НачалоНовиниТеленор пуска 4G LTE мобилен интернет от 1-ви декември

Теленор пуска 4G LTE мобилен интернет от 1-ви декември

10438
Написана от  vangelitsak 26 ноември 2015
Теленор пуска 4G LTE мобилен интернет от 1-ви декември

Година след като се ребрандира от GLOBUL на Теленор и пет месеца след финализиране проекта за подмяна на 3G мрежата си телекомът обяви старта на своята LTE мрежа. Всички абонати на Теленор ще могат да използват новия 4G мобилен интернет със скорости до 75 Mbps от 1-ви декември 2015 г. 

Към средата на декември 2015 г. до 4G LTE от Теленор ще има достъп 56.7% от населението на България

Теленор ще предложи на всички свои клиенти (абонамент, предплатени, частни, бизнес) да тестват без допълнително заплащане новата 4G LTE мрежа от началото на следващия месец до края на януари 2016 г. 

Дали след това ще има специални тарифи за 4G достъп все още не е ясно. Теленор обещава да разкрие подробности на 1-ви декември. 

За да използвате мрежата от ново поколение на телекома, трябва да проверите дали SIM картата ви поддържа 4G, което става с изпращане на кратък SMS до номер 144. Ако вашата карта е стара - ще бъде подменена безплатно. Ще трябва, разбира се, смартфонът ви също да поддържа LTE и да превключите от настройките към този стандарт. 

Telenor-nixanbal-01

На снимката: Стайн-Ерик Велан, CEO; Владимир Радойчич, CTO; Ясен Гуев, Главен директор "Корпоративна политика"

До средата на декември 2015 г. Теленор ще покрива с 4G LTE обхват 56.7% от населението на страната. В първите дни на месеца обхватът ще се простира основно по южните градове. Това включва София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Добрич, Перник, Силистра, Сливен, Кюстендил, Хасково, Смолян, Ямбол, Пазарджик, Казанлък, Банско, Сандански, Петрич, Карлово, Асеновград, Айтос, Чепеларе, Добринище, Дупница, Нова Загора, Димитровград, Велинград, Разлог, Аксаково, Самоков, както и в Пампорово и Боровец. 

Малко след това, от средата на декември 2015 г., ще бъдат покрити още Велико Търново, Ботевград, Габрово, Севлиево, Плевен, Ловеч, Троян, Шумен, Търговище, Разград, Лом, Монтана, Видин, Враца, Горна Оряховица и Свищов.

В това покритие влизат всички градове с население над 20 000 жители, както и водещите зимни курорти. От Теленор обещават до лятото на 2016-а да осигурят LTE и за летните дестинации по Черноморието

Операторът подчертава, че като процент покритие на населението това е едно от най-мащабните пускания на 4G LTE услуги в страна от Европейския съюз. 

Засега 4G LTE ще се предлага само за мобилен интернет, а за гласови услуги операторът ще продължи да разчита на 2G/3G мрежата си. Услугата VoLTE така или иначе все още не е масова сред LTE доставичиците по света.

Теленор пуска 4G LTE услуги на честотата от 1800 MHz, използвайки вече наличен и специално освободен за целта ресурс. Има надежди за отпускане на още честоти в същата лента от КРС в началото на 2016 г. Тогава би трябвало и другите оператори да получат допълнителен ресурс. 

Още детайли за новото 4G начало на Теленор вижте в сайта им - цък.

За А серията на Samsung и най-продавания Android смартфон в началото на 2020 г.

През май излезе проучване на Strategy Analytics, което представя кои са били най-продаваните Android смартфони в света през първите три…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer