НачалоВидео ревюВИДЕО: Среща с новия 8K премиум телевизор Samsung 65Q950R

ВИДЕО: Среща с новия 8K премиум телевизор Samsung 65Q950R

2668
Написана от  nixanbal

18 600. Толкова са били доставените телевизори с 8K резолюция през 2018 г. по данни на IHS Markit, представени на тазгодишната IFA Global Press Conference в края на април. През 2019-а това число ще продължи да се увеличава, защото пазарът масово преминава към новия стандарт и се появяват все повече 8K модели.

На следващите редове и в по-горното видео ще ви разкажа за срещата си с едно от най-новите предложения в България - 65-инчовият 8K телевизор Samsung Q950R.

Започвам с това, че телевизорът има 4 пъти по-висока резолюция от 4K екран, а именно 7680 x 4320 пиксела. За какво са ни нужни всички те? Преди всичко със своя 8K модел Samsung отговаря на тенденцията потребителите да купуват все по-големи телевизори. И когато вече имаш желания огромен диагонал в хола си, идва ролята на многото пиксели, които имат значително по-малки размери от пикселите на един Full HD или 4K дисплей и е много по-трудно да ги забележиш, дори залепен за телевизора.

По-горното всъщност успях да тествам, използвайки лупа и сравнявайки размера на пикселите при един Full HD дисплей, разположен до новия 8K телевизор на компанията. Надявам се, че камерата успява да предаде това, което видях, достатъчно ясно. А именно, че при Full HD екрана подредбата на пикселите е съвсем ясно видима, докато при 8K миниатюрните точки едва се забелязват.

Samsung 65Q950R @ nixanbal.com

Samsung 65Q950R @ nixanbal.com Samsung 65Q950R @ nixanbal.com

От друга страна ще се запитате какво човек би могъл да гледа на подобен екран и не изпреварва ли технологията времето си. По втория въпрос смятам, че ако технологията не е налице, то времето ѝ изобщо няма да дойде, а темата за съдържанието Samsung защитава с допълнителни технологии, като изкуствен интелект. Т.нар. 8K AI upscaling, или 8K премащабиране с помощта на изкуствен интелект, сравнява гледаното съдържание с по-ниска резолюция с база данни от милиони изображения и пресъздава кадъра с по-висока резолюция, добавяйки текстури, очертания и повече детайли. Това е особено видимо при природните картини от Full HD видеото, което пуснах за сравнение на двата екрана. Резултатът може да не е като за оригинално заснето в 8K резолюция съдържание, но образът е отчетливо по-добър след включването на 8K AI upscaling-а.

Смятам, че на този етап 8K телевизорите ще привлекат вниманието най-вече на хората, които ползват домашния екран за гледане на филми с високо качество, например в Netflix, а също и на геймърите, които вече могат да играят в 4K, а догодина от конзолите очакваме и 8K поддръжка.

Извън резолюцията за модела 65Q950R на Samsung е важно да знаете, че използва QLED технология за панела, което означава супер висока яркост по цялата площ, а новият Quantum Processor 8K е отговорен, освен за сложните AI изчисления, също и за плавното движение на образа.

Samsung 65Q950R @ nixanbal.com

Всъщност бързината е нещото, което ми направи особено силно впечатление. В целия интерфейс - навигацията между различните менюта и писането на клавиатурата, ако щете - всичко се случва без никакво забавяне, което освен на адекватния хардуер, се дължи и на операционната система Tizen. В случая Samsung са създатели и на софтуера, и на хардуера, което може би е причината за пъргавите реакции.

Samsung 65Q950R също така идва с т.нар. One Connect Box - черна кутия, в която са изнесени всички конектори на телевизора. Идеята е така от екрана да излиза единствено тънък оптичен кабел, а всички останали връзки да са в тази кутия, която би могла например да бъде скрита в шкаф в другия край на стаята.

Същият минималистичен подход е използван и при дистанционното, което е само едно и без купища бутони, но чрез него можете да контролирате всичко по телевизора и периферията, включена към него.

Samsung 65Q950R @ nixanbal.com

Samsung 65Q950R @ nixanbal.com Samsung 65Q950R @ nixanbal.com

Телевизорът също така идва с Ambient Mode, за който съм ви разказвал в отделно видео и чиято цел е да направи екрана полезен, дори когато не го използвате по предназначение, превръщайки го в рамка на картина или сливайки го със стената зад него. Освен това Q950R е част от платформата за умен дом SmartThings на Samsung и чрез него можете да управлявате или да получавате известия от различни електроуреди.

Колкото до дизайна - той е съвсем изчистен и няма елементи, които да надделяват над самата картина върху екрана. Дебелината на телевизора е няколко сантиметра и той не е от най-тънките, но при монтирането му върху стената не остава никаква пролука. Стойката представляват две отделни крачета, които държат екрана на десетина сантиметра от шкафа, а единственият елемент, който нарушава иначе идеално изчистените линии е малкото лого на производителя в долния десен край.

Това беше моята среща с новия 8K QLED телевизор на Samsung, който е още една стъпка към бъдещето не толкова на гледането на телевизия от дивана в хола, колкото на домашните забавления, било то филми, интернет услуги или игри.

Флагманите Galaxy S21 на Samsung предлагат нов дизайн, 120 Hz дисплеи и двойно повече памет

Ето че месец по-рано от обикновено Samsung днес представи новите си премиум смартфони от серията Galaxy S21. Също като през…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer