НачалоНовиниТОП 5 на 2016: Тенденции от българския пазар на смартфони

ТОП 5 на 2016: Тенденции от българския пазар на смартфони

11360
Написана от  vangelitsa 29 декември 2016
ТОП 5 на 2016: Тенденции от българския пазар на смартфони

Няколко дни преди Коледа имах възможност да се срещна с Александър Кръстев, началник отдел "Устройства и аксесоари" в Мтел, с когото си поговорихме за състоянието на смартфон пазара в България. За последната година продажбите на умни телефони у нас са прехвърлили 1.2 милиона броя, споделя Кръстев, базирайки се на свои проучвания, тъй като официална статистика за общото състояние на продажбите у нас липсва.

Обсъдихме още кои са най-популярните ценови категории при смартфоните, плащат ли клиентите в брой за скъпите устройства, сериозна ли е инвазията на китайските брандове и спадат ли продажбите на iPhone в България.

В разговора ни се оформиха 5 ключови тенденции от българския пазар, за които ще ви разкажа в настоящия материал, част от поредицата "ТОП 5 на 2016".

Най-продаваните смартфони са в категория от 200 до 600 лв.

LG G5

55% от продадените смартфони за последната година в мрежата на Мтел са в категорията на средния клас - между 200 и 600 лв., отчита Кръстев.

Това са устройства с диагонал на екрана между 5 и 5.2 инча, с 4- и 8-ядрени процесори и 4G свързаност.

Във високата граница на този диапазон по-популярни модели през 2016-а са били Samsung Galaxy J7, Sony Xperia XA и Huawei P9 Lite, а към ниската граница се отличават Lenovo Vibe C и Huawei Y52.

Следващият най-популярен клас смартфони са най-базовите модели с цена под 200 лв., които имат дял около 22%. Това са основно 3G модели, заместители на фичърфоните и потребителите най-често ги избират за първи смартфон.

Третата най-продавана категория са премиум клас устройствата с цена над 1000 лв. Делът им е около 18% и въпреки че цените на тези смартфони продължават да растат, няма спад в продажбите им, а дори напротив - сегментът расте.

Най-малък интерес клиентите проявяват към категорията на моделите с цена без договор между 600 и 1000 лв. Това са т.нар. полуфлагмани или миналогодишни топмодели с намалени цени.

Продажбите на iPhone в България не намаляват

iPhone 7

През 2016 г. Apple за първи път отчете спад в продажбите на iPhone, но тази тенденция не се забелязва у нас. Не и на този етап - напротив.

Александър Кръстев посочва, че българските потребители на iOS не само не намаляват, а дори се увеличават и за 2016 г. Мтел отчита общо 40% ръст в продажбите на iPhone спрямо 2015 г. Това се дължи основно на две причини - тази година смартфонът на Apple дойде у нас по-рано и имаше по-добро зареждане. Освен това операторът за първи път пусна по-стар модел iPhone (5S) на цена от 9.90 лв. на месец, което също е привлякло нови клиенти на платформата.

Така че за момента световната тенденция на спад в продажбите на iPhone не се отразява в България и според Кръстев не се очаква понижение и през следващата година.

80% от продаваните смартфони са 4G

Xperia XZ 

През 2016 г. Мтел стартира своята 4G мрежа и започна по-сериозно да залага на поддържащите я смартфони в каталога си. Затова, а и заради логичното преминаване на всички брандове към LTE стандарта, телекомът отчита, че 80 на сто от новите продажби тази година са на 4G модели.

Кръстев очаква делът на тези устройства да се увеличи и през 2017 г., но без да преминава границата от 90%. Все още ще продължават да се предлагат един или два 3G апарата, които са с малки екрани и ще задоволят нуждите от първи смартфон на преминаващите от фичърфони клиенти.

Междувременно фичърфоните все още са търсени на пазара и около 400 000 от общо 1.6 милиона продадени мобилни телефона за годината са такива устройства. Фичърфоните са предимно изборът за служебен телефон във фирмите, а също и вариант за безплатен бонус при подновяване на договор за мобилна услуга.

Над две трети от продажбите на скъпи смартфони са на лизинг

nixanbal

Между 65 и 70% от продажбите на смартфони от най-висок клас са на лизинг, сочат данните на Мтел. Колкото по-висока е цената на устройството, толкова по-голям е процентът на клиентите, които се възползват от тази възможност. Припомням ви, че става дума за собствен лизинг на оператора, който се изплаща заедно с месечната сметка, а не за банкова услуга.

Най-евтините модели се взимат почти изцяло в брой.

Китайската инвазия

Lenovo

Инвазията на китайските марки на световния пазар има отпечатък и у нас. Компании като Huawei и Lenovo започнаха да превземат все по-сериозни позиции в България от 2015 г. насам, споделя Александър Кръстев.

Така през 2016 г. продажбите в мрежата на Мтел отреждат 3 от топ 5 места по брой продажби на китайците (включително Alcatel). Това неминуемо води до изместване на другите, доскоро класически смартфон брандове, сред които са HTC, Sony и LG.

Въпреки това в топ 5 по продажби в мрежата на Мтел присъстват корейците Samsung и iPhone на Apple.

 

Това са накратко 5 от по-интересните тенденции, оформили се на българския смартфон пазар през 2016 г. Днес около 80% от продажбите на смартфони в страната минават през мобилните оператори, като догодина Александър Кръстев очаква интересът към мобилните телефони с операционна система да расте.

Поинтересувах се от личното му мнение по въпроса със завръщането на Nokia. Това все така е един от най-утвърдените у нас брандове, смята Кръстев, според когото новите модели с Android на финландския бранд имат бъдеще в България. Мтел проявява интерес към тези нови устройства, така че феновете могат да затаят дъх в очакване на 2017 г.

VIVACOM е в преговори с Apple за продажбата на iPhone

След като в средата на юли 2019 г. стана ясно, че БТК ЕАД, компанията зад българския телеком VIVACOM, е подала жалба…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer