НачалоНовиниТОП 5 на 2016: Най-добрите премиум смартфони от българския пазар

ТОП 5 на 2016: Най-добрите премиум смартфони от българския пазар

8526
Написана от  vangelitsa 20 декември 2016
ТОП 5 на 2016: Най-добрите премиум смартфони от българския пазар

Обзорът на годината продължава с третия материал от поредицата "ТОП 5 на 2016", която реализираме съвместно с Мтел. Този път ще си говорим за най-добрите 5 смартфона от висок клас, които излязоха на пазара през последните 12 месеца.

Ще говорим за премиерите на българския пазар и за устройствата, до които аз успях да се докосна през 2016-а. Идеята на следващата публикация е да бъдат отличени смартфони на база личен опит и работата ми с тях, затова и иначе впечатляващи апарати като LG V20, Xiaomi Mi Note 2 и Google Pixel няма да получат внимание - просто не стигнаха магазините в Европа.

HTC 10

HTC 10

Започвам с устройството, с което съзнателно прекарах около половин година като основен апарат и от което все още не съм се отказал напълно. HTC 10.

Юбилейният за затъващата компания модел не успя да я върне към тримесечие на печалба, но без никакво колебание го определям като един от най-добрите 5 премиум модела от българския пазар за 2016 г.

Това е един от най-бързите смартфони за годината, по който HTC са работили заедно с Google, за да намалят броя на приложенията и за първи път да оставят само една галерия, един календар и т.н.

Това, което ми липсва при модела, е пълната защита от вода и безжичното зареждане, за което си имам и специална масичка.

iPhone 7 Plus

iPhone 7 Plus

Големият iPhone 7 Plus е моят категоричен избор между двата модела тази година. 4.7-инчовият iPhone 7 всъщност е устройство, което с лекота бих подминал, ако използвам iPhone 6S и може би дори и iPhone 6.

5.5-инчовата версия обаче носи добавена стойност с щедър екран за гледане на видео и четене на новини, със значително по-издръжлива батерия и с двойна камера, която осигурява приближение без загуба в качеството и ефект боке, но със спорно качество.

Минус за iPhone 7 Plus са твърде големите рамки около дисплея, които го превръщат в по-неудобен за ползване и носене апарат, отколкото би трябвало да бъде един 5.5" смартфон.

Huawei Mate 9

Huawei Mate 9

И като стана дума за рамки, логичен е преходът към следващия смартфон от настоящата селекция. Huawei Mate 9.

Mate 9 е отскоро на пазара, но аз имах възможност да го използвам като основен телефон седмица преди премиерата му. Устройството надгражда успешния за китайците P9 във всички направления, като за мен от водещо значение са осезаемо по-пъргавата работа (имах забележки за това при Р9), супербързото зареждане на голямата му и по-издръжлива батерия и ефектният мощен звук.

Що се отнася до размерите - не бих си помислил да ползвам апарат с 5.9-инчов дисплей, ако той не беше побран в смартфон с физическите размери на 5.5-инчовия iPhone 7 Plus.

Moto Z

Moto Z

Модулният характер на смартфоните Moto Z вече влезе в селекцията за най-иновативните решения на годината, а сега е време и самият смартфон да получи внимание.

Ултратънкият 5.2-милиметров корпус на Moto Z изглежда впечатляващо (ОК, без квадратния сензор отпред), като особено много харесвам задната част. С Moto Z компанията майка Lenovo се опита да постигне ефекта, който преди години имаше оригиналният RAZR и донякъде успя.

От позицията на някогашен Moto фен ще кажа, че Moto Z има вълнуващ дизайн, богат набор екстри, изключвайки 3.5 мм жак, а може би най-ценното е възможността да се ползва с приставките Moto Mods. Концепцията за модулен телефон обаче все още е далеч от масовия потребител, тъй като върху нескромната цена на апарата потребителят трябва да заплаща по няколко стотин лева за всеки аксесоар.

Samsung Galaxy S7 edge

Samsung Galaxy S7 edge

Селекцията на най-добрите смартфони за 2016 г. завършва с Galaxy S7 edge. Топмоделът на Samsung, който за поредна година привлече повече фенове на страната на извитите дисплеи, оставяйки стандартния S7 на второ място по продажби.

Харесах S7 edge заради изпипания почти до съвършенство дизайн, надграждащ визията на Galaxy S6 edge. Да, на пръв поглед дизайнерите не са променили много за една година. Но щом се докоснете до S7 edge, разбирате, че всяко ъгълче от стъкления корпус е променено с цел по-приятно усещане в ръката.

Впечатляващи тук са още дисплеят, камерата, изобилието от екстри и издръжливата батерия.

От този материал Galaxy S7 edge можеше да бъде изместен единствено от Galaxy Note 7.

Новият Golf 8 е първият модел на Volkswagen с пет хибридни версии

На 24 октомври в германския град Волфсбург Volkswagen представи новия Golf. Осмото поколение на модела, продаден в тираж над 35…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer