НачалоНовиниЦените на международните разговори в Европейския съюз вече имат таван

Цените на международните разговори в Европейския съюз вече имат таван

3168
Написана от  nixanbal 14 ноември 2018
Цените на международните разговори в Европейския съюз вече имат таван

След като през 2017-а премахна таксите за роуминг, сега Европейският парламент одобри новите правила, които ще поставят горна граница на цените на международните разговори, които провеждаме в границите на Европейския съюз. Новите правила влизат в сила от март на следващата година.

Според новите условия минута международен разговор в ЕС ще ни струва 19 евро цента, а един SMS ще бъде 6 евро цента. Цените ще важат от 15 май 2019 г.

Друго важно решение е, че държавите членки ще трябва да улеснят въвеждането на 5G, като осигурят подходящ радиочестотен спектър до 2020 г. Това, уви, не виждам как ще бъде постигнато в България, където дори за 4G мрежите няма необходимия спектър.

Също днес Европарламентът прие, че при спешен случай или бедствие засегнатите граждани ще трябва да бъдат алармирани чрез SMS или мобилно приложение. Страните членки ще имат 42 месеца да въведат такава система, след като директивата влезе в сила. 

И последната новост, може би и по важност, е решението, че потребителите ще могат да запазят телефонния си номер до 1 месец, след като договорът им е бил прекратен. Освен това клиентите на предплатени услуги ще имат право на обезщетение за неизползваната сума по картата си при прекратяване на договора за нея. 

Лондон започва да събира данни за пътниците в метрото през Wi-Fi с цел подобряване на транспорта

От 8 юли 2019 г. Wi-Fi мрежа ще събира данни за пътниците в подземния транспорт на Лондон. Целта е по…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer