Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниТеленор започва тестове на 5G с две базови станции

Теленор започва тестове на 5G с две базови станции

1525
Написана от  nixanbal 22 юли 2019
Теленор започва тестове на 5G с две базови станции

На събитие за медии днес пред централния си офис в Бизнес парк София Теленор обяви, че започва тестове на 5G и че вече има две изградени 5G базови станции. Беше проведен и първият видеоразговор през пето поколение мрежи у нас. 

Теленор започва тестове на 5G с две базови станции

Теленор започва тестове на 5G с две базови станции http://nixanbal.com/telenor-zapochva-testove-na-5g-s-dve-bazovi-stantsii Едната базова станция е върху сградата на централния офис на Теленор в София, а другата в момента е в Хаскоро, но ще се мести из страната, за да бъдат демонстрирани различни приложения на 5G.

Posted by nixanbal.com on Monday, 22 July 2019

Едната 5G базова станция на Теленор е върху сградата на щабквартирата им в столицата, докато другата в момента е в Хасково, но предстои да се мести из цялата страна, така че да бъдат представени различни приложения на 5G. 

С връзка между двете тази сутрин беше демонстриран 5G видеоразговор, като за целта беше използван демонстрационен смартфон Huawei Mate 20 X 5G. Китайската компания е доставчик и на оборудването за новата мрежа, като с нея работят още VIVACOM, докато А1 България са избрали Nokia. 

5G тест @ nixanbal.com

Пред публиката операторът, съвместно с УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", представи на живо и още едно от възможните приложения на 5G - телемедицината, като беше проведен преглед и дистанционна консултация между лекар с пациент в Хасково и специалист в София. 

От Теленор обявиха, че все още има три ключови условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да бъде пусната комерсиална 5G мрежа в България. Това са освобождаване на необходимия честотен ресурс и предлагането му на операторите, актуализиране с цел намаляване цените на въпросния честотен ресурс, както и облекчаване режима за изграждане и ъпгрейд на базови станции. За тези проблеми ви разказах в този материал - цък

5G тест @ nixanbal.com

На днешното събитие присъстваха Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, както и Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. И двамата потвърдиха, че тече диалог с трите мобилни оператора, като бяха отбелязани и горните три главни проблема за въвеждане на 5G в България. Не беше спомената обаче нито една предприета конкретна стъпка към разрешаването на който и да е от тях. 

5G тест @ nixanbal.com

Припомням ви, че и трите оператора у нас взеха от КРС временен лиценз за честотен ресурс, с който да проведат 5G тестове през втората половина на 2019 г. До пускането на комерсиална 5G мрежа в България обаче може да минат две години, прогнозира Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Теленор.

Telekom Austria Group ще прекръсти всички свои оператори на A1, Мтел включително

Telekom Austria Group, от която е част Мтел, обяви в сайта си, че планира да ребрандира всички оператори от групата…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer