Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниСтъпки към освобождаване на честотите в обхвата на 700 MHz

Стъпки към освобождаване на честотите в обхвата на 700 MHz

972
Написана от  nixanbal 03 юли 2019
Стъпки към освобождаване на честотите в обхвата на 700 MHz

Държавата прави първи стъпки към освобождаване на честотите в обхвата на 700 MHz, които за операторите ще са изключително ценни за по-добро покритие на 5G мрежите. Това става ясно от публикуван в Портала за обществени консултации на Министерски съвет http://strategy.bg проект за изменение и допълнение на Националния план за разпределение на радиочестотния спектър.

Проектът е предложен като резултат от заключение от работата на междуведомствена работна група, създадена със Заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на която е била поставена задача да изготви Проект за изменение на Националния план за разпределение на радиочестотния спектър в обхвати: 700 MHz, 23 GHz и 26 GHz.

В съобщението се казва, че с одобрението на проекта ще се създадат условия за стартиране работата на Комисията за регулиране на съобщенията за предоставяне на операторите на радиочестотни ленти в обхват 700 MHz и радиочестотна лента 24.25-27.5 GHz за наземните мрежи, позволяващи предоставянето на електронни съобщителни услуги.

Припомням ви, че заетите честоти са един от ключовите проблеми пред мрежите от следващо поколение, които и трите оператора ще тестват в периода юли-декември 2019 г.

Колкото до честотната лента в обхвата на 800 MHz - има надежда, че този ресурс ще бъде освободен до края на 2020 г., което означава, че през 2021 г. би могъл да бъде достъпен за мобилните оператори.

TECHDRIVE: Представяме Galaxy Note 9 и Galaxy Watch във VW T-Roc

Здравейте с новия брой на видеопоредицата TECHDRIVE, в която с експерти от бранша обсъждаме най-новите технологични иновации в най-интересните автомобили…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer