Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниТеленор изглежда тества LTE-Advanced с наети честоти за временно ползване

Теленор изглежда тества LTE-Advanced с наети честоти за временно ползване

3409
Написана от  nixanbal 07 април 2017
Теленор изглежда тества LTE-Advanced с наети честоти за временно ползване

Справка със сайта на Комисията за регулиране на съобщенията показва, че Теленор е получил нови честоти за временно ползване. Засега от оператора отказват коментар по темата, но около сградата им в Бизнес парк София на смартфон екрана на техните абонати се появява икона 4G+, което подсказва, че се тества LTE-Advanced. 

Допълнителните честоти са 2х15 MHz в обхвата на 2100 MHz, като вероятно се тества обединяването им с наличния ресурс в обхвата на 1800 MHz за постигане на по-високи скорости и преминаване на границата на LTE-Advanced. 

Честотите са наети за период от 6 месеца - от 26 март до 26 септември тази година. 

Същите честоти бяха наети и от 4G оператора Макс през ноември 2016 г., като тогава той официално обяви, че прави тестове за обединяване на честоти с цел надграждане на мрежата до LTE-A. Периодът за тестове на Макс изтече на 16 март, а новини от там няма - телекомът е в затруднено финансово положение и към момента сякаш е на командно дишане.

За да се случи LTE-A и да бъде пуснато като масова услуга към потребителите, Теленор ще трябва да придобие дългосрочен лиценз за въпросните честоти, но, както стана ясно и на събитието им вчера, все още не е ясно кога ще има търг за разпределението на такива между операторите. 

Очакваме новини, когато Теленор е готов да сподели такива. 

Официална премиера на Nokia X6 - смартфон от среден клас с визия на флагман

HMD Global продължават да представят нови смартфони Nokia на все по-атрактивни цени, които със сигурност ще им отключат пътя към…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer