно. "SpaceSelfie" е новата инициатива на Samsung, в която потребители от цяла Европа ще могат да изпращат селфитата си в стратосферата над Земята и ще бъдат заснети върху екрана на Galaxy S10 5G на впечатляващия космически фон.

Добрата новина е, че българските потребители също могат да се включат.

Какво ще се случи?

От стартова площадка в Южна Дакота, САЩ, ще бъде издигнат балон с високо налягане, чиито размери са колкото половин баскетболно игрище, или 10.5х18 метра за онези от вас, които като мен нямат представа на каква площ се играе този спорт.

Въпросният балон ще пренесе високо над облаците Galaxy S10 5G, както и допълнителна камера, чиято роля ще бъде заснемането на селфитата върху екрана на смартфона. Създателите на проекта са взели под внимание извивката на земната повърхност и слънчевата светлина, която между другото ще се използва и за захранване на камерата и на самия S10 5G.

Целта е изпратеното от потребител на Земята селфи да се появи върху дисплея на реещия се в стратосферата Galaxy S10 5G и камерата да го заснеме на фона на впечатляващата гледка от 19.78 км височина. След това потребителят ще получи обратно тази снимка с "космическото си селфи", придружена от GPS координатите, на които е било заснето.

Space Selfie

Как да се включите?

Samsung България вече активира специалния сайт www.samsung.com/spaceselfie, на който потребители от цяла Европа, включително от България, могат да влязат и да качат своето селфи, като следват инструкциите. Местата обаче са ограничени, затова колкото по-бързо изпратите своето изображение, толкова по-голям е шансът да получите обратно снимката си на фона на Земята.

Останалото е задача на двете специално разработени приложения, които управляват целия процес. Този по изпращане и получаване на снимката към и от балона, и този за комуникацията между Galaxy S10 5G и камерата срещу него.

Особено интересна е информацията на Samsung, че смартфонът им Galaxy S10 5G ще полети на толкова сериозна височина без никакъв предпазен калъф. Според корейския производител, устройството е тествано и може да издържи на температури до -65° С, на екстремно налягане и други несигурни условия в стратосферата.

Кампанията "SpaceSelfie" отбелязва 50-годишнината от основаването на Samsung Electronics.

ВИДЕО: Проект за умен паркинг стартира в Бургас

Когато по-рано тази година стартирахме съвместния проект УМЕН ГРАД с VIVACOM, изобщо не предполагах колко неща се случват в България…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer