НачалоНовиниТОП 5 на 2015: Българските телеком събития на годината

ТОП 5 на 2015: Българските телеком събития на годината

10227
Написана от  nixanbal 26 декември 2015
ТОП 5 на 2015: Българските телеком събития на годината

В последните дни на годината в nixanbal.com традиционно е време за поредицата “ТОП 5” (виж ТОП 5 на 2013 и ТОП 5 на 2014). В нея си припомняме за някои от най-важните премиери, най-вълнуващите устройства, най-големите разочарования... В няколко поредни материала ще бъдат отличени най-паметните моменти за бранша от 2015-а, а днес започваме с ТОП 5 на българските телеком и технологични събития на годината.

Ценовите войни

Ценовите войни

През 2015 г. за първи път конкуренцията се развихри до почти неудържими мащаби. Борбата за абонати в първото тримесечие между Мтел, Теленор и VIVACOM доведе до невиждани дотогава оферти.

Телекомите актуализираха промоциите си един през друг, ден след ден, а през март се стигна до предложения като 1000 минути и 4000 МВ за 14.99 лв. на месец.

Да си пожелаем 2016-а да е още по-конкурентна и щастлива за клиентите, на които им предстои преподписване!

 

Първо споразумение за национален роуминг

Национален роуминг

В разгара на лятото в България беше подписан първият договор за национален роуминг. Двете страни на сделката са първият 4G LTE оператор Макс и най-големият мобилен оператор Мтел. Целта – споделяне на мрежите.

Споразумението ще позволи клиентите на Макс да използват и мрежата на Мтел. Това означава, че извън местата с 4G обхват абонатите ще бъдат прехвърляни към 3G (засега) мрежата на червения телеком.

В края на 2015-а резултатът от тази сделка все още не е видим, но от Макс споделиха, че въпреки забавянето работят по въпроса и в началото на следващата година би трябвало да имат важен анонс.

 

Viber избра България

Viber избра България

Популярното чат приложение Viber, което днес има над 664 милиона уникални потребители по цял свят, стъпи в България. Месинджърът не просто откри офис у нас, а го направи и център за региона на Централна и Източна Европа.

Начело застана Атанас Райков (на снимката отгоре), когото познаваме от VIVACOM. В първото си интервю за българска медия от тази позиция г-н Райков разказа пред nixanbal.com за плановете за развитие на приложението в региона, включващ 13 държави.

Няколко месеца по-късно към екипа се присъедини и Даниела Иванова, а днес Viber вече има кампании с мобилните оператори, български стикери и локални чат стаи.

 

Игра на тронове

Игра на тронове

Прехвърлянето на кадри от един към друг оператор е нещо обичайно за телеком пазара и в мобилните ни оператори е пълно с лица на ръководни постове, които по-рано са били в конкуренцията. Тази година обаче имаше същинска игра на тронове.

През юли стана ясно, че главният търговски директор на VIVACOM Александър Димитров ще премине в отбора на Мтел, при това като новия главен изпълнителен диркетор на телекома. Кацирубас слезе безславно от поста и напусна (или беше изпратен от) Telekom Austria Group.

Така започна вероятно най-мащабното изтегляне на кадри в историята на българския телеком пазар и десетки служители, почти цели отдели от VIVACOM, се прехвърлиха на Кукуш 1.

Защо това има значение за абонатите и пазара?

Защото Мтел вече е под ново ръководство и с чисто нови лица, заемащи важните постове в компанията. Това ще промени телекома като стратегия и начин на работа, като отношение към клиентите. VIVACOM от своя страна също ще бъде преобразен с новоназначените кадри, но по-важното там е операторът по-скоро да бъде продаден и по възможност да попадне в ръцете на голяма телеком група, която ще инвестира в развитието му в дългосрочен план.

Като резултат от всичко това 2016-а ще бъде различна за българския телекомуникационен пазар.

 

България е 4G

България е 4G

В края на 2015 г. в България стартира втората 4G LTE мрежа, но първата такава на пълноценен телеком оператор.

От 1-ви декември Теленор успя да предложи по-високи скорости за мобилен интернет в някои от по-големите градове и на други ключови локации (зимните курорти). Сините всеки момент очакват от КРС допълнителен честотен спектър (също както и конкурентите им) и през 2016-а ще продължат да изграждат 4G мрежата, но първата крачка вече е факт.

Мтел и VIVACOM също ще преминат на LTE вълна догодина, така че предстои телевизорът да ни залее с надскачащи се послания за “най-бързата”, “най-голямата” и “най-новата” 4G мрежа в България.

Имайте предвид следващият ви смартфон да поддържа LTE

OnePlus 7T предлага тройна камера, 90Hz дисплей и Android 10

OnePlus представи току-що новия си топмодел OnePlus 7T, който вече предлага тройна основна камера, има 90 Hz опреснителна честота на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer