НачалоНовиниТОП 5 на 2016: Най-иновативните решения при смартфоните

ТОП 5 на 2016: Най-иновативните решения при смартфоните

7236
Написана от  vangelitsa 08 декември 2016
ТОП 5 на 2016: Най-иновативните решения при смартфоните

Поредицата "ТОП 5 на 2016", която тази година реализираме съвместно с Мтел, продължава с най-иновативните решения при смартфоните. 2016-а е годината на двойните камери и годината, в която модулните телефони сякаш започнаха да излизат от скиците и да добиват реалистична форма, макар и не точно във вида, в който си ги представяхме. Ето кои са 5-те иновативни решения на смартфон производителите през 2016 г., които влизат в селекцията на nixanbal...

Изкуствен интелект в смартфона

Google Assistant в новите смартфони Pixel на Google

Тази година Google обърна гръб на серията Nexus и започна да залага на собствения си бранд и да поставя още по-сериозен акцент върху собствените си услуги със смартфоните Pixel и Pixel XL. Ключовата екстра в тези нови устройства е Google Assistant - усъвършенстваният виртуален асистент на Android.

Google Assistant се базира на изкуствен интелект и обещава да става все по-добър и по-полезен във времето.

Освен да отговаря на въпроси, асистентът може да влезе в ролята и на ваш събеседник, с когото да водите диалог. Не очаквайте решение от ранга на онова с гласа на Скарлет Йохансон във филма Her, но пък ИИ тепърва превзема света ни и Google едва сега започва. 

"Your own personal Google", казват от технологичния гигант, а аз се надявам, че скоро и в България ще се докоснем до Pixel и Google Assistant.

Двойната камера Leica

Двойната камера Leica на Huawei

Имиджът на Huawei през 2016-а се изкачи още едно стъпало нагоре, като китайците не просто показаха приличен смартфон от висок клас, а и успяха да го откроят с ценна нова екстра. Става въпрос за двойната камера Leica на Huawei P9.

Фото частта от смартфона е съвместно разработена или поне сертифицирана от емблематичните за фотографията Leica. Логото им е там и продава, но без оглед на маркетинговите ползи, по-важното за потребителите е, че снимките с тази камера се оказаха повече от задоволителни. Нещо повече - допълнителният монохромен сензор дава широко поле за изява на въображението и фотографските заложби. 

Със сигурност една от интересните иновации за пазара на смартфони тази година, която компанията даде заявка да надгражда в бъдеще в основаването на съвместен център за проучвания и разработки с Leica. Стъпка в тази посока е вторият модел с логото Leica върху камерата си - Huawei Mate 9

Модулните смартфони 

Moto Z и приставките Moto Mods

LG се провали със своите Friends и G5, но идеята за модулен телефон продължава да вълнува потребителите и през лятото на 2016-а Lenovo показа първите смартфони от серията Moto Z, които работят с приставките Moto Mods.

Добавките обогатяват смартфоните с нови възможности, сред които засега са способна камера, стерео говорители, проектор и допълнителна батерия. Има и варианти за освежаване на дизайна на принципа сменяеми панели. Поставянето и свалянето на Moto Mods става лесно с помощта на магнит, което беше проблем при LG G5.

Неприятната част е, че тези приставки правят иначе тънките смартфони доста обемисти и тромави, а цените им достигат 600 лв. Новото PS4 струва толкова.

Но тук не говорим за цени, които и без друго вероятно ще се регулират с времето. Концепцията за серията Moto и приставките Moto Mods е вълнуващо събитие от 2016 г. и си струва да затаим дъх за всички възможни приставки, които се задават догодина.

Широкообхватният обектив на LG G5

LG G5 и широкообхватният му обектив

И докато модулният дизайн на LG G5 не му донесе слава, то двойната камера успя да събере доста позитивни отзиви. G5, а също и обявеният по-късно през годината V20, имат двойна основна камера, но системата работи по-различно от тази при Huawei P9.

Корейците са снабдили смартфона си с две камери, които обаче не работят едновременно, а ви дават избор да снимате с едната или другата.

Единият сензор е 16 МР със 78-градусов обхват на обектива, а другият само 8 МР, но вече покриващ 135 градуса от хоризонта. Втората камера е идеална за снимки на пейзажи и големи групи хора, а освен това те кара да експериментираш в различни ситуации, придавайки интересен ефект на кадрите.

Отлично тълкуване на идеята за двойна камера от LG, която се надявам да видим доразвита през 2017 г. в модела G6.

Иновационен заряд

Samsung Galaxy S7 edge и безжичното зареждане

Батериите в съвременните мобилни устройства продължават да буксуват на едно и също място от години, което се превръща във все по-сериозен проблем за индустрията. Затова производителите на смартфони мислят алтернативни варианти да направят живота на потребителя по-лек. Ето и три иновативни технологии, свързани със зареждането на смартфона, които Samsung, Sony и OnePlus внедриха в устройствата си през 2016-а.

Технологията Qnovo е една от специалните екстри "зад кадър" в новите модели Xperia на Sony. С нея японците не обещават над 2 дни живот с едно зареждане, но твърдят, че общият жизнен цикъл на батерията може да бъде удължен до два пъти спрямо този на другите батерии. Това означава, че поддържащите Qnovo устройства няма да започнат да губят капацитета си след няколко месеца и дори година ползване.

Dash Charge е името на друга хитра иновация от OnePlus, която беше представена с тазгодишните им модели OnePlus 3 и неговия ъпгрейд OnePlus 3T. Става въпрос за поредната технология за бързо зареждане, която осигурява енергия за цял ден ползване срещу 30 минути на зарядното. Китайците са толкова убедени в качествата на своето решение, че дори направиха видео сравнение с Pixel XL на Google, с което доказаха, че Dash Charge зарежда OnePlus 3T по-бързо. От 0 до 100% за 1 час и 30 минути.

Адмирации тази година заслужават и Samsung, защото продължават да са основен двигател за развитието на безжичното зареждане при мобилните телефони. Корейците не пропуснаха ценната екстра при моделите си Galaxy S7 и Galaxy S7 edge, като за разлика от други устройства, тези поддържат бързо безжично зареждане. Нищо революционно, но пък полезна малка иновация, която ще помогне за по-бързото и по-удобно зареждане на батерията.

Остава ни да се надяваме, че през 2017-а, или поне някога в близките години, индустрията ще намери решение на проблема с батериите и ще осигури генерално нова технология за поддържане живота на смартфоните ни. Вече се говори за подобни разработки.

 

Това са само част от иновациите, които производителите на смартфони предложиха в устройствата си през настоящата година. Някои - по-големи, други - по-малки, но всички - обогатяващи личните ни асистенти, които използваме всеки ден, и даващи надежда за още по-вълнуваща 2017-а.

Селекцията "ТОП 5 на 2016" продължава скоро с нова тема, а кои са най-иновативните решения при смартфоните тази година според вас - ще се радвам да споделите в коментарите отдолу. 

Първите 5G тестове в България започват до края на лятото, но изграждането на пълнокръвна мрежа е под въпрос

Тази седмица беше доста интензивна откъм събития в технологичния ресор, като VIVACOM и Теленор използваха два поредни дни, за да…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer