НачалоРевютаДругиРевю на Toshiba AT100

Ревю на Toshiba AT100

Бунтар с меден дух и здраво тяло

4071
Написана от  nixanbal
Ревю на Toshiba AT100

Всички знаем, че Toshiba могат да правят мобилни компютри, но как стои въпросът при таблетите? Моделът Toshiba AT100 намина за няколко седмици и остави силно впечатление за бунтар сред масата модели с Android Honeycomb, който предлага уникални за този клас устройства екстри, но има и няколко недостатъка за дялане. Подробностите, моля, четете по-нататък...

Хълк сред таблетите

Повечето, всъщност всички таблети, които съм ползвал, разчитат на лъскаво покритие, тънки линии и секси корпус. С AT100 Toshiba сякаш нарочно са решили да разчупят стандартите и дизайнът на модела е в съвсем различна посока. Машината изглежда здрава и устройчива, като задният й капак е с гумирано покритие и релеф, придаващи доста хардкор усещане. Таблетът е доста дебел – 15 мм, а теглото също е над средното за класа на 10-инчовите модели – 771 грама. За сравнение Samsung Galaxy Tab 10.1 е 8.6 мм тънък и тежи 565 грама.

И все пак при сравнителен краш тест или просто след по-дълга употреба, струва ми се, че Toshiba AT100 ще е по-запазеният от двата модела, а и от всеки друг. За съжаление никой не отпуска таблети за краш тестове.

Интересно е, че задният панел може да е в различни цветове – ако изберете зелен, ще изведете на преден план същността на AT100 – същински Хълк при таблетите.

PA306140

Начини за връзка. В пълен размер

Нещо, което няма да отркиете при други таблети, са изходи в пълен размер – HDMI и USB. Toshiba AT100 разполага с такива и те донякъде оправдават грубоватата му външност. Освен това машината има конектор за зарядно/докинг станция, 3.5 мм жак, miniUSB (не micro) и SD слот (не microSD) за карти памет. А зарядното, както и всички останало при този таблет, е голямо и прилича на това за лаптопа ви.

Но каква е конкретната полза от тези портове? Ако например ви подхвърлят флашка с ценна информация, можете да я включите директно към таблета и да прегледате всички файлове на нея с помощта на файловия мениджър. Разбира се, може просто да си качите музика и филми, в случай че вградената памет от 16 GB (достъпни около 12.7 GB) ви отеснее и не ви се дават пари за SD карта. При HDMI изхода удобството за мен беше, че не се наложи да търся преходници, адаптори и други щуротии – ако имате HD телевизор, със сигурност разполагате със стандартен HDMI кабел и точно с него можете да свържете тв екрана и Toshiba AT 100. Така от таблета пускате записани или качени HD клипове, преглеждате снимки или просто се кефите на блога си на голям екран. При мен сработи чудно и без никакви засечки!

PB016255
Сърфиране в мрежата на голям екран с HDMI връзка.

PB016246-1
Гледане на HD видео от Toshiba AT100 чрез HDMI връзка на HD телевизор.

По корпуса на Toshiba AT100 има стандартните бутони за включване и контрол силата на звука, а в горната дясна част до дисплея са разположени LED индикатори за заряда на батерията, Wi-Fi и включено състояние. Интересен, но леко евтинеещ елемент от дизайна на таблета е хромираната част точно над екрана, която обхваща двете камери – предната 2 МР и основната с резолюция 5 МР.

На дисплея му е все едно

Дисплеят е с диагонал 10.1“ и HD резолюция от 1280х800 пиксела, което звучи чудесно, а и използваната за него технология е IPS. Резултатът е ясна картина с детайли, но много по-бледа от очакванията ми – липсват контраст и яркост. На фона на останалите предимства на AT100, по-нискокачественият дисплей е сякаш компонент от друга машина – сякаш му е все едно какъв хардуер бушува под него.

PA306109

Под капака

И като стана дума за хардуера под капака, Toshiba не са играли надребно. Таблетът AT100 използва двуядрен процесор на 1GHz NVIDIA Tegra 2 и 1GB оперативна памет, които осигуряват плавна работа на операционната система Android 3.1 Honeycomb. Ако ви влекат мобилните игри – платформата на NVIDIA ще се справи с тежката графика, а плейбекът на HD видео тече без накъсване.

Toshiba AT100 всъщност е различен и заради възможността да махнеш капака, да извадиш и смениш батерията. Това е първият таблет, чиято батерия изобщо виждам и е огромна – заема повече от половината от мястото под задния панел, но има защо – обещава до 7 часа работа.

Софтуерът на Google пък е в чистата си форма – няма никакъв преработен интерфейс от Toshiba отгоре, което може да означава, че ъпдейт до Ice Cream Sandwich е по-възможен. Няма и кой знае какви предварително инсталирани приложения, което всъщност е добре – Android Market е насреща, за да изтеглите всичко и само това, от което имате нужда.

PA306056

Достъпът до интернет за Toshiba AT100 е осигурен от Wi-Fi, но няма 3G модул. Това може да се счете като сериозен минус, но пък всички популярни производители също предлагат таблети с и без 3G, така че нека си представим, че Toshiba предлага само втория вариант. Иначе устройството има Bluetooth и GPS, който ви позиционира лесно с Google Maps, но за гласова навигация, както и при всеки друг Android, ще трябва да платите за допълнително приложение.

Цената на Toshiba AT100 в Европа е около 400 евро, а детайлите за продажбите и цената у нас ще имам малко по-късно, но вероятно ще са сходни.

PA306122

Toshiba AT100 – за кого е?

Под чертата Toshiba AT100 се показа като различен от масата таблети и съответно ще се хареса на хората, които търсят нещо извън лъскавите корпуси и ултракомпактни размери. Разбира се, за леко наднорменото тегло ще получите и страхотни екстри за свързване – HDMI и USB портове в пълен размер, както и SD слот за карти, които са най-евтините. Дисплеят е разочароващ, но ако не го сравняваме пряко с друг модел, едва ли е забележимо и вероятно може да се преглътне като недостатък заедно с отсъствието на 3G модул. Извън това AT100 е поредният пъргав таблет под Android Honeycomb, със солиден хардуер под капака и сменяема батерия, което може да се окаже сериозно предимство.

7.0
Toshiba AT100 е един от по-малко популярните таблети на пазара, който не може да се похвали с тънки форми и красива визия. За сметка на това обаче устройството предлага отличен набор от портове, които го превръщат в добър вариант за работещите хора, които искат да ползват таблета си за нещо повече от забавление.
  • Дизайн и изработка 6
  • Дисплей 6
  • Батерия 8
  • Камера 7
  • Производителност 8

Европа премахва неоправданото блокиране на географски принцип за потребителите в интернет

Край с дискриминационната практика в някои онлайн магазини на територията на Европейския съюз, която блокира потребители заради тяхното местонахождение и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer