НачалоНовиниТОП 5 на 2018: Най-важните телеком събития в България

ТОП 5 на 2018: Най-важните телеком събития в България

4118
Написана от  nixanbal 02 януари 2019
ТОП 5 на 2018: Най-важните телеком събития в България

За много години! Надявам се 2019-а да бъде за всички ни по-добра от предходната, да бъдем здрави и всеки да успее да сбъдне поне една своя мечта през следващите 12 месеца! И въпреки че вече преминахме в новата година, мини поредицата ТОП 5 на 2018 на nixanbal продължава, като в този материал е ред да отличим най-важните телеком събития, случили в България през последната година.

1. Ребрандингът на Мтел 

A1

Може би най-шумното и обсъждано събитие от телеком пазара в България през 2018 г. беше промяната на името на Мтел. Операторът беше прекръстен на A1 България, а A1 беше възприето като името и за всички останали компании на Telekom Austria Group (вече A1 Telekom Austria Group).

Основното, което се промени след ребрандинга, не са условията по тарифните планове, както се случи при Теленор преди няколко години. A1 България обеща по-надеждна мрежа и качествено обслужване, а портфолиото на компанията беше сериозно обогатено с нови услуги и активности във финансовата сфера (кредитна карта и мобилен портфейл) и в забавленията (музикален каталог по модела Spotify, турнир за игри).

Още по темата четете в този материал.

2. Продажбата на Теленор

Теленор беше продаден

Продажбата на Теленор не беше едно от най-коментираните събития, но бих определил като най-важното. Чешката PPF Group обяви в края на март, че е подписала споразумение за придобиване активите на Теленор Груп в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за сумата от 2.8 милиарда евро.

Така, само 5 години след придобиването на Globul, норвежката група препродаде телекома и излезе от нашия пазар, а и от целия регион. Обяснението беше, че Теленор Груп ще се фокусира върху страните с по-сериозни приходи.

На този етап в Теленор няма сериозни промени, но главният изпълнителен директор пак беше сменен. Начело на компанията в момента е Джейсън Кинг.

3. Роумингът в страните от Западни Балкани

Роумингът в Западни Балкани

През 2018-а, покрай Председателството на Съвета на ЕС в България, властите решиха да се фокусират върху темата за Западните Балкани и това покрай всичко останало включваше и роуминг таксите. Появиха се репортажи в националните телевизии, че роуминг в Сърбия и Македония скоро няма да има, само че "скоро" може да продължи и 10 години. Това не се посочваше в репортажите.

И все пак покрай дъвченето на темата имаше леко раздвижване и българските оператори се фокусираха върху предлагането на по-изгодни пакети с минути и МВ, които ние да използваме при пътуване в тези страни.

Надявам се все пак в близките години да се случи нещо по въпроса и да спрем с ограниченията в ползването на телеком услуги в Западните Балкани, както го правехме преди време и в ЕС преди намаляването и пълното отпадане на роуминг таксите.

4. Някои проговориха с VoLTE

VoLTE

През последните 12 месеца също така започнахме все по-често да чуваме за VoLTE и операторите предложиха технологията за някои устройства в мрежите им. Списъкът с тези смартфони обаче все още е доста ограничен и явно няма достатъчно силна воля да бъде разширен. Поне не бързо.

А VoLTE няма да промени живота ни, но е полезна технология, която осигурява не само по-качествен звук в слушалката, но и мигновено свързване. Освен това по време на разговор телефонът остава свързан към 4G мрежата и не се налага преминаване към 2G или 3G. А това пести и батерия.

5. "5G остава само мечта"

5G

В началото на 2018 г. Мтел демонстрира някои от предимствата на 5G и мнозина започнаха да коментират купищата възможности, които новото поколение операторски мрежи ще донесат. В края на май обаче, когато операторът смени името си на A1, главният изпълнителен директор Александър Димитров беше изключително откровен, посочвайки някои сериозни пречки пред въвеждането на 5G у нас.

5G ще остане мечта за България, ако не бъде освободен нужният спектър, заяви шефът на А1, визирайки все още нерешения проблем с освобождаването на честотния спектър в обхвата на 700 и 800 MHz от военните.

И въпреки че в Южна Корея наскоро операторите стартираха своите комерсиални 5G мрежи, каквито се очаква да започнат да се появяват все по-често на отделни места по света, прието е, че масовото навлизане на стандарта е след 2020 г. Дори да се случи чудо и честотите у нас да бъдат освободени, не е ясно кога телекомите ни ще започнат да инвестират в 5G и как ще намерят начин да си върнат вложеното.

 

Това бяха моите 5 най-важни събития, случили се на телеком пазара в България през 2018 г. Надявам се през следващите 12 месеца да пиша за все по-често за иновации, интересни услуги и добри практики, приложени на наша територия. А ако вие имате какво да добавите - нещо, което отличавате като важен ход на A1, Теленор и VIVACOM - ще се радвам да споделите в коментарите.

Samsung представи 8k QLED телевизор с базирана на AI ъпскейлинг технология

Здравейте от City Cube на Messe Berlin, където в рамките на изложението IFA 2018 Samsung представи първия си QLED 8k…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer