НачалоНовиниТОП 5 на 2019: Смартфоните на годината

ТОП 5 на 2019: Смартфоните на годината

7186
Написана от  nixanbal 04 януари 2020
ТОП 5 на 2019: Смартфоните на годината

Здравейте с първия материал от традиционната вече 7 години обзорна поредица на nixanbal.com! На следващите редове ще си говорим за смартфони, при това за онези от тях, които ще останат в историята като "смартфоните на годината".

Това не са задължително най-функционалните, най-красивите или най-практичните устройства от последните 12 месеца. Не са такива, които бихме могли да си позволим или които заслужават да си ги купим. Тук не избираме най-добрия смартфон, а отличаваме онези продукти, които са оставили отпечатък в историята на мобилните комуникации и със сигурност ще помним още дълго.

Представям ви моята селекция смартфони на 2019 година.

Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold - ТОП 5 на 2019 @ nixanbal

Започвам с Galaxy Fold на Samsung. Това е първият смартфон със сгъваем дисплей от популярен бранд, който беше представен като крайно устройство и въпреки фалстарта на продажбите, моделът успя да стигне до пазара малко по-късно през 2019-а.

Въпреки че присъствах на официалната световна премиера на Galaxy Fold в Лондон, там не успях да се докосна до него, тъй като изглежда при анонса Samsung все още не са имали готови финални бройки. На изложението IFA 2019 в Берлин обаче прекарах 15-ина минути, разглеждайки новия дизайн с прегъващ се екран. И бих казал, че съм още по-развълнуван за бъдещето на тази технология.

Galaxy Fold може да не е бестселърът на годината, но очакванията за него никога не са били такива. Това по-скоро беше демонстрация на разработваната от години технология, която през 2019-а най-после се материализира в устройство за крайните потребители. И съм убеден, че интересното около сгъваемите дисплеи тепърва започва, при това не само при Samsung.

OnePlus 7 Pro

OnePlus 7 Pro - ТОП 5 на 2019 @ nixanbal

OnePlus са бранд, познат най-вече сред гийковете и технологично грамотните потребители, каквито по всяка вероятност сте и вие, щом четете това в този сайт. Смартфоните на китайците продължиха да набират популярност през 2019 г., а причината е тъкмо този модел - OnePlus 7 Pro.

Със сигурност OnePlus 7 Pro заслужава място в селекцията за смартфоните на годината, защото покрай него се вдигна много шум около опреснителната честота на екрана от 90 Hz. Характеристика, която сякаш никой никога не е търсил, но една китайска компания успя да убеди широк кръг потребители, че тя е полезна и те имат нужда от нея.

Малко по-късно през 2019 г. Google също представи новите си модели Pixel 4 и 4 XL с 90-херцови дисплеи, а през февруари новите флагмани Galaxy на Samsung вероятно също ще прехвърлят тази бариера, като дори се говори за 120 Hz поддръжка.

iPhone 11 Pro

iPhone 11 Pro - ТОП 5 на 2019 @ nixanbal

Третият смартфон в настоящия списък ще бъде вероятно най-баланото попълнение, но всъщност решението ми да го включа е абсолютно осъзнато. iPhone 11 Pro е първият смартфон на Apple от доста време насам, който заслужава внимание не само от потребителите на тази марка, но и от всички останали.

Причината е, че за няколкото седмици, в които имах възможност да ползвам устройството, се убедих, че той покрива всички ключови изисквания, които някой би могъл да има към смартфона си. iPhone 11 Pro предлага безупречен дисплей, изключително способна камера с невероятен видеозапис и солидна батерия. Да, дори в този размер тази година Apple най-после обърнаха внимание върху издръжливостта, която иначе потребителите търсят от по-голямата версия.

Така че през 2019-а Apple влиза в тази селекция заради решението си да се вслуша в потребителските изисквания и да отговори изцяло на нуждите им.

Huawei Mate 30 Pro

Huawei Mate 30 Pro - ТОП 5 на 2019 @ nixanbal

Следва нещо интересно - Mate 30 Pro на Huawei. За огромно съжаление на потребителите в Европа той все още не е пуснат тук, независимо че беше представен през септември. Причината е продължаващата и днес търговска драма между САЩ и Китай, заради която топмоделът на компанията не получи достъп до лицензиран Android и пакетът с услуги и приложения на Google.

Така се случи нещо, което за мнозина беше немислимо - вторият най-голям производител на смартфони в света не успя да лансира най-доброто си устройство за годината на пазари извън родния.

Успоредно Huawei ескалира разработката на своята операционна система HarmonyOS и предстои да видим първия смартфон с нея и алтернативни услуги на тези от Google.

Да, Mate 30 Pro определено заслужава мястото си в този материал, защото въпреки забраната и загубата за потребителите, този и другите модели от портфолиото на Huawei им помогнаха да приключат годината съвсем необезпокоявани (финансово) от войната със Запада.

Motorola RAZR

Motorola RAZR - ТОП 5 на 2019 @ nixanbal

Приключвам селекцията смартфони на 2019 г. с една от последните премиери - Motorola RAZR. Притежаваната от Lenovo компания реши да възроди емблематичния от миналото си модел, като го предложи в познат формфактор, но вече като смартфон с Android и с иновативната технология на сгъваемия дисплей.

Устройството идва с компромиси в много отношения - няма премиум процесор, не е с най-добрата камера, нито батерията вдъхва доверие. Въпреки това бих казал, че срещата ми с новия RAZR беше една от най-вълнуващите и със сигурност успя да се заиграе с носталгията по миналото, когато всеки телефон беше различен от останалите, а Motorola дизайнерите на оригиналния RAZR V3 разбиха всякакви представи за това какво е възможно.

Новият Motorola RAZR със сгъваем дисплей е едно от любимите ми устройства на 2019 г., независимо че при тази конфигурация и цена от 1600 евро би бил най-неразумната покупка.

 

Това беше моят личен списък със смартфоните на годината, част от поредицата "ТОП 5 на 2019". Ще се радвам да споделите какво мислите за нея, както и кой модел е във вашия собствен ТОП 5.

Теленор започва тестове на 5G с две базови станции

На събитие за медии днес пред централния си офис в Бизнес парк София Теленор обяви, че започва тестове на 5G…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer