НачалоНовиниToshiba World 2012 – дефиниция на бъдещето при лаптопите и таблетите

Toshiba World 2012 – дефиниция на бъдещето при лаптопите и таблетите

2962
Написана от  nixanbal 28 март 2012
Toshiba World 2012 – дефиниция на бъдещето при лаптопите и таблетите

Няколко дни след завръщането ми от Toshiba World 2012 дойде времето на този материал, в който накратко ще се опитам да ви разкажа за новите неща в портфолиото лаптопи на японския производител. Не само за сухите спецификации, но и за новите идеи и тенденции, навлизащи от тази година в машините на Toshiba. Преди това обаче няколко думи за мястото и атмосферата на конференцията, състояла се на 22 март...

Очертаване на бъдещето

Тази година Toshiba World се проведе на специално място и се радвам, че имах възможността да бъда там. Германия беше слънчева и изненадващо по-разпролетила се от София, а сградата на международния конгресен център Bundeshaus Bonn ни посрещна приветливо със стъклените си стени, зелени площи наоколо и „дебелото пиле“, както шеговито Алън Томпсън, президентът на Toshiba Европа, нарече федералния орел в центъра на пленарната зала.

Alan Thompson II

Преди години същото място е било парламентът на германците – мястото, където е било обсъждано бъдещето на страната и където на 22 март Toshiba показа какво ще е бъдещето за нея в следващата година.

Лаптопите на 2012 г.

На Toshiba World стана ясно, че през 2012-а компанията ще гони по-добри позиции на пазара на телевизорите в Източна Европа. Разбира се, портфолиото лаптопи също беше освежено, но там нещата за Toshiba вървят по-добре и затова логично повече усилия да са съсредоточени при големите екрани. Ето обаче акцентите при мобилните компютри тази година, като всички изброени модели трябва да се появят на пазара през второто тримесечие на 2012 г.

ToshibaQosmioX870Apassionforgamingreimagined

3D видео и гейминг

Триизмерният образ бе навсякъде около посетителите на събитието в Бон. Не само при огромните телевизори (искам такъв!), но и при лаптопите. Акцентът тук е 3D версията на новия Qosmio X870, който има 17.3“ Full HD дисплей, най-новите процесори Intel (не се споменава, но вероятно Ivy Bridge), последното от графиката на NVIDIA и четири високоговорителя harman/kardon. Има опция за оптично устройство Blu-ray, а налице са още 4 порта от стандарта USB 3.0, Bluetooth 4.0, WiDi, както и HDMI изход с опция за 3D стрийминг към телевизор, на който може да се разцъкват три-де игри или да се гледат филми.

Докато Qosmio X870 3D има Full HD дисплей, моделът без триизмерни възможности предлага резолюция от 1600х900 пиксела при същия 17.3-инчов диагонал.

Неудобният въпрос тук е за килограмите, а те са 4.6 кг. и въпреки че все още е страшно много за лаптоп, машината е създадена за геймъри, които имат нужда от цялото това снаряжение и ще трябва да заякнат, ако искат да разнасят новото Qosmio напред-назад. Все пак от Toshiba посочиха, че новият модел е значително по-лек от предшествениците му.

Satellite P870 Full Prod Mar12 09

3D без очила за първи път пристигна и в модел от серията Satellite.

При новия Satellite P855 лаптопът следи погледа ви и създава 3D образ като изпраща едната картина към едното око, а другата към другото.

Образът не е никак зле, успях да изгледам няколко минути от някаква анимация, но ако искате да гледате 3D филм с приятели, няма да стане, защото няма кой да следи за техните погледи. Все пак има опция да пуснете 2D съдържание към 3D телевизор през лаптопа.

Иначе Toshiba Satellite P855 също предлага говорители от harman/kardon, а високият клас е подчертан и от алуминиевия корпус с шарка Houndstooth. За разлика от червения цвят при Qosmio, тук подсветката на клавиатурата е бяла. Общо взето това е един от най-напомпаните модели в новото портфолио на японците, отстъпващ единствено на строго геймърския Qosmio.

Satellite Pro за бизнеса

Нови попълнения за бизнеса също бяха представени на Toshiba World 2012. Тук влизат нови модели от сериите C и L.

Представителите на Satellite Pro C са по-базови от серията L, но включват екстри за връзка като USB 3.0 и Bluetooth 4.0, върху които акцентира Иван Дюбел, оглавяващ маркетинга в Toshiba Европа. И докато моделът C850 се предлага само в черно, C855 ще е наличен в повече цветови варианти и с различни покрития на шасито.

Серията L започва с 13-инчовия L830, от който нататък Toshiba включва и опцията Sleep & Charge.

Въпросната позволява да включите телефона си (плейър или друга джаджа) да се зарежда през USB кабел от лаптопа, а самият той може да е изключен и не е нужно да го стартирате изобщо. Също от този модел нагоре идва възможността да конвертирате 2D съдържание в 3D на телевизионен екран.

Sat L875 ice Prod Full Feb12 04

L850 е т.нар. мейнстрийм модел с 15“ диагонал на екрана, който вероятно ще генерира високи продажби, тъй като е универсален и покрива изискванията на обикновените потребители, търсещи мобилност.

За мултимедия и забавление на по-голям екран са предложенията L870 и L875, които имат 17“ диагонали. Освен това L875 и L855 са по-изисканите дизайнерски еквиваленти на L870 и L850, като предлагат алуминиево шаси с т.нар. ice blue дизайн от Toshiba.

За таблетите в бъдеще време

Разработката на таблети не е тема табу за Toshiba, но пускането им на пазара е. Преди време успях да направя ревю на здравеняшкия A100, които беше тежък, дебел и нямаше ярък дисплей, но имаше цял куп предимства, които работещите хора можеха да оценят. След него очаквахме AT200, чийто секси профил от 7.7 мм компенсираше напълно тромавия си предшественик, но таблетът така и не се появи.

DSC 0362

На Toshiba World 2012 се зарадвах на две нови попълнения в тази продуктова категория – 7-инчов модел с ярък дисплей и NVIDIA Tegra 3, както и 13.3“ прототип, с който компанията по-скоро опипва почвата, търси първи реакции и събира впечатления. Това е добър ход, защото устройството е нишово и има дори телевизори с подобен диагонал на екрана, но японците трябва да внимават някой по-смел играч да не реализира идеята им първи.

Относно по-малката машинка – наистина е впечатляваща и ще диша във врата на Samsung Galaxy Tab 7.7 и неговия прехвален Super AMOLED Plus дисплей.

Дори този модел обаче все още не е официално обявен с търговско наименование и т.н., но ако всичко е наред, би трябвало да го видим още на IFA през есента.  

DSC 0383

И така, относно таблетите нещата за мен изглеждат по следния начин – Toshiba има технологиите, има ноу-хау как да направи добър продукт с мощни характеристики и актуален софтуер, но до момента няма резултат на пазара. Дали е заради някакви вътрешни проблеми по канала, слаб маркетинг или друго, не знам, но ми се иска възможно най-скоро компанията да навлезе в този сегмент и да покаже всички оръжия, с които заплашваше на Toshiba World. Нещо повече – ако всичко се развива по план, очакват ни таблети с различни диагонали на екрана, машини не само с Android, но и под Windows 8, а също и пренасяне на екстрата от лаптопите за конвертиране на 2D към 3D съдържание в този сегмент.

Huawei Mate X е първият 5G смартфон със сгъваем OLED дисплей

Както обеща преди няколко дни Huawei отбеляза присъствието си на Световния мобилен конгрес с голяма премиера. Всъщност няколко, но най-вълнуващото…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer