НачалоНовиниТОП 5 на 2018: Най-интересните иновации при смартфоните

ТОП 5 на 2018: Най-интересните иновации при смартфоните

4758
Написана от  nixanbal 24 декември 2018
ТОП 5 на 2018: Най-интересните иновации при смартфоните

В края на декември е време за традиционната обзорна поредица "ТОП 5" на nixanbal, която посочва някои от най-важните и най-интересните премиери, събития и иновации в технологичния свят за изминалата година. Без повече предварителни думи - започваме директно с първия материал в тази селекция, посветен на иновациите в света на смартфоните.

1. Тройни и четворни камери

Samsung Galaxy A7 + A9

Това категорично е една от водещите тенденции в света на смартфоните през 2018 г. Производителите започнаха да залагат на всевъзможни конфигурации от сензори, някои от които просто позволяват по-добри портретни кадри, но други добавят съвсем нов поглед към снимките - супер широк обхват, приближение без загуба в качеството, монохромен режим и т.н.

Необичайният брой обективи започва да придава на устройствата все по-странен вид и вече се питаме докъде ще стигне всичко това и има ли изобщо някакво ограничение? Днес на пазара се продават смартфони с по 3 (Huawei Mate 20 Pro) и 4 (Samsung Galaxy A9) камери, а рано догодина очакваме да видим и Nokia 9 PureView, която ще предложи цели 5 камери на задния си панел.

Ако излезем от естетичната гледна точка, което е съвсем субективен критерий, повечето камери у един смартфон всъщност го правят по-способен и по-добре подготвен за снимки в различни ситуации. До няколко години обаче очаквам да се появи обратната тенденция, в която една камера ще бъде достатъчно напреднала да постига отлични изображения при всякакви условия.

За момента обаче повечето сензори изглежда са интересни и търсени от потребителите, а производителите на смартфони ги използват като повод да задържат печалбата си по-голяма.

2. Супер бързо зареждане

Супер бързо зареждане на батерията

И докато повечето камери за едни са полезни, а за други не, през 2018 г. някои смартфони получиха една специална екстра, която лично бих определил като най-ценната от всички. Супер бързо зареждане.

Такава технология за устройствата си развиват повечето производители вече няколко години, но днес тя е по-напреднала от всякога. Един от добрите примери е 40 W бързо зареждане SuperCharge на Huawei, което позволява на модела Mate 20 Pro да запълни и без друго голямата си батерия (4200 mAh) до 70% за 30 минути.

А бързото зареждане е толкова важна иновация, защото такава напълно отсъства при самите батерии на смартфоните. И имайки предвид колко големи стават те и колко бързо се изтощават от купищата функции, бързото им и удобно презареждане става все по-ключова екстра.

3. Нощният режим

Нощният режим в камерите става все по-важен

Също интересна новост за смартфоните през 2018 г. е нощният режим за снимане. Производителите оставиха в миналото състезанието по мегапиксели и се фокусираха върху екстрите, които наистина имат смисъл за хората. И точно такава е възможността за правене на качествени снимки при ниска осветеност.

Google, Xiaomi, OnePlus, Huawei, а от догодина и Samsung с Galaxy S10 - при всички тези брандове има специален нощен режим, който прави чудеса, дори когато слънцето вече е залязло.

И това наистина е иновация, защото допреди година не можехме и да си представим, че в подобен мрак можем да използваме камерата на устройството в джоба си. През 2019-а тенденцията за все по-качествени нощни режими със сигурност ще се засили и ще обхване и устояващите й до момента производители.

4. Скенер за пръстови отпечатъци под екрана

OnePlus 6T с вграден в дисплея скенер за пръстови отпечатъци

Ето я и една от най-интересните иновации лично за мен. Може би не най-полезната, но най-интересна и бих казал даже футуристична. Вграденият в дисплея скенер за пръстови отпечатъци е нещо, за което слушаме от години, но доскоро производителите на смартфони не успяваха да предложат в устройствата си.

През 2018 г. вече имаме няколко модела с тази екстра и макар че към момента тя не работи по-бързо от стандартен скенер за отпечатъци върху корпуса, в бъдеще се очаква да става все по-популярна и, разбира се, да се усъвършенства. Освен това такова решение позволява тялото на смартфона да остане без обичайните изрязани зони, а рамките около дисплея да бъдат по-тънки.

5. Навсякъде AI

Изкуственият интелект навлиза все по-дълбоко в устройствата ни

Изкуственият интелект също продължава да набира сила и да става все по-важна тема при мобилните телефони през 2018 г. В повечето случаи го свързваме с камерата и възможността с негова помощ настройките да се променят автоматично спрямо сцената, постигайки оптимално добър кадър. Само че изкуственият интелект, или AI, върши много повече.

В най-новата версия на Android дори е заложено с негова помощ да се оптимизира разходът на енергия, като например се присписват или подготвят за старт приложения на база навиците за използването им на потребителя. Също чрез AI може автоматично да се регулира яркостта на дисплея според обичайните предпочитания.

Изкуственият интелект е заложен и в хардуера на съвременните смартфони, с Android и iPhone, като чипсетите в тях вече имат по едно или две звена, чието единствено предназначение е да се справят с изчисления от тази сфера. Това позволява AI да действа много по-бързо, да има по-голям капацитет и изобщо да не се забелязва как работи.

 

Това бяха "ТОП 5 на 2018: Най-интересните иновации при смартфоните". Селекцията е на база опита и чисто субективните критерии на автора, така че, ако вие имате свои любими нови екстри, които тази година започват да навлизат и променят мобилните устройства - ще се радвам да ги споделите в коментарите!

Очаквайте следващия материал от поредицата "ТОП 5 на 2018", а днес ви желая хубава вечер с най-близките ви и щастлива Коледа!

Първите 5G тестове в България започват до края на лятото, но изграждането на пълнокръвна мрежа е под въпрос

Тази седмица беше доста интензивна откъм събития в технологичния ресор, като VIVACOM и Теленор използваха два поредни дни, за да…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer