Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниTECHDRIVE #12: Димитър Димитров от TICKEY в Opel Zafira

TECHDRIVE #12: Димитър Димитров от TICKEY в Opel Zafira

4095
Написана от  nixanbal 17 февруари 2017
TECHDRIVE #12: Димитър Димитров от TICKEY в Opel Zafira

В брой 12 на поредицата TECHDRIVE, която реализираме съвместно с Opel, ще се возим в автомобил, но ще говорим за градския транспорт и едно хитро решение, което е на път да улесни голяма част от пътниците. TICKEY е приложение за смартфон, с което могат да се купуват билети за софийското метро и виртуалният документ се използва като легитимно средство за пътуването. Да, системата вече работи в столицата, а повече за нея ще ни разкаже един от създателите й - Димитър Димитров. 

За TICKEY слушам отдавна, но в края на миналата година видях първата метростанция с брандиран турникет и реших, че трябва да потърся създателите на решението, за да си поговорим в TECHDRIVE. 

Димитър Димитров, съосновател на TICKEY, се съгласи само след няколко обменени съобщения в Messenger и ето ни в новата Zafira - обикалящи над тунелите на метрото, обсъждайки варианти за модернизация на билетната му система.

Какво е TICKEY и как работи?

Инсталирате приложението на смартфона си, въвеждате банкова карта (по примера на Uber) и когато сте на няколко крачки от турникета приложението ще ви предложи да закупите билет само с едно докосване на дисплея. След това имате десетина секунди да преминете. Билетът е виртуален, пази се на телефона, като котрольорите са запознати и инструктирани как да ви проверяват. 

TICKEY вече работи на няколко метростанции в София - Сердика 1 (и двата входа), Бизнес Парк София (само входа към Бизнес Парка), Константин Величков (западния вход към булевард К. Величков), Люлин (входа към Технополис) и Софийски Университет (западния вход към McDonalds). Списъкът все още е кратък, но постоянно се разширява. 

Повече за приложението, неговата история и бъдещи планове за развитие - гледайте в новия епизод на TECHDRIVE... 

TECHDRIVE #12: Димитър Димитров, TICKEY

Можете да изтеглите приложението за Android (цък) и за iOS (цък). 

 

За Opel Zafira

Мислех си, че Mokka X е голяма, но Zafira се оказа Godzilla. 

Opel Zafira - TECHDRIVE @ nixanbal.com

Шофирах автомобила в най-големия сняг през януари и при онези минусови температури, за които не знае нищо и самият Джон Сноу. Затова първото нещо при качване на борда беше включване на подгряващата система - за седалката и за волана. Между другото - това е затопленият волан с термалната камера на CAT S60...

TECHDRIVE

Иначе в Opel Zafira има място за до 7 пътници, багаж, още багаж, два велосипеда и две чаши кафе. 

Поддържа се Android Auto и Apple CarPlay за връзка със смартфона и прехвърляне на ключови функции върху 7-инчовия екран на инфоразвлекателната система, а също така автомобилът идва с активиран Opel OnStar. Камерата за задно виждане се активира сама, когато превключите на задна предавка - улеснява паркирането и излизането назад от претъпкания паркинг на Фантастико.

Opel Zafira - TECHDRIVE @ nixanbal.com

Като цяло - семеен автомобил, в който си представяш как можеш да събереш няколко деца, техния багаж, бебе в детско столче и неговата количка.

Още за Zafira - цък

ВИДЕО: Новата Opel Insignia и какво представлява услугата OnStar

В края на лятото имах възможността да взема новата Insignia на Opel за уикенд, като през това време успях не…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer