НачалоНовиниTОП 5 на 2014: Българските телеком събития на годината

TОП 5 на 2014: Българските телеком събития на годината

5551
Написана от  nixanbal 30 декември 2014
TОП 5 на 2014: Българските телеком събития на годината

2014-а беше една от най-динамичните години за телеком бранша в България и събитията, които се случиха у нас през последните 12 месеца, ще са определящи за пазара поне за няколко години напред.

Нови услуги, нови цени и нов играч на пазара са само част от интересните промени тази година, а по-надолу ви предлагам цялата селекция. ТОП 5 на 2014 продължава с “Българските телеком събития на годината”.

Мрежа от ново поколение

Max

4G LTE услугите на Макс засега се предлагат само в 9 града в страната

В края на май Макс Телеком промени две неща – името и мрежовия стандарт, който използва. Доставчикът вече се нарича просто Макс и загърби WiMax мрежата си за сметка на перспективната 4G LTE технология.

Мобилният интернет от ново поколение обещава скорости на сваляне до 75 Mbps, а през първите месеци потребителите можеха да използват услугата свободно срещу еднократка първоначална такса от 10 лв.

Днес Макс осигурява 4G LTE покритие за 50% от градското население в страната, а плановете са през 2015-а да стартира и с гласови услуги чрез собствено OTT решение.

По-евтин мобилен интернет в Европа

В началото на лятото цените, които българските потребители плащат за телеком услуги в Европейския съюз, се промениха рязко надолу. Новата евротарифа донесе по-ниски цени за входящи и изходящи разговори в роуминг, както и осезаемо по-евтин мобилен интернет.

Цената на МВ трафик беше понижена от 45 на 20 евроцента (47 ст. с ДДС), а очакванията са таксите за роуминг в Европейския съюз да продължат да вървят надолу, докато някой ден, да се надяваме, изчезнат напълно.

iPhone 6 и цената на Мтел

iPhone-6-Mtel

Тази година Мтел предложи на пазара първи някои от най-горещите смартфони, но нищо не може да се доближи до шума, който предизвика премиерата на iPhone 6 в магазините на телекома.

Изненадата дойде не толкова от бързата реакция и пускането на смартфона още на 1 октомври, колкото от високата му цена. Новият смартфон на Apple дебютира в Мтел с етикет 2000 лв. + още толкова за тарифния план.

Така се завихри случаят #Mtelgate и социалните мрежи гръмнаха с шеги и нападки по адрес на телекома и дръзката му авантюра.

Няколко дни по-късно нямаше човек в страната, който да не е скандализиран от високата цена на iPhone 6, а това затвърди негативното отношение на потребителите към телекомите и ценообразуването на смартфоните с договор. Но погрешно, защото вносът на Мтел не беше официален и месец по-късно Теленор доказа това, пускайки устройството на стандартната му цена, валидна за цяла Европа.

Е, в резултат историята ще запомни не премиерата на Теленор, а тази на Мтел, като тя ще остане и едно от най-шумните телеком събития в България за 2014-а.

Тарифни планове със 70% намаление

Пазарът у нас тази година беше разтърсен и от някои от най-големите намаления на операторските тарифни планове. Месец след месец телекомите се изправяха оферта срещу оферта и това доведе до 70% намаление на някои програми и появата на други с месечна такса от 2.90 лв.

Всичко започна още през пролетта, когато VIVACOM и bob, подбранд на Мтел, пуснаха оферти с месечна такса 2.90 лв. Плановете включваха съвсем прилични, дори атрактивни условия, достигащи 100 минути към всички мобилни и още толкова към всички фиксирани мрежи у нас.

Битката за абонати загрубя с наближаване на коледния сезон, когато Мтел и VIVACOM редуцираха цените на най-скъпите си смартфон планове с до 70%. Така абонатите и днес могат да сключат договор за програма, която предлага хиляди минути към всички мрежи и хиляди мегабайти трафик срещу 30 вместо 100 лв. на месец.

GLOBUL стана Теленор

Теленор

Съвсем наскоро, в първите дни на ноември, GLOBUL официално стана Теленор. Новите собственици от Норвегия обаче не заявиха присъствието си с прост ребрандинг, а предприеха редица промени, някои от които започнати още с идването им в България през 2013 г.                                                                         

Телекомът представи нови тарифни планове, направи заявка за ново отношение към клиентите си, а подобряването качеството на услугите идва с проекта за подмяна на мрежата, който трябва да приключи до средата на 2015 г.

Така че събитието GLOBUL стана Теленор не се отнася до самия ребрандинг, а до всичко, което ще последва от стъпването на нова голяма телеком група в страната ни. 

 

Ако значимо за вас събитие от българския телеком пазар през 2014 г. не е в списъка по-горе, добре дошли сте да го споделите в коментарите отдолу! 

 

Вижте още:

ТОП 5 на 2014: Най-добрите смартфони под 5 инча

ТОП 5 на 2014: Технологичните разочарования на годината

ТОП 5 на 2014: Най-добрите дизайнерски решения при смартфоните

Motorola Edge+ е първият флагман на компанията от години - 90 Hz дисплей, 108 МР камера и Snapdragon 865

Най-после! След няколко години на затишие и постепенно заглъхване на концепцията за смартфона с модули, Motorola най-после реши да отбележи…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer